Skrzynia w silniku 1.6 PN

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

nijou
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Skrzynia w silniku 1.6 PN

Post autor: nijou » śr kwie 27, 2005 22:20

Witam. Cieknie mi ze skrzyni, silnik jak w temacie. Mechanior stwierdził, że nowe uszczelnienia nic nie dadzą, bo tzw. łożyska przekładni głównej (stożkowe) są wyrobione. Moje pytanie: czy żeby wymienić te łożyska trzeba rozebrać skrzynię? Jeżeli tak, to czy nie lepiej przełożyć całą skrzynkę z innego Golfa?

Pytanie drugie: jaki typ skrzyni (symbol) był montowany w silniku 1.6 PN? Jedyne co wiem to że jest 5biegowa :D

pzdr > nijou

Awatar użytkownika
j_jasiu
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Re: Skrzynia w silniku 1.6 PN

Post autor: j_jasiu » czw kwie 28, 2005 13:39

nijou pisze:Witam. Cieknie mi ze skrzyni, silnik jak w temacie. Mechanior stwierdził, że nowe uszczelnienia nic nie dadzą, bo tzw. łożyska przekładni głównej (stożkowe) są wyrobione. Moje pytanie: czy żeby wymienić te łożyska trzeba rozebrać skrzynię? Jeżeli tak, to czy nie lepiej przełożyć całą skrzynkę z innego Golfa?

Pytanie drugie: jaki typ skrzyni (symbol) był montowany w silniku 1.6 PN? Jedyne co wiem to że jest 5biegowa :D
Chyba taniej będzie wymienić skrzynię, na spodzie skrzyni jest oznaczenie literowe tam szukaj. A swoją drogą może warto założyć bardziej sportową skrzynkę np. AEN

Pozdrawiam
Jasiu II

Kiedyś Mk II 1.6 MADISON i JETTA II 1.8 GT Opel Astra kombi 1.6 16V
Nissan Primera Kombi 2.0 TD
Teraz
Opel Vectra C Caravan 150 KM oraz BMW 316 compact (żony)
Volkswagen Golf GTI Klub Polska #104

Awatar użytkownika
pw524
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: pw524 » czw kwie 28, 2005 22:46

Najpierw dobrze sam sprawdż te łorzyska,wejdz pod brykę poszarp pólosiami jak nie ma wyczuwalnego luzu i skrzynia nie wyje to ja bym zaryzykował wymianę tych uszczelniaczy.Ale jeśli to prawda z tymi łorzyskami to szukaj skrzyni.Nie pamiętam oznaczeń do silnika 1.6 ale jeśli trafisz AUG,9A,ACD,AEN to są to skrzynie do1.8 (przerabiałem temat u siebie )

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”