Witam.
Mam taki problem iż jeżeli samochód jest zimny to skrzynia pracuje w porządku bez żadnego hałasu, a jak przejadę trochę i silnik się rozgrzeje to przy wrzucaniu wstecznego słychać zgrzyty, bo przy biegach do przodu jest dobrze. Czego jest to wina? Skrzynia mi sie sypie czy pasowało by wymienić olej? A jeżeli to potrzebne to skrzynie mam 5 biegową.
Skrzynia biegów - zgrzytające zęby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
hello,
mam takie pytanie sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni?
kolega ma racje prawdopodonie to synchronizator.
ja mam podobne objawy ale bardzo zadko jak mi się spieszy i nie chlujnie wszystkie operacje zrobie tak jak trzeba
nie dawno wlewałem do skrzyni olej przekładniowy uniwersalny (shell) i powiem Ci szczerze że skrzynia przez pierwsze 2 dni chodziła strasznie, ale po owych 2 dniach chodzi prawie jak nowa i o niebo lepiej jak przed wlaniem oleju - widocznie się wymieszały oleje...
pozdro
ps.zanim cokolwiek będziesz robił sprawdź ile masz oleju w skrzyni biegów!!!
mam takie pytanie sprawdzałeś poziom oleju w skrzyni?
kolega ma racje prawdopodonie to synchronizator.
ja mam podobne objawy ale bardzo zadko jak mi się spieszy i nie chlujnie wszystkie operacje zrobie tak jak trzeba
nie dawno wlewałem do skrzyni olej przekładniowy uniwersalny (shell) i powiem Ci szczerze że skrzynia przez pierwsze 2 dni chodziła strasznie, ale po owych 2 dniach chodzi prawie jak nowa i o niebo lepiej jak przed wlaniem oleju - widocznie się wymieszały oleje...
pozdro
ps.zanim cokolwiek będziesz robił sprawdź ile masz oleju w skrzyni biegów!!!
-
- Nowicjusz
Tu akurat Ty i kolega powyżej nie macie racji - wsteczny nie jest synchronizowany.JakubMK3 pisze:kolega ma racje prawdopodonie to synchronizator.
A co do problemu to bardzo częsty przypadek w VW (sam mam taki sam), a porady baaaaardzo różne.
Ale moim zdaniem najprędzej to coś nie tak ze sprzęgłem - niecałkowicie rozłącza, może minimalnie ale zawsze trochę. U mnie powymianie oleju nieco się poprawiło, ale tylko nieco.
był Passat B3 Variant GT 1.8/ABS 1992 + LPG/Zavoli/BingoM
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
-
- Nowicjusz