twardy i slaby hamulec z rana
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
twardy i slaby hamulec z rana
Witam! Od kiedy sie ochlodzilo to rano jak odpale to pedal hamulca jest twardy i wysoko, wtedy slabo hamuje, jak pare razy nacisne to wraca do normy. Co jest, serwo pada? RObic cos z tym czy jezdzic dalej ?
Zdecydowanie wstępnie to wygląda na wspomaganie. A jak jest cieplej to jest OK?Siara pisze: Co jest, serwo pada? RObic cos z tym czy jezdzic dalej ?
Powiem, że miałem coś takiego swego czasu w jakimś aucie i wyglądało tak, że duży mróz i czasami pierwsze hamowanie było ewidentnie bez wspomagania. Jak się ociepliło to mu minęło. Nie dociekałem co mu i nawet maski nie podniosłem z kilku prostych powodów - zjawisko zanikało, a ja wtedy mieszkałem w bloku, jak wsiadałem do auta było jeszcze ciemno, jak z niego wysiadałem już było ciemno no i cały czas zimno. Jedno co mi wtedy przyszło do głowy to wilgoć w powietrzu, ale tego nie sprawdziłem
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Jak bylo cieplo to nic takiego sie nie dzialo, dopiero od kiedy przyszly mrozy. Wlasnie mam tak ze pierwsze hamowanie jest jakby bez wspomagania, pedal jest twardy i wysoko, a zeby sie zatrzymac to musze mocno wcisnac. A wiec to serwo, czy moze podcisnienie do serwa? Jest taka mozliwosc ze jak jest zimny to nie daje podcisnienia, przypominam ze mam diesla, a tam podcisnienie do serwa idzie jakos z "aparatu zaplonowego". hmm ??
Witam . Na początek proponuję sprawdzić zaworek jednokierunkowy serwa. Bywa że zgromadzone opary oleju lub wody powodują takie właśnie objawy. Miałem tak u siebie w golfie 1.4B (III)Pomogło przemycie w benzynie .W dizelku podciśnienie wytwarza vacumpompa sprawdzić należy przewód i zaworek(j.w.) U mnie w golfie 1.9 TDI (z klimą)spadł przewód podciśnienia do sterowania nawiewem w kabinie i efekt był taki że sprawność hamulców spadała po włączeniu obiegu zamkniętego dmuchawy. Pozdro.