Niedogrzany silnik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

palekfx
Nowicjusz
Nowicjusz

Niedogrzany silnik

Post autor: palekfx » wt cze 12, 2007 20:50

Problem jest taki ,że silnik nie chce mi sie zagrzac do temperatury pracy 90 stopni tzn. na postoju grzeje sie normlanie do 90 i załancza wentylator. W trasie ma problemy zagrzać sie nawet do pierwszej "chudej" kreski , silnik zagrzany na postoju do 90 puszczony na trase traci szybko temperature (około pierwszej kreski - czasem mniej). Ostatnio wymieniałem termostat , czujnik do wskaźnika temp. , króciec do bloku bo puszczał i tą metalową rurke bo przegniła i tez puszczała płyn. Nie umiem znaleźć przyczyny a jest to dla mnie o tyle ważne że dostaje mi sie paliwo do oleju i myśle ze wiąże sie to z niedogrzaniem silnika (ssanie). Aha - silnik 1,6 benzyna PN.

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawel » wt cze 12, 2007 21:14

obstawiałbym termostat ale piszesz, że go wymieniałeś. Napisz jakiej firmy założyłeś ten termostat. Radził bym Ci jednak wymontować ten termostat i sprawdzić czy się domyka bo mimo, że nowy ale może jakiś trefny

one loVWe

Awatar użytkownika
Corso
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Corso » wt cze 12, 2007 21:15

A czy po jeżdzie w trasie jak pokazuje ci niską temperature to dolny wąż jest zimny czy gorący jak górny ?

palekfx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: palekfx » śr cze 13, 2007 17:05

Jawel - Termostat firmy Meyle , Corso - obydwa gorące

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawel » śr cze 13, 2007 17:10

palekfx pisze:obydwa gorące
czyli jednak termostat, jeśli wskaźnik pokazuje niską temp. to dolny wąż powinien być chłodny (termostat zamknięty)

one loVWe

palekfx
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: palekfx » śr cze 13, 2007 17:47

Czyli termostat za szybko sie otwiera ? czy jest cały czas otwarty?jak tak, to dlaczego?może sie otwierać przy temperaturze np 60stopni, a nie 90? jak to sprawdzić? Zrobiłem teraz 10 minutową rundkę po mieście ( jakieś 5-6 km ) wskaźnik lewdo sięgnął pierwszej kreski - obydwa węże gorące. Może być jeszcze jakaś inna przyczyna?

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawel » śr cze 13, 2007 18:05

Myślę, że się wogóle nie zamyka.
Odpal zimny silnik, macha w góre i dotykaj węży, jak dolny zacznie się robić ciepły znaczy, że termostat się otworzył, jeśli od razu po odpaleniu dolny i górny będą robić się tak samo ciepłe znaczy że jest cały czas otwarty. Kup termostat firmy WAHLER są dosyć dobre

one loVWe

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”