Czujnik wyłączenia świateł
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Czujnik wyłączenia świateł
Jest pewien problem z mk4 rodziców. Przy wyjęciu kluczyka ze stacyjki w przypadku, kiedy nie wyłączy się świateł, słychać było ciągły dźwięk, który o tym ostrzega. Teraz nagle coś uległo uszkodzeniu i dźwięku nie ma. czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Jakieś rady?
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Odkopie trochę topic, bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na pytanie k0nr4d'a , a problem mam ten sam ( Bora, 2000r). Mianowicie, po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, otwarciu drzwi przy włączonych światłach, powinien rozledz się sygnał dźwiękowy - a go nie ma. To nie mikrowłącznik w drzwiach - oświetlenie wewn. załącza się przy otwieraniu drzwi. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale jak zaciągnę ręczny i jadę, to sygnał dźwiękowy pika - nie wiem czy są tam 2 głośniczki czy jeden? Jeżeli są 2 głośniczki, można podejrzewać spalenie się jednego. A jeśli jest jeden to?? Sam nie wiem.. Spotkał się ktoś kiedyś z takim objawem i udało mu sie naprawić?
Było, owszem, ale tylko ten konkretny post odpowiada mojej sytuacji. Wszystkie posty niemal dotyczą braku dźwięku w przypadku gdy" nie działa oświetlenie wnętrza". U mnie poza bzykiem wszystko działa. Dedlock ok, dioda ok, światła wewn. ok, radio montowane 2 lata temu i nic się z nim nie działo do tej pory więc to nie jego wina. w tym poście
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ++drzwiach
opisany był chyba ten sam problem co mój. Ułatwieniem dla mnie była by informacja czy są w mk4 2 brzęczki - jeden od świateł, drugi od ręcznego (jak jadę na zaciągniętym ręcznym brzęczek pika). Jeżeli są 2, to może padł tylko brzęczek, natomiast jak jest jeden odpowiedzialny za obie sytuacje to muszę szukać czegoś innego.
Bezpieczników wszystkich jeszcze nie sprawdzałem (mróz, brak garażu, brak czasu..), na tabliczce z oznaczeniem nie widziałem oznaczenia które mogło by symbolizować światła.
Proszę mnie nie odsyłać do postów które mówią o uszkodzonych diodach i mikrowłącznikach - one są ok.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... ++drzwiach
opisany był chyba ten sam problem co mój. Ułatwieniem dla mnie była by informacja czy są w mk4 2 brzęczki - jeden od świateł, drugi od ręcznego (jak jadę na zaciągniętym ręcznym brzęczek pika). Jeżeli są 2, to może padł tylko brzęczek, natomiast jak jest jeden odpowiedzialny za obie sytuacje to muszę szukać czegoś innego.
Bezpieczników wszystkich jeszcze nie sprawdzałem (mróz, brak garażu, brak czasu..), na tabliczce z oznaczeniem nie widziałem oznaczenia które mogło by symbolizować światła.
Proszę mnie nie odsyłać do postów które mówią o uszkodzonych diodach i mikrowłącznikach - one są ok.
Nie, tak jak pisałem, radio zakładałem z 2 lata temu, i od tej pory jedynie słucham płyt i radia.. W aucie nic nie grzebałem, niczego nie dotykałem, żadnej elektryki tym bardziej. Czytałem o kłopotach z źle podłączonym radiem ale to nie to. Podejrzewał bym spalony brzęczek, tylko nie wiem czy jest jeden czy 2 (czy jest osobny od ręcznego hamulca - opisałem wyżej).
Mi się wydaje że są dwa brzęczyki (mam taki sam problem jak Ty) wszystko sprawne a i tak sygnał nie działa. Sprawdzałem vagiem zegary, od zaciągniętego ręcznego jest inny sygnał (gong) a jak włączone światła to inny (brzęczenie) vw vagu - działają oba sygnały ale normalnie to mi nie brzęczy jak są włączone światła. Czyli raczej to nie brzęczyk a inna przyczyna
[b]148KM/326Nm[/b]
-
- Nowicjusz
- Kontakt: