Stukania w zawieszeniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Stukania w zawieszeniu
Pomocy. Mam Passata B5 model po faceliftingu 2001 rok z silnikiem TDI na popmowtryskach 74kW i mam z nim następujący problem. Podczas ruszania do przodu słychać dziwne stuki przez około 3 no może 4 sekundy. Nie ma zanczenia czy ruszam z kołami na wprost, czy ruszam z kołami skręconymi. Owo stukanie dobiega gdzieś z prawej przedniej części auta, jakby z okolic prawgo przedniego koła. mam wrażenie też że owo stukanie objawia się też nieraz podczas jazdy już w sumie buczeniem. Jeżeli chodzi o to czy drga drążek zmiany biegów to nie, nie drga. Owo stukanie potrafi też się pojawić ale już trochę cichsze podczas np. zmiany biegu z 1 na 2, czy z 2 na 3. Dodam jeszcze, że nie jest to raczej przegub w prawym kole ponieważ jest on nowy i ma przejechane około 300 km. AAAA i jeszcze chba ważna rzecz, choć bym nie wiem jak ruszał na wstecznym biegu i choć bym nie wiem co robił z autem to jadąc do tyłu brak jakich kolwiek stuków - poprostu cisza. POMOCY !!!!! Co to może być?
lamex, pewnie wskazana jest wizyta pod autem albo na szrpakach coby wyeliminować zawieszenie. Potem można szukać dalej, ale istotne jest abyś stwierdził czy odgłos dochodzi od koła czy nie. Jeżeli od koła do trzeba sprawdzić hamulce, łożyska itd
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Na szarpakach byłem i kompletnie nic, mechanik powiedział, że stan zawieszenia poprodtu ideał, ale nie ma się co dziwić bo auto jeździło w niemczech. Pod autem też siedziałem, ale gołym okiem nic nie widać, wszystkie gumy wydają się być OK. W sobotę zrobię tak, że jedna osoba będzie autem ruszała, a ja będę nasłuchiwał zkąd dochodzą te odgłosy, może coś się uda wydedukować.