Ubywa płynu ze zbiorniczka wyrównawczego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
Ubywa płynu ze zbiorniczka wyrównawczego
Witam, chyba po roku uzytkowania (AAM) mam pierwszy problem, gdzies mi spieprzyło 0,75L płynu chłodniczego i niestety nie wiem gdzie. Olej ma normalny kolor, samochód jeździ ok, żdanego białego dymu z rury niema. Gdzie ten płyn mógł sobie ufrunąć?
Dodam że ostatnio jeździłem bardzo ostro, czy mogło to miec wpływ?
Sprawa dość pilna bo w piatek ruszam na mazury i niewiem czy brać Golfa czy brać ojcowego Nissana?
Dodam że ostatnio jeździłem bardzo ostro, czy mogło to miec wpływ?
Sprawa dość pilna bo w piatek ruszam na mazury i niewiem czy brać Golfa czy brać ojcowego Nissana?
Ostatnio zmieniony wt maja 15, 2007 13:14 przez zamioculcas, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdź w czy przypadkiem nie masz pekniętego plastikowego krućca do którego idą węże od chłodnicy. U mnie ten kruciec był nadpęknięty i ubywało płynu, wymieniłem go na nowy (bo kleić nie było sensu) i jak do tej pory jest OK
Ewentulanie sprawdż czy nie masz poluzowanej któjejś z obejm na wężach itp.
Ewentulanie sprawdż czy nie masz poluzowanej któjejś z obejm na wężach itp.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
Ostatnio patrzyłem z 400km temu i było OK, no moze jakieś minimalny ubytek, ale teraz to sporo uciekło i mnie to martwi bo niemam pojęcia gdzi ten płyn mógł pójść, dzisiaj chyba ojca samochod przenocuje na dworzu a moj wjedzie do garazu i zobacze bo moze gdzieś kapie czy coś......, az sie boje pomyśleć co będzie jak ten płyn nie kapie:(Paweł Marek pisze:Pytanie czy uciekło w krótkim czasie, czy wcześniej nie zwracałeś na to uwagi i teraz zauważyłeś że jest mało.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie rozpaczaj, większość ludzi straszy uszczelką a zwykle to dziura której jeszcze ni widać a plyn cieknie i paruje od razu. Właściwie poniuchaj nosem najpierw, jak czujesz na gorącym płyn w okolicy chłodnicy to na pewno cieknie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Paweł Marek, ma racjęPaweł Marek pisze:większość ludzi straszy uszczelką a zwykle to dziura której jeszcze ni widać a plyn cieknie i paruje od razu.
tak było w moim poprzednim golfiku
przerdzewiała metalowa rurka która idzie dookoła silnika. w takim miejscu że dopiero gdy ją wyciągnąłem z auta i oczyściłem ogniska rdzy to moim oczom ukazały się dziurki około 1mm średnicy .
po wymianie rurki wszystko wróciło do normy
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
jakby coś to na miejscu kupisz i rurki metalowe i weże i chłodnice w Olsztynie w Autopatnerzezamioculcas pisze:Troszke mnie pocieszyliście, oby to nie było nic poważnego. Bede bacznie obserwował poziom płynu i jak dalej bedzie uciekał to zaczne sie przejmowac
piszę o tym bo napisałeś wcześniej że wyjeżdzasz na Mazury, a jeśli dokładniej byś się określił,
to może w razie ostrej potrzeby jak będziesz w pobliżu to posłużę pomocą lub mój braciak jak ja wyjadę po swoją druga furkę
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
tez mam AAM z 92 r i tez mialem problemy ze znikającym plynem. u mnie strzelił kruciec z prawej strony silnika od głowicy - wymiana samemu na zamiennik hans preise za 18 zeta. zobacz bo moze to to - na początu tylko delikatnie cieknie i od razu paruje. innym razem pękł mi przewód wychodzący z chłodnicy. to by było na tyle co do wycieków
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
Wczoraj troche pojeździłem po mieście i nic nie ubyło.RobertP pisze:jakby coś to na miejscu kupisz i rurki metalowe i weże i chłodnice w Olsztynie w Autopatnerzezamioculcas pisze:Troszke mnie pocieszyliście, oby to nie było nic poważnego. Bede bacznie obserwował poziom płynu i jak dalej bedzie uciekał to zaczne sie przejmowac
piszę o tym bo napisałeś wcześniej że wyjeżdzasz na Mazury, a jeśli dokładniej byś się określił,
to może w razie ostrej potrzeby jak będziesz w pobliżu to posłużę pomocą lub mój braciak jak ja wyjadę po swoją druga furkę
RobertP aż tak źle to chyba nie będzie że mi fura stanie, ale wielkie dzięki za chęć udzielenia pomocy Nie sądziłem że na świecie są jeszcze tacy ludzie masz kwiatka w nagrode
mimo to że jest OK, to zaopatrz się w wodę demineralizowaną/destylowaną przed wyjazdemzamioculcas pisze:Wczoraj troche pojeździłem po mieście i nic nie ubyło.
jakby coś to odczekasz aż ostygnie i dolejesz do stanu
i weź kawałek kabelka żebyś mógł w razie potrzeby jak wentylator sie nie będzie załączał
to zewrzesz końcówki we wtyczce przy włączniku/czujniku umieszczonym w chłodnicy
żeby wentylator chłodził silnik non stop, tak przynajmniej da się uratować i dojechać do
najbliższego cepeenu czy mechanika ..
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
- zamioculcas
- Użytkownik
- Kontakt:
oczywiście że mogła, wentylator nie nadążył chłodzić a płyn wystrzelałzamioculcas pisze:mogła mieć na to wpływ szaleńcza jazda z obrotami nie spadającymi poniżej 4 000rpn?
niewielkimi ilościami przez zbiorniczek wyrównawczy,
ale wiesz porozglądaj się za nowym koreczkiem od tego zbiorniczka
wydatek niewielki a może akurat pomóc
Sharan - AFN
Sharan - AFN