Klimatyzacja wyje
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
nie chce zakładać nowego tematu a mam jeszcze jeden problem związany z klimą tzn miałem bo klima padła
kupiłem kompresor iżywkę ale z 2005 więc może nie będzie źle tylko że miałem takie dziwne zjawisko o którym już wcześniej pisałem
chodzi o załączanie się wentylatora na kilkanaście sekund, went chwile pracował i się wyłączał
chciał bym już wszystko w tym temacie rozwiązać na tip top i teraz pytanie czy taki dziwny sposób załączania tego wentylatora mógł być spowodowany padającym kompresorem, czy czeka mnie jeszcze wymiana jakiegoś czujnika ???????
w rodzienie mamy jeszcze passata i tam jak się włączy klimę to wentylator pracuje bez przerwy - przynajmniej na postoju bo wjeździe to pewnie wystarczy chłodzenie pędu powietrza
kupiłem kompresor iżywkę ale z 2005 więc może nie będzie źle tylko że miałem takie dziwne zjawisko o którym już wcześniej pisałem
chodzi o załączanie się wentylatora na kilkanaście sekund, went chwile pracował i się wyłączał
chciał bym już wszystko w tym temacie rozwiązać na tip top i teraz pytanie czy taki dziwny sposób załączania tego wentylatora mógł być spowodowany padającym kompresorem, czy czeka mnie jeszcze wymiana jakiegoś czujnika ???????
w rodzienie mamy jeszcze passata i tam jak się włączy klimę to wentylator pracuje bez przerwy - przynajmniej na postoju bo wjeździe to pewnie wystarczy chłodzenie pędu powietrza
Bylem u 4 "specjalistów", kazdy z nich powiedzial mi cos innego (doslownie jak w programie usterka), chcialem to zalatwic szybko i od reki ale widac niestety nie da sie,wiec w koncu postanowilem wziasc sprawy w soje rece i nie zdawac sie na tych naciagaczy/oszustów.
Udalem sie do prawdziwego specjalisty, decato mojego brata ciotecznego, jedyny problem polega na braku stosownego sprzetu, ale bedziemy walczyc dlaej po weekendzie, teraz moja interpretacja tego co sie dowiedzialem
Chodzi o to ze wentylator sie wlacza bo w sprezarce jest za duze cisnienie, a jak sprezarka natloczy cisnienia to sie nagrzewa i wlasnie z tego powodu on sie wlącza.
Jesli jest zapchany parownik to cisnienie moze narosnac bardzo duze i a wentylator nie jest w stanie go "zbić" poprzez chlodzenie, co moze skonczyć sie padem lozyska w sprezarce.
Objawem poprzedajacym bedzie wyjace lożysko w sprezarce
Opcja jest jeszcze inna, wentylator jest uszkodzony tzn powinien miec kilka biegów (ile dokladnie to nie wiem - ale zapytam na forum) zakladajac ze 3 wtedy 1 bieg powinien wlaczy sie przy temp x i cisnieniu sprezarki y, jesli 1 bieg padł to cisnienie rosnie az do momentu kiedy wlaczy sie 2 bieg, jesli tym momecie wentylator sie odpali i uda mu sie zchlodzić sprezarke to na skutek gwaltownego rozprezenia gazu z nawiewów bedzie wyć, jesli 2 bieg tez jest uszkodzony no to zanim dojdzie do biegu 3 to znow cisnienie zacznie napierac na lozysko w sprezarce i moze sie to skonczyc uszkodzeniem samej sprezarki.
Podobnie moze sie stac gdy jest za duzo czynnika chlodzacego, w tedy sprezarka sie bedzie przegzewac co spowoduje zalaczenie wentylatora ktory nie bedzie w stanie zbic temeperatury, co skonczy sie padem lozyska.
Z tego co zauwazylem u mnie to nie wyje sprezarka, a wentylator sie wlacza za kazdym razem jak zawyje z nawiewu (tak jak kiedys mi pisales), ja stawiam ze u mnie to jest kwestia uszkodzonego 1 biegu wnetylatora.
Udalem sie do prawdziwego specjalisty, decato mojego brata ciotecznego, jedyny problem polega na braku stosownego sprzetu, ale bedziemy walczyc dlaej po weekendzie, teraz moja interpretacja tego co sie dowiedzialem
Chodzi o to ze wentylator sie wlacza bo w sprezarce jest za duze cisnienie, a jak sprezarka natloczy cisnienia to sie nagrzewa i wlasnie z tego powodu on sie wlącza.
Jesli jest zapchany parownik to cisnienie moze narosnac bardzo duze i a wentylator nie jest w stanie go "zbić" poprzez chlodzenie, co moze skonczyć sie padem lozyska w sprezarce.
Objawem poprzedajacym bedzie wyjace lożysko w sprezarce
Opcja jest jeszcze inna, wentylator jest uszkodzony tzn powinien miec kilka biegów (ile dokladnie to nie wiem - ale zapytam na forum) zakladajac ze 3 wtedy 1 bieg powinien wlaczy sie przy temp x i cisnieniu sprezarki y, jesli 1 bieg padł to cisnienie rosnie az do momentu kiedy wlaczy sie 2 bieg, jesli tym momecie wentylator sie odpali i uda mu sie zchlodzić sprezarke to na skutek gwaltownego rozprezenia gazu z nawiewów bedzie wyć, jesli 2 bieg tez jest uszkodzony no to zanim dojdzie do biegu 3 to znow cisnienie zacznie napierac na lozysko w sprezarce i moze sie to skonczyc uszkodzeniem samej sprezarki.
