Brzeczek, lampka w podsufitce, podswietlenie wskaznikow
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Brzeczek, lampka w podsufitce, podswietlenie wskaznikow
Witam,jestem tu nowy,ale bardzo mnie zainteresowało Wasze forum Posiadam Golfa IV z grudna 2004 (chyba ostatni wypust golfa IV).Samochod jest juz po okresie gwarancyjnym i mam pewne problemy.Chciałem oddać samochód na przegląd,ale zawołali tyle za naprawe usterek,ze glowa mnie rozbolała... Jestem w pewnym sensie laikiem auto-naprawczym,wiec prosze o gruntowna pomoc jak dla 5-latka
MOJE PROBLEMY:
1.Gdy otwieram drzwi kierowcy,nie zapala się lapka "nocna" obok lusterka głownego.Natomiast przy otwarciu pozostałyh 3 drzwi owa lampa zapala się.Jest to bradzo uciazliwe w nocy,gdyz musze zaplac swiatlo recznie.Czym to jest spowodowane?Moze jakis czujnik otwarcia w drzwiach jest do wymiany?Sprawdzałem bezpiezniki -są ok.
2.Nie działa mi powiadominie dźwiękowe na niewyłączone światła.Casami tylko się przypadkowo włączy na ułamek sekundy.Sprawdzałem bezpiezniki -są ok.
Co moge na to poradzić
3.Nie zapala mi sie podświetlenie wskaźników zaraz za biegami,tj.ogrzewania i dmuchawy(nie mam klimy).Jak postukam po bokach,to czasem sie zaswiecą.Bezpeczniki sa tez ok-sprawdzalem.
W informacji na serwisie uslyszalem,ze styki sa do przeczyszczenia,ale jakie i gdzie ich szukać???(dotyczy 3 pkt.)
Potrafie rozkręcić deskę rozdzielczą w razie usunięcia problemów :p
Z góry dziękuje za odpowiedź,wszelkie wyjaśnienia i przepraszam,że jestem słabiutki z obsługi golfa
MOJE PROBLEMY:
1.Gdy otwieram drzwi kierowcy,nie zapala się lapka "nocna" obok lusterka głownego.Natomiast przy otwarciu pozostałyh 3 drzwi owa lampa zapala się.Jest to bradzo uciazliwe w nocy,gdyz musze zaplac swiatlo recznie.Czym to jest spowodowane?Moze jakis czujnik otwarcia w drzwiach jest do wymiany?Sprawdzałem bezpiezniki -są ok.
2.Nie działa mi powiadominie dźwiękowe na niewyłączone światła.Casami tylko się przypadkowo włączy na ułamek sekundy.Sprawdzałem bezpiezniki -są ok.
Co moge na to poradzić
3.Nie zapala mi sie podświetlenie wskaźników zaraz za biegami,tj.ogrzewania i dmuchawy(nie mam klimy).Jak postukam po bokach,to czasem sie zaswiecą.Bezpeczniki sa tez ok-sprawdzalem.
W informacji na serwisie uslyszalem,ze styki sa do przeczyszczenia,ale jakie i gdzie ich szukać???(dotyczy 3 pkt.)
Potrafie rozkręcić deskę rozdzielczą w razie usunięcia problemów :p
Z góry dziękuje za odpowiedź,wszelkie wyjaśnienia i przepraszam,że jestem słabiutki z obsługi golfa
Ostatnio zmieniony ndz maja 13, 2007 14:08 przez menfisco, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam na forum
Do ASO po upływie okresu gwarancji nie ma co jeździć - ceny mają chore a wcale nie są jacyś znakomici.
Ad.1 Najprawdopodniej czujnik w zamku jest uszkodzony, jest to element nierozbieralny i trzeba cały wymienić - bardzo częsta usterka w golfikach.
