Pytanie o rozrząd - silnik ABU

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ml3333
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ml3333 » wt cze 05, 2007 08:56

w76marko pisze:Witam panowie , muszę w swojej golfiźnie robić rozrząd. Czy to prawda ,że w silniku ABU 1.6 benz. 93r. nie ma rolek napinających ?? w sklepie pan mi powiedział ,że w tym silniku wymienia się tylko pasek i pompe wody.To prawda ??
Witam
Tak to prawda ja w swoim ABU wymieniłem tylko pasek rozrządu, pompy nie wymieniałem bo mechanik uznał że jest jeszcze OK.
Wątpię w to żeby osiągi ci się poprawiły po wymianie rozrządu.
Pozdrawiam :bigok:

gopiter
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: gopiter » wt cze 05, 2007 08:58

Sprzedawca dobrze Ci powiedzial-w silniku ABU nie ma rolek napinajacych,pasek napinany jest pompa wody.Jesli pompa nie byla zmieniana przy ostatniej wymianie paska to mozesz ja zmienic (dla swietego spokoju) jednak jesli wszystko z nia ok to nie ma takiej potrzeby.Jesli z obudowy paska wydobywa Ci sie olej to prawdopodobnie puscil simering walka rozrzadu lub walu glownego-wymien od razu 2 koszty minimalne.Co do osiagow to jesli teraz rozrzad masz prawidlowo ustawiony to nie odczujesz zadnej roznicy po wymianie paska.Natomiast jesli masz przestawiony rozrzad to poprawne jego ustawienie moze poprawic osiagi i kulture prazy silnika.

Pozdro!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”