Biegi wchodza nie precyzyjnie. Czasami wcale.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Biegi wchodza nie precyzyjnie. Czasami wcale.
Witam. Otóż mam problem. Nie mogę co jakiś czas wrzucić pierwszego biegu. Jest jakby jakas blokada. Kawałek drążek pójdzie ale w połowie drogi jakby była jakas blokada i ani rusz dalej. Pomaga jak np najpierw zjade drążkiem troche na dwójkę i potem jedynka wchodzi. Podaczas jazdy czasami dzieje sie podobnie z trójką, ale tam bardziej zdecydowany ruch załatwia sprawę lecz niepokoi mnie to. Już nie raz musiałem dzisiaj ruszać z dwójki:/ Ktoś ma pomysł jaka może być przyczyna?
Dodam tylko, że wczoraj padał deszcz i były kałuże i musiałem przejechać przez "jezioro" na drodze. Woda sięgała do progu spokojnie i jechałem tak gdzieś przez 20 metrów. Czy to może mieć wpływ na to? Problem dziwnym trafem pojawił się dzisiaj rano. Według mnie woda nie ma prawa się tam nigdzie dostać ale nie jestem specem:)
Pozdrawiam i czekam na pomysły.
Dodam tylko, że wczoraj padał deszcz i były kałuże i musiałem przejechać przez "jezioro" na drodze. Woda sięgała do progu spokojnie i jechałem tak gdzieś przez 20 metrów. Czy to może mieć wpływ na to? Problem dziwnym trafem pojawił się dzisiaj rano. Według mnie woda nie ma prawa się tam nigdzie dostać ale nie jestem specem:)
- KrisGliv
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wg mnie woda jak najbardziej moze miec wplyw na to. Moze nie koniecznie sie gdzies dostala ale wystarczy, ze chlapnelo gdzies i problem gotowy. Nie wiem jak jest rozwiazane starowanie zmiana biegow w 4 ale mysle ze moglbys troszke "spryskac" okolice mechanizmu zmiany biegow przy skrzyni WD-40 moze pomoze. Mialem kiedys u siebie w glfie 3 podobny problem gubil mi sie nawet wsteczny i to byly jaja:) Mam u siebie mechanizm z passata (wersja syncro tak ma) i jest taka sruba ktora reuluje sie ten mechanizm. Pozdrawiam i zycze powodzenia. Moze jakis schemacik by Ci pomogl.
no więc byłem dzisiaj u mechanika i pomógł w sumie. wziął klucz i tam koło silnika troche podokręcał chyba jakieś śruby czy cos. nie jestem fachowcem wiec sory za ten opis:) powiedział cos w stylu "wydłużyłem troche biegi" czy cos takiego. teraz w sumie jest ok. juz nie blokuje sie jak chcesz wrzucic bieg ale czuc ciagle takei małe haczenie, ale tego chyba nie da sie usunąć.
- robsonic
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Biegi wchodza nie precyzyjnie. Czasami wcale.
W moim MK3 dokładnie to samo! I też dwa dni temu przejeżdżałem przez zalaną na 10 cm drogę i od wczoraj pojawił się ten problem, więc na 100 % to przez wodę! Już myślałem że to poduszka skrzyni, ale wymieniałem 30.000 km temu. No i proszę - kolega Eterboj ma to samo. Czy więc po zalaniu regulacja jest odpowiednim rozwiązaniem ? Bo tak się zastanawiam czy takie "wydłużenie biegu" nie pogorszy dynamiki goferka ? Help please!Eterboj pisze:Witam. Otóż mam problem. Nie mogę co jakiś czas wrzucić pierwszego biegu. Jest jakby jakas blokada. Kawałek drążek pójdzie ale w połowie drogi jakby była jakas blokada i ani rusz dalej. Pomaga jak np najpierw zjade drążkiem troche na dwójkę i potem jedynka wchodzi. Podaczas jazdy czasami dzieje sie podobnie z trójką, ale tam bardziej zdecydowany ruch załatwia sprawę lecz niepokoi mnie to. Już nie raz musiałem dzisiaj ruszać z dwójki:/ Ktoś ma pomysł jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam
Zobacz [b][i]Black Angel[/i][/b] [b]by robsonic[/b]:
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=139212][img]http://images33.fotosik.pl/75/d0d8911274319e75med.jpg[/img][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=139212][img]http://images33.fotosik.pl/75/d0d8911274319e75med.jpg[/img][/url]
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Kłopoty z biegami biorą się z braku dostatecznego :
1-wysprzęglenia
2-poduszki skrzyni oberwane
3-sprzegło zużyte lub docisk
4- brak oleju w skrzyni
5-zatarta linka
6-MK IV słowniczek sprzęgła nawala
7- MK IV brak smarowania cięgieł na skrzyni
8- rozregulowany drążek biegów