Problem z szybami elektrycznymi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Problem z szybami elektrycznymi
Witam serdecznie. Mam taki oto problem. Wczoraj wsiadłem do samochodu i opusciłem 2 szyby elektryczne. Po 10 minutach chciałem 1 podniesc ale okazło sie ze nie reaguje. Sprawdzam 2 szybę a ta tez nic. Zacząłem seriami naciskac przycisk od szybek. Co jakis czas załączała się szyba i podnosiła o 5 cm. Z druga było podobnie. Miałem wrazenie ze reagują jak wyłanczam i załanczam zapłon.2 szyby podnosciłem z 20 minut ale na szczscie ajkos sie udało. Co moze byc przyczyną ze nagle 2 szyby przestają działać ale ni do konca bo co jakis czas zdaza im się włączyc i podniesc o 5 cm. Bezpiecznik gdyby siadł to chyba by spowodował całkowity brak reakcji (przyznam ze nie sprawdzałem go ale dzis to zrobię). Moze ktos juz się spotkał z takim problemem????
P.S czytałem tez cos tu na forum o bezpieczniku termicznym...gdzie go szukac??On moze powodowac taką awarie?? I czy mozna go zastąpic zwykłym.
P.S2. moze ktos wie jakich kolorów są kabelki w wiązce dzwiowej odpowiedzialne za plus i mase dla szyby elektrycznej??
P.S czytałem tez cos tu na forum o bezpieczniku termicznym...gdzie go szukac??On moze powodowac taką awarie?? I czy mozna go zastąpic zwykłym.
P.S2. moze ktos wie jakich kolorów są kabelki w wiązce dzwiowej odpowiedzialne za plus i mase dla szyby elektrycznej??
za szyby odpowedzialny jest taki grubszy kabelek w oslonce dwukolrowej, u mnie w zolto-czerwonej. ten kabelek mi sie kiedys zerwal i nie dzialaly szyby gdy próbowalem je podniesc od strony kierowcy, nie dzialal tez wtedy fabryczny alarm uruchamiany z centralnego. zobacz czy w tej wiazce drzwiowej jest wszystko ok
nowe świerze fotki wnętrza - radio,vento tunel,zegary, nakładki alu od audi tt, polerka wydechu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712
Chlopaki ja mam innego problema :[ Spalil mi sie silniczek od lewej przedniej szyby (mam mk III 3D i domykanie szyb z kluczyka),wymienilem sam silniczek ale byl on od mechanizmu z prawych drzwi. Szyba dziala ale musze nacisnac guzik w dol zeby sie podniosla a jak nacisne w gore to sie opuszcza Malo tego jak chce domknac szyby z kluczyka to prawa sie domyka a ta robiona lewa otwiera. Czy taki silniczek moze miec dwa rodzaje biegunow??? Nie znam sie na tym. PROSZE powiedzcie mi co jest z tym grane i co mam zrobic aby bylo ok :[[[
-
- Nowicjusz
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
MarekMarecki pisze:Witam serdecznie. Mam taki oto problem. Wczoraj wsiadłem do samochodu i opusciłem 2 szyby elektryczne. Po 10 minutach chciałem 1 podniesc ale okazło sie ze nie reaguje. Sprawdzam 2 szybę a ta tez nic. Zacząłem seriami naciskac przycisk od szybek. Co jakis czas załączała się szyba i podnosiła o 5 cm. Z druga było podobnie. Miałem wrazenie ze reagują jak wyłanczam i załanczam zapłon.2 szyby podnosciłem z 20 minut ale na szczscie ajkos sie udało. Co moze byc przyczyną ze nagle 2 szyby przestają działać ale ni do konca bo co jakis czas zdaza im się włączyc i podniesc o 5 cm. Bezpiecznik gdyby siadł to chyba by spowodował całkowity brak reakcji (przyznam ze nie sprawdzałem go ale dzis to zrobię). Moze ktos juz się spotkał z takim problemem????
wydaje mi sie ze cos nei styka, moglo sie cos poluzowac, mozna przypuszczac ze cos z przelacznikiem, ale jesli przelacznik z drzwi pasazera tez nie dziala to sie razem zdupic nei mogly. Ja bym sprawdzil polaczenia zasilania idacego ze stacyjki no i polaczenia kabli idace do przelaczmników. Mysle ze woltomierz w rece i jazda, no chyba ze ktos sie z czyms takim juz spodkal
wystarfczy zmienic kable zasilajace miejscami albo w silniczku albo w przelacznikuPieterek pisze:Chlopaki ja mam innego problema :[ Spalil mi sie silniczek od lewej przedniej szyby (mam mk III 3D i domykanie szyb z kluczyka),wymienilem sam silniczek ale byl on od mechanizmu z prawych drzwi. Szyba dziala ale musze nacisnac guzik w dol zeby sie podniosla a jak nacisne w gore to sie opuszcza Malo tego jak chce domknac szyby z kluczyka to prawa sie domyka a ta robiona lewa otwiera. Czy taki silniczek moze miec dwa rodzaje biegunow??? Nie znam sie na tym. PROSZE powiedzcie mi co jest z tym grane i co mam zrobic aby bylo ok :[[[
- macbu
- Użytkownik
- Kontakt:
szyby działające na odwrot
Mylicie się ja to juz przerabiałem poprostu zle przykrecona obudowa silniczka i biegunowosc zmieniona
prosta sprawa z tym opuszczaniem i zamykaniem na odwrot, musisz sciagnac mechanizm odkrecic 4 srubki mocujace obudowe silniczka i obrocic ja o 180 stopni i przykrecic... , i to nie jest sprawka tego ze silniczek byl z innych drzwi tylko ktos zle przykrecil obudowe silniczka tam sa zwoje i biegunowosc zadziałała inaczej ))) ja tak sie pomylilem jak swoj silniczekwymieniałem! pozwodzenia
napewno musisz ja u siebie obrucic u mnie z tego co pamietam napisy na obudowie silniczka powinny byc po tej samej stronie co napisyy na module ale z tymi napisami raczej sie nie przejmuj
prosta sprawa z tym opuszczaniem i zamykaniem na odwrot, musisz sciagnac mechanizm odkrecic 4 srubki mocujace obudowe silniczka i obrocic ja o 180 stopni i przykrecic... , i to nie jest sprawka tego ze silniczek byl z innych drzwi tylko ktos zle przykrecil obudowe silniczka tam sa zwoje i biegunowosc zadziałała inaczej ))) ja tak sie pomylilem jak swoj silniczekwymieniałem! pozwodzenia
napewno musisz ja u siebie obrucic u mnie z tego co pamietam napisy na obudowie silniczka powinny byc po tej samej stronie co napisyy na module ale z tymi napisami raczej sie nie przejmuj
Macbu
- Paweł Marek
- V.I.P.
zielony dość duży nad przekaźnikami, na próbę to go możesz zmienić, ale na nie za mocny, po coś ten bezpiecznik tam jest, żebyś nie spalił instalacji.MarekMarecki pisze:P.S czytałem tez cos tu na forum o bezpieczniku termicznym...gdzie go szukac??On moze powodowac taką awarie?? I czy mozna go zastąpic zwykłym.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.