Czy to zabrudzona przepustnica?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy to zabrudzona przepustnica?
Ostatnio zauważyłem , że gdy odpalam silnik samochód ma lekko podwyższone obroty . Gdy złapie odpowiednią temperature obroty spadają do właściwych . Gdyby była zima to bym sie nie dziwił , ale jak teraz są wysokie temperatury to lekko mnie to zastanawia . Nigdy nie czyściłem jeszcze przepustnicy ( golf 2001 przebieg 110 tys.) , czy to moze być przyczyną takiego zachowania ?
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
nic dodać jedynie to że oznaką zabrudzonej przepustnicy są zazwyczaj falujące obrotyCorso pisze:Co to znaczy lekko podwyższone obroty ?ile ma dokładnie ?przecież po każdym włączeniu zimnego silnika włącza się ssanie i obroty są troche wyższe (ok 1100)bez względu na temperature powietrza na zewnątrz
- Jacenty85
- Forum Master
- Kontakt:
"aaaooo" jak powiedział pan policjański w "u Pana Boga za piecem" to przecież ziomek ode mnie
Witam i pozdrawiam. Wracając do rzeczy to normalne, że kiedy odapalasz samochód po postoju kilku godzinnym nawet kiedy na dworzu jest +40 to na początku będzie miał podwyższone obroty do około 1000. Obroty zależą przecież od temperatury płynu w silniku a nie od temperatury zawnętrzenej. Od temp zewnętrznej zależeć może jedynie czas wtrysku i kont wyprzedzenia zapłonu ale to już nie na temat. Pewnie przesiadłeś się z jakieś Fordzia CVH albo z jakiegoś Renaulta mono a tam jest tak, że pod odpaleniu obroty są minimalnie podniesione i zaraz spada do poziomu normalnego. W zasadzie to koledzy napisali wszystko nic dodać nic ująć, ale chciałem wcisnąć swoje 5 groszy bo to forumowicz z mojej dziurawej ziemi