Podobnie moze sie stac gdy jest za duzo czynnika chlodzacego, w tedy sprezarka sie bedzie przegzewac co spowoduje zalaczenie wentylatora ktory nie bedzie w stanie zbic temeperatury, co skonczy sie padem lozyska.
Z tego co zauwazylem u mnie to nie wyje sprezarka, a wentylator sie wlacza za kazdym razem jak zawyje z nawiewu (tak jak kiedys mi pisales), ja stawiam ze u mnie to jest kwestia uszkodzonego 1 biegu wnetylatora.
Sprawdzałeś czy wentylator chodzi na 1 i drugim biegu (bo chyba sa dwa)?
Z tego co wiem po załaczniu klimy (i wączniu przynajmniej 1 biegu dmuchawy - mowa o klimie manualnej) powinien wystartować wentylator na 1 biegu.
Z tego co wiem po załaczniu klimy (i wączniu przynajmniej 1 biegu dmuchawy - mowa o klimie manualnej) powinien wystartować wentylator na 1 biegu.
był Passat B3 Variant GT 1.8/ABS 1992 + LPG/Zavoli/BingoM
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
No wlasnie, da sie to sprawdzić ? tzn jakos wymusic ich prace ? na 1 i na 2 biegu ?, załozylem nowy topic na temat wentylatorów w golfie 1.9 TDI
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=100954
Jak by sie kos pytal dlaczego to zrobilem to odpowiedz jest prosta, byc moze ktos kto wie cos na temat wentylatorów bo np wymienial/robieral a nie zna sie na klimie i nigdy tu nie zajzy, poza tym dla potomnosci bedzie latwiej znalezc temat o wentylatorach.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=100954
Jak by sie kos pytal dlaczego to zrobilem to odpowiedz jest prosta, byc moze ktos kto wie cos na temat wentylatorów bo np wymienial/robieral a nie zna sie na klimie i nigdy tu nie zajzy, poza tym dla potomnosci bedzie latwiej znalezc temat o wentylatorach.
Witam mam identyczny problem z moją klimą. Wygląda to podobnie jak we wszystkich opisywanych przypadkach - czyli raz coś sobie tam wyje a raz nie. Zauważyłem jednak jedną zależność, że dzwięk się zawsze wydobywa przy wyższych temperaturach (oczywiście przy włączonej klimatyzacji) i pracy na wolnych obrotach a zanika w momencie kiedy dodaje więcej gazu. Wszystko to jakieś dziwne...
co o tym sądzicie???
co o tym sądzicie???
granite: przeczytaj uwaznie wszystko co bylo napisane w tym watku,
Jak napisalem wyzej
Poczytaj tez temat o wentylatorach link masz wyzej.
Staraj się jeździć bez klimy bo zniszczysz sprężarkę.
Jak napisalem wyzej
na 90% przyczyna u Ciebie jest wlasnie to.wentylator jest uszkodzony tzn powinien miec kilka biegów (ile dokladnie to nie wiem - ale zapytam na forum) zakladajac ze 3 wtedy 1 bieg powinien wlaczy sie przy temp x i cisnieniu sprezarki y, jesli 1 bieg padł to cisnienie rosnie az do momentu kiedy wlaczy sie 2 bieg, jesli tym momecie wentylator sie odpali i uda mu sie zchlodzić sprezarke to na skutek gwaltownego rozprezenia gazu z nawiewów bedzie wyć, jesli 2 bieg tez jest uszkodzony no to zanim dojdzie do biegu 3 to znow cisnienie zacznie napierac na lozysko w sprezarce i moze sie to skonczyc uszkodzeniem samej sprezarki.
Nie wiem jaki to może mieć związek z całą tą sprawą, ale wymieniłem dzisiaj filtr kabinowy i jak na razie problem znikł. Dzisiaj było dość ciepło gdzyż climatronic pokazywał 29 stopni i nic nie wyło...porlock pisze:granite: przeczytaj uwaznie wszystko co bylo napisane w tym watku,
Jak napisalem wyzejna 90% przyczyna u Ciebie jest wlasnie to.wentylator jest uszkodzony tzn powinien miec kilka biegów (ile dokladnie to nie wiem - ale zapytam na forum) zakladajac ze 3 wtedy 1 bieg powinien wlaczy sie przy temp x i cisnieniu sprezarki y, jesli 1 bieg padł to cisnienie rosnie az do momentu kiedy wlaczy sie 2 bieg, jesli tym momecie wentylator sie odpali i uda mu sie zchlodzić sprezarke to na skutek gwaltownego rozprezenia gazu z nawiewów bedzie wyć, jesli 2 bieg tez jest uszkodzony no to zanim dojdzie do biegu 3 to znow cisnienie zacznie napierac na lozysko w sprezarce i moze sie to skonczyc uszkodzeniem samej sprezarki.