Ad.2 i 3 (dotyczy również 1) O ile pamięć mnie nie myli było o tym na forum. Podejrzewam, że jak skorzystasz z funkcji szukaj, znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
Do ASO po upływie okresu gwarancji nie ma co jeździć - ceny mają chore a wcale nie są jacyś znakomici.
Ad.1 Najprawdopodniej czujnik w zamku jest uszkodzony, jest to element nierozbieralny i trzeba cały wymienić - bardzo częsta usterka w golfikach.
Ad.2 i 3 (dotyczy również 1) O ile pamięć mnie nie myli było o tym na forum. Podejrzewam, że jak skorzystasz z funkcji szukaj, znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
odpowiedz na 1. i 2.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 03abec17e8
Odpowiedz na 3.
Zdejmij srodkowe pokretło (kombinerki i szmatka), wyjmij żarówkę i poodginaj w niej druciki bo nie styka dobrze
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... 03abec17e8
Odpowiedz na 3.
Zdejmij srodkowe pokretło (kombinerki i szmatka), wyjmij żarówkę i poodginaj w niej druciki bo nie styka dobrze
ad.1.2. w golfach jest takie glupie zabezpieczenie w zamku ze jezeli przekrecisz kluczyk w drzwiach szybko w jedna a potem druga strone i znowu w jedna i w druga strone to poblokujesz centralny i nie beda swicic sie switelka ani innne duperele moze pomoc sciagniecie klem z akumlatora i ponowne zalozenie
ad3. wyciag ta plastikowa bydowe przy pokretlach pozniej pokretla a zobaczysz ze przepalila ci sie zaroweczka koszt 60gr
ad3. wyciag ta plastikowa bydowe przy pokretlach pozniej pokretla a zobaczysz ze przepalila ci sie zaroweczka koszt 60gr
-
- Użytkownik
- Kontakt:
MI się wydaje że może styk na krańcówce(taki guzik,bolec,cycek między błotnikiem a drzwiami) nie łączy oczyść te styki i zobacz.menfisco pisze:1.Gdy otwieram drzwi kierowcy,nie zapala się lapka "nocna" obok lusterka głownego.Natomiast przy otwarciu pozostałyh 3 drzwi owa lampa zapala się.Jest to bradzo uciazliwe w nocy,gdyz musze zaplac swiatlo recznie.Czym to jest spowodowane?Moze jakis czujnik otwarcia w drzwiach jest do wymiany?Sprawdzałem bezpiezniki -są ok.
Było MK II GTI jest A6 quattro TDI
Dzisiaj rozkręciłem oslone wlącznika dmuchawy,wymienialem zaróweczkę na nowa,ale w dalszym ciagu mam problemy,tzn,ze podswietlenie nie swieci po zapalaniu swiatel.Ale jak postukam z lewej strony obudowy,to na zapala sie do czasu az nie wjade w koleinę lub gwałtownie nie zachamuję.Pomyslalem,ze pewnie cos nie styka albo kable sa poprzecierane,ale niestety nie udalo mi sie dostać "głębiej".Nie chciałem na chama wyrywać plastików.(oczywiście odkręciłem wszystkie możliwe srubki :p )
Do do mikrowłącznika,to niestety bede chyba zmuszony na wymiane zamka w drzwiach :/
Nie wie ktos ile to kosztuje za serwisie?
Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie porady
Do do mikrowłącznika,to niestety bede chyba zmuszony na wymiane zamka w drzwiach :/
Nie wie ktos ile to kosztuje za serwisie?
