wymiana oleju w skrzyni biegow
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymiana oleju w skrzyni biegow
Witam!
Na tym forum czytalem juz o tym jaki olej nadaje sie do skrzyni biegow. Nie doszukalem sie jednak czy w ogole powinno wymieniac sie co jakis czas ten olej.
Mam MK3 AEX benzyne, 1,4 z manualna skrzynia biegow. W instrukcji, ktora w sumie jest uniwersalna do wielu modeli, wyczytalem, ze wymienia sie olej w automatycznej skrzyni ale nic nie pisza o manualnej.
Na tym forum czytalem juz o tym jaki olej nadaje sie do skrzyni biegow. Nie doszukalem sie jednak czy w ogole powinno wymieniac sie co jakis czas ten olej.
Mam MK3 AEX benzyne, 1,4 z manualna skrzynia biegow. W instrukcji, ktora w sumie jest uniwersalna do wielu modeli, wyczytalem, ze wymienia sie olej w automatycznej skrzyni ale nic nie pisza o manualnej.
Pozdr,
Q
Q
-
KONDZIO222
- Użytkownik

- Kontakt:
Wydaje mi się, że raz na 10 lat czy 200 tys km, warto zmienić olej w skrzyni. Jak teraz zmienisz to pozniej już pewnie nigdy nie będziesz musiał zmieniać.Quent pisze:Nie doszukalem sie jednak czy w ogole powinno wymieniac sie co jakis czas ten olej.
Jakby co to olej wyłącznie syntetyczny 75W90 o specyfikacji gl-4 lub gl4/gl-5
- krzysiek82
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Olej w skrzyni jak najbardziej się wymienia, producenci twierdzą że sie tego nie robi bo przewidują że auto po 10 latach i tak pójdzie na szrot. Olej po przebiegu 100tyś w skrzyni praktycznie ma niewieile wspólnego z tym który był wlany na początku
wiec polecam zmieniać olej nie koniecznie tak często jak w silniku ale co 100tyś warto, koszt przecież niewielki.
[img]http://www.usersigs.com/site/data/media/10/Sans_titre-2.gif[/img]
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446
Ludzie zastanówcie sie tak sie zachowujecie jakby wymiana oleju w skrzyni manualnej była jakąś zbrodnią i jak to by był niewiadomo jak duzy koszt. A każdy doskonale wie ze tam gdzie są pracujące koła zębate tam po 200 tyś potrafi byc niezły syf i w oleju tez niezłe rzeczy moga krążyc, a druga sprawa to jak koledzy piszą ze prawie u każdego kto zmienił ten olej praca skrzyni sie poprawiła, więc chyba jest sens?
Wymieniłem przy przebiegu ok 230kkm (chyba faktycznie tyle było), spuszczony olej to syf totalny.szatanek pisze:prawie u każdego kto zmienił ten olej praca skrzyni sie poprawiła
Potwierdzam, skrzynia pracuje lepiej (łatwiej wchodza biegi i mniej zgrzyta) co prawda nie jest to jakaś super róznica, ale zawsze trochę.
Więc zgadzam się z szatankiem, ze nie należy tego robić ot tak poprostu przy przebiegach poniżej np 200kkm, a powyżej napewno nie zaszkodzi.
był Passat B3 Variant GT 1.8/ABS 1992 + LPG/Zavoli/BingoM
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG