Huczenie podczas jazdy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Huczenie podczas jazdy
Wtam wszyskich.
Mam problem z moim golfem (MK2 1,6 benzyna).chciałem poprosic o rade w sprawie huku podczas jazdy.Poczytałem juz kilkanaście tematów ale nie znalazłem objawu podobnego do mojego.(może za słabo szukałem)
Mianowicie podczas jazdy bardzo glosno huczy wewnatrz auta (wydaje się z prawej strony z przodu).Problem pojawia się przy predkości ok 30-30km/h i wmiare przyspieszania, huk jest coraz bardziej uciążliwy.tak żeby było ciekawiej przy skręcie w LEWO jest jeszcze głośniej, a przy skręcie w PRAWO jest cicho.Gdy jdę prosto, zależnie od ukształtowania drogi jest głośniej albo ciszej.
Co stwierdzili mechanicy:
1.Prawe łozysko z tyłu do wymiany - wymieniłem (bez zmian)
2.Prawe przednie łozysko do wymiany - wymieniłem (bez zmian)
3.Opony do d......y - wymiwniłem - (jest bez zmian)
4.Skrzynia biegów - nie wymieniałem z powodu braku kasy (i myśle ze to nie to, bo czytałem o awariach skrzyń i nic nie pasyje do mojego objawu)
Kusi mnie żeby wymienic jeszcze lewe łożyska - bo to w sumie mały koszt a moze to nie prawe tylko lewe łożysko. Spotkał ktoś takie zachowanie????
Z góry dziekuje za pomoc.
Mam problem z moim golfem (MK2 1,6 benzyna).chciałem poprosic o rade w sprawie huku podczas jazdy.Poczytałem juz kilkanaście tematów ale nie znalazłem objawu podobnego do mojego.(może za słabo szukałem)
Mianowicie podczas jazdy bardzo glosno huczy wewnatrz auta (wydaje się z prawej strony z przodu).Problem pojawia się przy predkości ok 30-30km/h i wmiare przyspieszania, huk jest coraz bardziej uciążliwy.tak żeby było ciekawiej przy skręcie w LEWO jest jeszcze głośniej, a przy skręcie w PRAWO jest cicho.Gdy jdę prosto, zależnie od ukształtowania drogi jest głośniej albo ciszej.
Co stwierdzili mechanicy:
1.Prawe łozysko z tyłu do wymiany - wymieniłem (bez zmian)
2.Prawe przednie łozysko do wymiany - wymieniłem (bez zmian)
3.Opony do d......y - wymiwniłem - (jest bez zmian)
4.Skrzynia biegów - nie wymieniałem z powodu braku kasy (i myśle ze to nie to, bo czytałem o awariach skrzyń i nic nie pasyje do mojego objawu)
Kusi mnie żeby wymienic jeszcze lewe łożyska - bo to w sumie mały koszt a moze to nie prawe tylko lewe łożysko. Spotkał ktoś takie zachowanie????
Z góry dziekuje za pomoc.
to odpusc sobie bo to łozysko pracuje tylko przy skręcaniu kołamiMis pisze:do glowy przyszla mi kolumna mcphersona, tam tez jest lozysko
jestem pewny na 100% że to będa łozysko koła tylnego
więc tak zróbKusi mnie żeby wymienic jeszcze lewe łożyska
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2007 12:27 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
- koonrad
- majster ulepszacz
- Kontakt:
wg. tego co piszesz wnioskuje, że łozysko masz prawie do końca rozsypane, a własnie w zależności do tego jak się ułoży może bardziej "wyć" lub mniej.cinunio pisze:Problem pojawia się przy predkości ok 30-30km/h i wmiare przyspieszania, huk jest coraz bardziej uciążliwy.tak żeby było ciekawiej przy skręcie w LEWO jest jeszcze głośniej, a przy skręcie w PRAWO jest cicho
radze podlewarować auto i zakręcić mocno kołem, jeśli będzie wydobywał się niepokojący Cię dźwięk, to sprawa jest już chyba jasna
aha, weź pod uwagę, że jeśli sam zmieniałeś łożysko na któryś piastach, czy nie dokręciłeś ich za mocno.
pozdrawiam
[ Dodano: 12 Cze 2007 14:00 ]
zgadzam się z tym, z reszta łożysko mcpersona nie huczało by ale cykało/chrobotało jeśli by było rozwalonedziejo pisze:Mis napisał/a:
do glowy przyszla mi kolumna mcphersona, tam tez jest lozysko
to odpusc sobie bo to łozysko pracuje tylko przy skręcaniu kołami
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175064][img]http://img150.imageshack.us/img150/416/clipboard01do1.jpg[/img][/url]
masz na myśli grzanie się całej felgi???koonrad pisze:radze podlewarować auto
nie wiem czy jest rozsypane bo niby luzów nie ma na kole, a sam hałas powstał jednego dnia w ciągu godziny jazdy.koonrad pisze:łozysko masz prawie do końca rozsypane
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2007 14:14 przez cinunio, łącznie zmieniany 1 raz.
- koonrad
- majster ulepszacz
- Kontakt:
podnieść je na lewarku kręcić kołemcinunio pisze:masz na myśli grzanie się całej felgi???
nie musi być tak widocznego luzu.cinunio pisze:nie wiem czy jest rozsypane bo niby luzów nie ma na kole
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=175064][img]http://img150.imageshack.us/img150/416/clipboard01do1.jpg[/img][/url]