Pozdrawiam i dziekuje za wszelkie porady
-
- Użytkownik
jesli chodzi o srodkowa kolumne mozna ja rozebraz bez wyrywania, ale z tego co pamietam bedziesz musial odkrecic elementy boczne srodkowej kolumny.menfisco pisze:Dzisiaj rozkręciłem oslone wlącznika dmuchawy,wymienialem zaróweczkę na nowa,ale w dalszym ciagu mam problemy,tzn,ze podswietlenie nie swieci po zapalaniu swiatel.Ale jak postukam z lewej strony obudowy,to na zapala sie do czasu az nie wjade w koleinę lub gwałtownie nie zachamuję.Pomyslalem,ze pewnie cos nie styka albo kable sa poprzecierane,ale niestety nie udalo mi sie dostać "głębiej".Nie chciałem na chama wyrywać plastików.(oczywiście odkręciłem wszystkie możliwe srubki :p )
taka kombinacja mozna "wylaczyc" centralny zamek, czy go zablowac np w pozycji zamkniety??grzes7650 pisze:ad.1.2. w golfach jest takie glupie zabezpieczenie w zamku ze jezeli przekrecisz kluczyk w drzwiach szybko w jedna a potem druga strone i znowu w jedna i w druga strone to poblokujesz centralny i nie beda swicic sie switelka ani innne duperele moze pomoc sciagniecie klem z akumlatora i ponowne zalozenie
zła wiadomosć - mikrostyk w zamku kierowcymenfisco pisze:1.Gdy otwieram drzwi kierowcy,nie zapala się lapka "nocna" obok lusterka głownego.Natomiast przy otwarciu pozostałyh 3 drzwi owa lampa zapala się.Jest to bradzo uciazliwe w nocy,gdyz musze zaplac swiatlo recznie.Czym to jest spowodowane?Moze jakis czujnik otwarcia w drzwiach jest do wymiany?Sprawdzałem bezpiezniki -są ok.
Co moge na to poradzić
[ Dodano: Czw Maj 03, 2007 10:31 pm ]
gdzieś na forum był aportada jak mozna jeszcze spróbować to obejść tylko gdzie....
Nie rozbieraj zamka!!
Na 99% to nie zamek jest padnięty tylko dioda.
Przy padniętym mikrowłączniku działa alarm powiadamijący o zostawieniu zapalonych świateł.
Przy padniętej diodzie nie działa alarm i mogą(ale nie muszą) występować problemy z oświetleniem w kabinie.
Dioda znajduje się w drzwiach kierowcy na przewodzie idącym do zamka. Musisz wyczuć zgrubienie i rozciąć je. Jak sprzadzić diodę to niestety nie wiem
Na 99% to nie zamek jest padnięty tylko dioda.
Przy padniętym mikrowłączniku działa alarm powiadamijący o zostawieniu zapalonych świateł.
Przy padniętej diodzie nie działa alarm i mogą(ale nie muszą) występować problemy z oświetleniem w kabinie.
Dioda znajduje się w drzwiach kierowcy na przewodzie idącym do zamka. Musisz wyczuć zgrubienie i rozciąć je. Jak sprzadzić diodę to niestety nie wiem
kiedyś MK IV
-Mikrowłącznik do wymiany w zamku. Jest to element nie wymienialny. CZęsta bolączka mk4. O ile Ci to bardzo przeszkadza zrób to w przeciwnym wypadku przyzwyczai się do gaszenia świateł przy wysiadce z autka. W końcu nie wiadomo czy nowy zbut długo wytrzyma.menfisco pisze:1.Gdy otwieram drzwi kierowcy,nie zapala się lapka "nocna" obok lusterka głownego.Natomiast przy otwarciu pozostałyh 3 drzwi owa lampa zapala się.Jest to bradzo uciazliwe w nocy,gdyz musze zaplac swiatlo recznie.Czym to jest spowodowane?Moze jakis czujnik otwarcia w drzwiach jest do wymiany?Sprawdzałem bezpiezniki -są ok.
Co moge na to poradzić
- Ale mogę poradzić jeszcze coś innego spróbuj delikatnie przymknąć dzrzwi (nie zamknąć tylko przymknąć tak aby zamek je złapał tylko na "jeden raz" i kilka razy energicznie pociągnij je od i do siebie tylko tak aby ich nie domykać. Czasem pomaga a jeżeli nie pomoże to ratunkiem jest tylko nowa sztuka. Pozdrawiam
Crash