Witam
Posiadam golfine II 87r, 1.6 na gazniku
Mam pytanie, jaki sa popychacze w tym silniku ? hydrauliczne, czy plytkowe ? Chce zamontowac sportowy wałek i nie wiem cyz mi podejdzie ten od wersji z plytkowym sterowaniem popychaczami zaworow.
Ewentualnie zmienial ktos hydraulike na plytki ?
Popychacze hydrauliczne, czy na plytkach ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.

Płytkowe były tylko do 85 roku.. Zamiana na takie z tego co wiem nie będzie potrzebna do wałka sportowego z powodu jego rozmiarów, natomiast można by to zrobić w celach "usportowienia" - płytkowe są zdaje się lżejsze i wytrzymalsze. Tylko że zawory do plytkowych różnią się długością o prawie 8 mm, też trzeba by je zmienić, w sumie nieopłacalna zabawa.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
mam walek zrobiony pod plytkowe. Rozni sie on tylem krzywki, jest ona bardziej 'zjechana'. Niby na tej krzywce hydraulika powinna jeszcze dzialac, ale nie wiem czy sens ryzykowac. Roznice w dlugosci niweluje sie zakladajac takie 'grzybki' z alfy romeo...
No nic, zaloze ten walek, najwyzej jak nie przypasuje wkrotce bedzie na sprzedaz
pozdro
No nic, zaloze ten walek, najwyzej jak nie przypasuje wkrotce bedzie na sprzedaz
pozdro
- Paweł Marek
- V.I.P.

czyli trzeba grubsze płytki zakładać? Mi nie chodziło o różnicę dlugości zaworów potrzebną do bardziej plaskiej krzywki tylo o 8 mm różnicę dlugości pomiędzy zaworami do szklanek z plytkami i do hydraulicznych.zden pisze:Rozni sie on tylem krzywki, jest ona bardziej 'zjechana'.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
ta wlasnie roznice, o ktorej piszesz, niweluje sie zakladajac grzybki z alfy. O szczegoly mnie nie pytaj, bo to tylko sugestia speca od wałków, bardziej nie wnikalem, bo liczylem, ze mam plytki. A krzywka jako, ze jest o 1mm na promieniu zjechana z dolu, moze powodowac, ze hydraulika nie bedzie trzymala parametrow, chociaz wg tego samego speca, moze byc ok. Trzeba zalozyc i sprawdzic 
aha, nie trzeba grubszych plytek zakladac, bo to walek robiony specjalnie pod sterowanie plytkowe
aha, nie trzeba grubszych plytek zakladac, bo to walek robiony specjalnie pod sterowanie plytkowe