Głośny metaliczny hałas - chyba z alternatora?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
u mnie okazało się że padło sprzęgiełko alternatora,mechanik wymienił też napinacz-nie wiem czy potrzebnie ,ale powiedzieł,że tak trzeba bo się obluzowało(???!!!!)i oczywiście pasek.w sumie zapłaciłem 500zł.--troche drogo,ale coż---napinacz wymienił mi chyba niepotrzebnie.ale dodatkowo zrobił mały przegląd i pouzupełniał wszystkie płyny.
U mnie było podobnie każdy mowił że to podskakiwanie paska i wibracje to wina napinacza już nawet kupiłem i miałem wymienić jak znajomy mi powiedział żebym sprawdził koło pasowe alternatora bo mam ze sprzęgiełkiem. Okazło się ze było padnięte wolne koło, po wymianie wszystko wróciło do normy a napinacz okazał sie dobry. Udało mi sie go oddaćferomann pisze:u mnie okazało się że padło sprzęgiełko alternatora,mechanik wymienił też napinacz-nie wiem czy potrzebnie ,ale powiedzieł,że tak trzeba bo się obluzowało(???!!!!)i oczywiście pasek.w sumie zapłaciłem 500zł.--troche drogo,ale coż---napinacz wymienił mi chyba niepotrzebnie.ale dodatkowo zrobił mały przegląd i pouzupełniał wszystkie płyny.
Sprzęgiełko alternatora na 100%.----mi mechanik też niepotrzebnie wymienił napinacz i pasek--wszystko jakby ucichło ,ale po włączeniu klimy zaczynało trajkotać.
wyciągnął alternator i sprawdzał łożysko--które z jego obserwacji było dobre.
widząc grymas na mojej twarzy nakazał zawieść gdzieś alternator pracownikowi.
za pół godziny miałem sprawnego golfika.
koszt- całość +mały przegląd i uzupełnienie płynów 500zł.
[ Dodano: 10 Maj 2007 14:23 ]
wpadł mi do głowy taki pomysł---skoro mechanik stawia na klimatyzacje i aby to wykluczyć--można chyba założyć pasek od wersji bez klimy i wszystko będzie jasne---koszt takiego paska to chyba ok,20zł.
na 100%nie jestem pewien ,że będzie pasował---ale czemu -nie.
wyciągnął alternator i sprawdzał łożysko--które z jego obserwacji było dobre.
widząc grymas na mojej twarzy nakazał zawieść gdzieś alternator pracownikowi.
za pół godziny miałem sprawnego golfika.
koszt- całość +mały przegląd i uzupełnienie płynów 500zł.
[ Dodano: 10 Maj 2007 14:23 ]
wpadł mi do głowy taki pomysł---skoro mechanik stawia na klimatyzacje i aby to wykluczyć--można chyba założyć pasek od wersji bez klimy i wszystko będzie jasne---koszt takiego paska to chyba ok,20zł.
na 100%nie jestem pewien ,że będzie pasował---ale czemu -nie.
oj--widze,że kolega lubi się chyba zamartwiać.
u mnie było tak--że sprzęgiełko wcale nie hałasowało tylko wydobywały się dziwne dzwięki jak włączyłem klime.na początku się tym nie przejmowałem i jeżdziłem dalej i nie używałem klimy,po jakimś czasie zaczeło mi wyć też wspomaganie co mnie zmobilizowało do naprawy usterki.nie wiem jak określic ten dzwięk--to takie hrobotanie.
naprawa sprzęgiełka nie jest droga i bardzo zachęcam kolege ,aby to zrobił i miał jeden problem mniej.
u mnie było tak--że sprzęgiełko wcale nie hałasowało tylko wydobywały się dziwne dzwięki jak włączyłem klime.na początku się tym nie przejmowałem i jeżdziłem dalej i nie używałem klimy,po jakimś czasie zaczeło mi wyć też wspomaganie co mnie zmobilizowało do naprawy usterki.nie wiem jak określic ten dzwięk--to takie hrobotanie.
naprawa sprzęgiełka nie jest droga i bardzo zachęcam kolege ,aby to zrobił i miał jeden problem mniej.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
...dlaczego sie tak uczepiliscie tego alternatora??.....skoro po wlaczeniu klimy sie tylko tak dzieje to jest niemal pewne ze dzieje sie cos ze sprzeglem ale przy sprezarce klimy....wlasnie mam taki przypadek w czwórce ze cewka ocierala o kolo wewnatrz i padla calkiem....rozbierz sprzeglo klimy i wszytsko sie wyjasni....!..a co do fachowców od Klimy ze sprezarka albo chodzi albo nie to śmiech na sali....
QBAelectric