bicie podczas przyśpieszania i lekkiego skrętu kół
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
bicie podczas przyśpieszania i lekkiego skrętu kół
Witam forumowiczów,
Mam pytanie może ktoś miał już taki przypadek, że podczas przyspieszania i lekkiego skrętu kół czuć delikatne bicie na kierownicy. Początkowo myślałem, że to może jakiś bąbel na oponie wyskoczył ale nic na niej nie było więc rozpocząłem akcję wymiany:
Łożysko - nic, przegub zewnętrzny - nic, poduszka mocująca skrzynię biegów nic ( włącznie z popuszczeniem i dobrym ułożeniem wszystkich poduszek - likwidacja naprężeń).
Przerzuciłem również opony - czy przypadkiem nie miały pękniętej osnowy i ........ oczywiście nic. bije jak biło.
Może ma ktoś jakąś koncepcję - rozważę każdą a jeżeli to będzie to to
Mam pytanie może ktoś miał już taki przypadek, że podczas przyspieszania i lekkiego skrętu kół czuć delikatne bicie na kierownicy. Początkowo myślałem, że to może jakiś bąbel na oponie wyskoczył ale nic na niej nie było więc rozpocząłem akcję wymiany:
Łożysko - nic, przegub zewnętrzny - nic, poduszka mocująca skrzynię biegów nic ( włącznie z popuszczeniem i dobrym ułożeniem wszystkich poduszek - likwidacja naprężeń).
Przerzuciłem również opony - czy przypadkiem nie miały pękniętej osnowy i ........ oczywiście nic. bije jak biło.
Może ma ktoś jakąś koncepcję - rozważę każdą a jeżeli to będzie to to
Wober
- Paweł Marek
- V.I.P.
- silent_rob
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- PIETRASZEK
- Nowicjusz
- Kontakt:
- daniel2505
- Użytkownik
- Kontakt:
Potwierdzam. miałem wybite i takie były objawy. Łatwo sprawdzić samochód na lewarek i poszarp kołem jak jest luz góra dół i wogóle koło lata jak chce to masz poduszki do wymiany. Albo podjedź na najbliższą diagnostykę takie sprawdzenie jest zazwyczaj za freesilent_rob pisze:sprawdz cyz nie masz luzu łozysku kolumny przedniej ta guma nad Mcpersonem
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=123919/]Mój zielony VARIANT[/url]
Ja mam bardzo podobny problem. Walczę z nim już ponad 6 miesięcy. Wymieniłem już wszystkie końcówki, sworznie, tuleje i nic. Jak sprawdzić czy to napewno przegub wewnęczny.Paweł Marek pisze:Obawiam się że to zużyty któryś przegub wewnętrzny. Przeszedłem podobnąą drogę co ty zanim doszedłem co jest w starej jetce.
[ Dodano: 26 Kwi 2007 19:08 ]
dodam że wymieniłem jeszcze tarcze i klocki
- Paweł Marek
- V.I.P.
miarowe niezbyt mocno słyszalne, odczuwalne na kierownicy bicie przy przyśpieszaniu zgodne z obrotami kół, zwłaszcza na niższych obrotach silnika i pod górę, zanikające przy zdjęciu nogi z gazu.jeanks5t pisze:Jak sprawdzić czy to napewno przegub wewnęczny.
żeby być pewnym który to trzeba by wyjąć półośki i obejrzeć, sporo pracy ale po tym co już zrobiliście to już będzie drobnostka. Żaden wybity element metalowo gumowy nie da takich objawów przy jeździe po równym asfalcie. Bicie narasta nieco po rozgrzaniu smaru w przegubie, więc po ruszeniu zimnym autem może być początkowo nieodczuwalne.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Racja u mnie tak właśnie jest. A napisz czy od przegubu może być czuć to delikatne bicie na pedale gazu. Mianowicie jak jedą to czuję bicię z częstotliwością podobną do prędkości jadzy. Jak puszczę gaz to czuję to tylko na kierownicy, ale właśnie przy skretach.Paweł Marek pisze:Bicie narasta nieco po rozgrzaniu smaru w przegubie, więc po ruszeniu zimnym autem może być początkowo nieodczuwalne.
[ Dodano: 26 Kwi 2007 20:01 ]
Mam pytanko jak wyjmę te półośki to jak zdjegnozować że to rzeczywiści ten przegub jest walnięty. Będzie on jakię luźniejszy. Ale jak sobie tak pomyślę to ja 3 miesiące temu zdejmowałem przeguby jak wyjmowałem skrzynię do wymiany sprzęgła i nie zauważyłem nic dziwnego w przegubach ani wewnętrznych ani zewnętrznych. Czy mogłem to przeoczyć?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Ja na pedale gazu nie czułem, przegub wewnętrzny u mnie wymieniał mechanik, niestety nie wiem nawet jak diagnozował, ale po dłuższym szukaniu przyczyn bicia sam mu to zasugerowałem. W zewnętrznym wiem że łatwo się dostać i obejrzeć - są wżery tam gdzie kulki chodzą. Co do luzów półośki w przegubach owszem były i zmniejszyły się wyraźnie. Dało się nią potelepać na boki jaki i sporo ruchem obrotwym. Myślę że mechanik z wprawą powinien ręką wyczuć wystarczająco pewnie czy to faktycznie to, czy odpukać coś głębiej w skrzyni.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.