90 stopni i juz wentylator włącza??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

marhiw
Mały gagatek
Mały gagatek

90 stopni i juz wentylator włącza??

Post autor: marhiw » pt cze 08, 2007 22:41

Witam. Mam pytanie.. Wlasnie wróciłem sobie od rodzinki podjezdzam pod garaz i słysze ze wentylator mi juz chodzi.. A przejechałem tylko 10 km cały czas na 4 i 5-iątce... Nie jest ciepło..wrecz chłodno jest.. i juz mi włącza wentylator.. A na liczniku ledwie 90 stopni. Czy to normalne?? To juz drugi raz za taki kawałeczek drogi mi chlodzi. Moze czujnik temp. jest jakis walniety.... :/ Dodam ze w zeszłym tyg. wymieniałem olej.. jeden i drugi semisynthetic. Co moze byc tego przyczyną:/ Płynu chlodniczego jest tak z pół cm nizej minimum... Co to moze znaczyc? Pomozcie..
W zadnym innym aucie ktore mialem wczesniej nic takiego sie nie zdazalo po tak krotkim odcinku.. A to auto mam od miesiaca.. Silnik 1.8 AAN

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » pt cze 08, 2007 22:43

marhiw pisze:Płynu chlodniczego jest tak z pół cm nizej minimum...
No to najpierw wypadałoby dolać tego płynu :grin:

[ Dodano: 08 Cze 2007 22:48 ]
marhiw pisze: A na liczniku ledwie 90 stopni
Wentylator powinien się włączyć przy 95'C (102'C drugi bieg)
Zwróć uwagę ,że wskaźnik to nie miernik ,nie musi dokładnie pokazywać..

marhiw
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: marhiw » pt cze 08, 2007 22:55

Czyli to normalne ze tak juz mi sie wlaczyl.... Ufff.. juz myslalem ze cos nie tak:)

A jeszcze jedno.. jak zapalam zimny silnik.. to tak mi stuka od czasu do czasu... taj jakby sie nagrzewalo cos... to tez normalne prawda??

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » pt cze 08, 2007 22:55

wskaźniki na desce rozdzielczej duuuuużo przekłamują
mnie gdy na szafie pokazuje 90 stopni w rzeczywistości jest 80-95 stopni (taką temperaturę pokazuje mi VAG , w tym zakresie temperatur wskazówka pokazuje 90stopni a temp wody wzrasta do 95 stopni potem niewiem bo włącza się wentyl )
wiec wychodzi na to ze VW robił czujniki tak żeby wskazówka ładnie stała na bacznośc i dopiero gdy temp wzrasta do niebezpiecznej wskazówka pokazuje już bardziej dokładnie temperaturę
termostat i czujnik temperatury mam oryginalny

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

michal0604
Użytkownik
Użytkownik

Re: 90 stopni i juz wentylator włącza??

Post autor: michal0604 » sob cze 09, 2007 08:24

marhiw pisze:Witam. Mam pytanie.. Wlasnie wróciłem sobie od rodzinki podjezdzam pod garaz i słysze ze wentylator mi juz chodzi.. A przejechałem tylko 10 km cały czas na 4 i 5-iątce... Nie jest ciepło..wrecz chłodno jest.. i juz mi włącza wentylator.. A na liczniku ledwie 90 stopni. Czy to normalne?? To juz drugi raz za taki kawałeczek drogi mi chlodzi. Moze czujnik temp. jest jakis walniety.... :/ Dodam ze w zeszłym tyg. wymieniałem olej.. jeden i drugi semisynthetic. Co moze byc tego przyczyną:/ Płynu chlodniczego jest tak z pół cm nizej minimum... Co to moze znaczyc? Pomozcie..
W zadnym innym aucie ktore mialem wczesniej nic takiego sie nie zdazalo po tak krotkim odcinku.. A to auto mam od miesiaca.. Silnik 1.8 AAN
Ja mam taki sam silniczek w swoim nk3 i zachowuje się tak samo. Najlepiej podłączyć vaga, wejść w blok danych, i porównać wskazania. Zawsze się różnią.

michal0604

Awatar użytkownika
Matador
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Matador » sob cze 09, 2007 16:11

marhiw pisze:A jeszcze jedno.. jak zapalam zimny silnik.. to tak mi stuka od czasu do czasu... taj jakby sie nagrzewalo cos... to tez normalne prawda??
Jak stuka to nie jest normalne :goof: Ciężko na odległość stwierdzić co to stuka - jak z okolicy głowicy to pewnie popychacze (sekundę ,dwie mogą zastukać - jak długo nie cichną to do wymiany)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”