wentylator chlodnicy zwariowal :/
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wentylator chlodnicy zwariowal :/
Mam taki dziwny problem.
Wlasnie wrocilem z miasta autkiem wiadomo jest dosyc cieplo wiec w korku wentylator lubi sie wlaczyc. Pod domem zaczalem przygotowywac sie do zalozenia sobie radyjka ( naszykowalem radyjko inne duperele ) wlaczylem zaplon bo chcialem dojsc do ladu z kablami zasilajacymi po porzednim wlascicielu . No i wszytsko juz sobie sprawdzilem , wylanczam zapolon a tu trach wentylator chlodnicy sie zalancza . Mowie sobie moze ciepla dostal i sie zalaczyl . Ale po 5 minutach chodzenia wentylatora cos mi sie wydalo to podejrzane i wlaczylem zaplon , w tym samym momencie wentylator sie wylaczyl .
I od tej pory ( juz jakies 30 minut ) mam taki schemat dzialania ( dodam ze chlodnica jak i okolice czujnika sa juz prawie lodowate ) :
-zaplon wlaczony wentylator stoi
-zaplon wylaczony wentylator rusza
Co ciekawe jak na wylaczonym zaplonie wyjme bezpiecznik i wloze go spowrotem to wentylator stanie ale tylko do momentu gdy wlacze zaplon i go wylacze :/
Doradzcie cos bo ja juz zglupialem .
Wlasnie wrocilem z miasta autkiem wiadomo jest dosyc cieplo wiec w korku wentylator lubi sie wlaczyc. Pod domem zaczalem przygotowywac sie do zalozenia sobie radyjka ( naszykowalem radyjko inne duperele ) wlaczylem zaplon bo chcialem dojsc do ladu z kablami zasilajacymi po porzednim wlascicielu . No i wszytsko juz sobie sprawdzilem , wylanczam zapolon a tu trach wentylator chlodnicy sie zalancza . Mowie sobie moze ciepla dostal i sie zalaczyl . Ale po 5 minutach chodzenia wentylatora cos mi sie wydalo to podejrzane i wlaczylem zaplon , w tym samym momencie wentylator sie wylaczyl .
I od tej pory ( juz jakies 30 minut ) mam taki schemat dzialania ( dodam ze chlodnica jak i okolice czujnika sa juz prawie lodowate ) :
-zaplon wlaczony wentylator stoi
-zaplon wylaczony wentylator rusza
Co ciekawe jak na wylaczonym zaplonie wyjme bezpiecznik i wloze go spowrotem to wentylator stanie ale tylko do momentu gdy wlacze zaplon i go wylacze :/
Doradzcie cos bo ja juz zglupialem .
Szukam:
Silnik wycieraczki tylniej do passata B3
Instrukcje do radyjka GAMMA IV
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
- Paweł Marek
- V.I.P.
No i po 40 minutach chodzenia nagle sam sie wylaczyl :/ i juz nie chodzi po zmianie stanu zaplonu . ( tylko ciekawe jak dlugo )
Jesli wyciagne wtyczke z chlodnicy to chyba logiczne bedzie ze wentylator stanie bo plus przechodzi przez czujnik w chlodnicy .
Problem sam sie rozwiazal , ale dla mnie zagadkowe jest czemu tak sie dzialo ?
rysunek jednego z forumowiczow.
Jesli wyciagne wtyczke z chlodnicy to chyba logiczne bedzie ze wentylator stanie bo plus przechodzi przez czujnik w chlodnicy .
Problem sam sie rozwiazal , ale dla mnie zagadkowe jest czemu tak sie dzialo ?
rysunek jednego z forumowiczow.
Szukam:
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
- Paweł Marek
- V.I.P.
W zasadzie. Ale po pierwsze zdarza się coś takiego jak zwarcie, po drugie nie w każdym golfie instalacja od wentylatorów jest identyczna i taka prosta jak na rysunku.gregoreq pisze:Jesli wyciagne wtyczke z chlodnicy to chyba logiczne bedzie ze wentylator stanie bo plus przechodzi przez czujnik w chlodnicy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.