dziwne stuki z silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dziwne stuki z silnika
Witam.
Czasami jak odpale golfa3 1,6 Abu 93r
To wydobywa sie z silnika dosyć głośne rytmiczne stukanie:"stuk stuk stuk..."
Jesli dodaje gazu to częstotliwość tego stukania wzrasta, a jak obroty silnika przekroczą 3 tys.
To stukanie znika.
Czasami wystarczy wyłączyć i ponownie włączyć silnik i stukania nie ma.
Nie przy każdym opdaleniu silnika to stukanie sie pojawia.
Nie udało mi sie metodą na słuch namierzyć dokładne z którego to miejsca.
Tak sobie myśle czy to nie oby jakaś panewka na wale ??
Pewnie to coś poważnego?
Czasami jak odpale golfa3 1,6 Abu 93r
Jesli dodaje gazu to częstotliwość tego stukania wzrasta, a jak obroty silnika przekroczą 3 tys.
To stukanie znika.
Czasami wystarczy wyłączyć i ponownie włączyć silnik i stukania nie ma.
Nie przy każdym opdaleniu silnika to stukanie sie pojawia.
Nie udało mi sie metodą na słuch namierzyć dokładne z którego to miejsca.
Tak sobie myśle czy to nie oby jakaś panewka na wale ??
Pewnie to coś poważnego?
nie da sie tego zlokalizowac? dyza jest czestotliwosc na biegu jalowym tego stukania? moze popychacze chydrauliczne zaworow, moze panewki, moze cos w sprzegle, trzeba zlokalizowac to dokladniej silnik nie jest taki maly
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
u mnie podobnie.jak rano odpale to sluchac stuki i puki delikatne, ale po przejechaniu kilkuset metrow ustaje. Mozliwe ze to sprawka oleju bo juz lekko minal mi termin wymiany Sprzeglo mozesz latwo wykluczyc.po odpaleniu wcisnij sprzeglo i tyle.jak nie przestalo stukac to nie psrzeglo.pozdrawiam
Zbieram na Passata B5 TDI.Kiedy zbiore nie wiadomo.Zainteresowanych sponsoringiem zapraszam na priv xD
OBNIŻENIU ZAWIECHA MÓWIE STANOWCZE NIE!
OBNIŻENIU ZAWIECHA MÓWIE STANOWCZE NIE!
Ja płaciłem 2 lata temu 20zł/szt firmy INA, potrzebujesz 8 szt. Do tego nowa uszczelka pod pokrywe zaworów i uszczelniacz wałka rozrządu z którego znów mi leci wrrr. Różnica jest taka ze na starych popychaczach silnik stukał nawet jak był ciepły teraz na ciepłym silniku chodzi cichutko ale rano jak jest zimny to stuka tak samo. Rozkręcania nie ma dużo jak ktoś się zna trzeba sciągnąć dekiel zaworów i wałek rozrządu. Ja to dałem do mechanika bo przy rozrządzie nigdy sam nie grzebałem.
Re: dziwne stuki z silnika
na krzywki wałka rozrządu to raczej nie wygląda i bardzo rzadko kiedy to się "zużywa"lovelos pisze:Czasami jak odpale golfa3 1,6 Abu 93r
To stukanie znika.
myślę że to szklaneczki czyli popychacze zaworów
koszt 1szt ok. 30zł, i teraz po zdjęciu wałka rozrządu decydujesz się
albo wymieniać wszystkie w ciemno albo po sprawdzeniu tylko kilka ...
a jeszcze napisz nam tutaj czy silnik bierze olej, jak tak to ile ?
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
jak oleju nie bierze no to OK tym też wyeliminowałbym sworznie tłokówlovelos pisze:aha czyli popychacze to inaczej szklanki i jest ich 8 szt.
Oleju raczej nie bierze.
przez nie biorą się luzy i bardzo szybko zużywały by się pierścienie
a przez branie oleju na maxa - sprawdzone organoleptycznie
więc stawiam na szklaneczki, robota prosta i samemu dałbyś radę
tylko kwestia klucza dynamometrycznego
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- el_tommo
- Mały gagatek
- Kontakt:
Koledzy ja też mam ABU i też lekko oczywiście stuka jak jest zimny.
Jednak jest to normalne. Poczytajcie instrukcję serwisową a znajdziecie tam że prawidłowy odgłos pracy silnika jest po jego nagrzaniu do 90 stopni. Jeżeli przy tej temp. coś stuka to trzeba się martwić, a jeżeli nie to wszystko jest ok.
Jednak jest to normalne. Poczytajcie instrukcję serwisową a znajdziecie tam że prawidłowy odgłos pracy silnika jest po jego nagrzaniu do 90 stopni. Jeżeli przy tej temp. coś stuka to trzeba się martwić, a jeżeli nie to wszystko jest ok.
Witam Wszystkich i Pozdrawiam!!!