Wyrzucenie całego płynu do wnętrza samochodu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Krzysiek86

Wyrzucenie całego płynu do wnętrza samochodu

Post autor: Krzysiek86 » sob kwie 14, 2007 20:23

Witam!

Mam taki problem że wracałem z rodzina i od pewnego momentu temperatura zaczeła mi troszke rosnąc. Urosła do nieco ponad 3/4 skali i nagle nastapił jakiś strzał i cały płyn chłodniczy wlał mi się do środka kabiny na dywaniki i szyby zaparowały. Zjechałem do rowu i niedawno mnie scholowali:) znajomi. Juz wczesniej miałem problemy typu że wycieki płynu spod korka nie załaczanie sie wentylatora a teraz to.

Może ktoś podpowie co może być uszkodzone i od czego zaczac diagnostyke poza tym że prawdopodobnie mam uszkodzona nagrzewnice.
Oraz jakie mogą byc koszty naprawy, bo to jest dla mnie bardzo ważne w tym momencie gdyż mam deficyt gotówki ostatnio.

Z góry dziekuje za pomoc.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob kwie 14, 2007 20:42

nadmierne ciśnienie płynu spowodowane uszkodzeniem zaworka w korku, przegrzanie z powodu małej ilości płynu, zepsutej pompy wody, zepsutego termostatu. Najczarniejsza wizja to uszkodzenie uszczelki od głowicą.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
jawel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jawel » sob kwie 14, 2007 21:06

Paweł Marek, nic dodać nic ująć

one loVWe

Krzysiek86

Post autor: Krzysiek86 » sob kwie 14, 2007 21:16

Paweł Marek, Korek niedawno wymieniałem na nowy więc raczej powinien byc dobry. A czy moge wlac wody do układu czy jakos zzamknąc obieg przez nagrzewnice i awaryjnie dojechac do mechanika??Płynu miałem pomiedzy min a max. sprawdzane dzięń wcześniej.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob kwie 14, 2007 21:20

Możesz spokojnie zdjąć od strony silnika węże od nagrzewnicy i je zatkać lub połączyć wygiętą rurką i opaskami (kawałek rurki z rączki od wózka dziecinnego to mój patent). A wodę awaryjnie niby mozesz nalać, tylko pamiętaj że jak jest jakiś problem z przegrzewaniem to znacznie szybciej się zagotuje jak płyn. Zresztą nie roztaczajmy czarnych wizji. Może tylko sama nagrzewnica poszła a reszta jest sprawna. Czasochłonna jest robota z jej wymianą niestety i mechanik skasuje.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Krzysiek86

chłodzenie - big problem

Post autor: Krzysiek86 » czw kwie 19, 2007 17:15

Spotakałem sie z teoria że jak kupiłem nowy korek do wlewu płynu chłodniczego to po dokręceniu powinnem go odkrecic o ok. 1/4 obrotu. Co o tym sadziscie??
Czy jak awaryjnie połacze obieg chłodzenia wykluczając nagrzewnice i zaleje układ woda to gdy bedzie uszkodzona uszczelka pod głowića to może się od razu uszkodzic silnik czy mozna jakos poznać stan uszczelki?

greg

Post autor: greg » czw kwie 19, 2007 17:51

Krzysiek86 pisze:Czy jak awaryjnie połacze obieg chłodzenia wykluczając nagrzewnice i zaleje układ woda to gdy bedzie uszkodzona uszczelka pod głowića to może się od razu uszkodzic silnik czy mozna jakos poznać stan uszczelki?
mozesz tak zrobić, odpalasz po zalaniu wodą/płynem - jak czujesz uderzenia na wężach w rytm pracy silnika lub też szybko twardnieja węże lub sprawdzasz płyn na obecnosć spalin - wyjdzie

bm86
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: bm86 » czw kwie 19, 2007 17:58

Z tego co czytam to raczej napewno nagrzewnica poszła i nic poza tym. Sam tak miałem w Passacie w czasie jazdy zaczął się unosić w aucie biały dymek który się osadza na szybach, temperatura troche urosła bo było mało płynu. Kupiłem wode mineralną dolałem i zrobiłem tak 200 km do domu. Później tylko połączyłem kawałkiem rurki miedzianej węże które wychodzą z nagrzewnicy i auto bez problemu jeździło tylko było zimno w środku. Zrobiłem tak z 3 tys km bo nie miałem czasu na naprawe. Koszt nagrzewnicy około 40 zł.

Krzysiek86

Post autor: Krzysiek86 » ndz kwie 22, 2007 08:09

Ostatnio połaczyłem węże od nagrzewnicy na krótko i zalałem układ woda. Niby jest dobrze ale chwilami czujnik temperatury wskazywał max temperature i kontrolka się zapalała a przy dodaniu gazu lub po chwili wracała do położenia środkowego. W poniedziałek jadę prawdopodobnioe do mechanika jesli bedzie miał czs. Obstawiam w tym momencie że to wina termostatu.
Jesli dobrze rozumuje to jesli termostat nie otworzy lub za mało otworzy to czujnik temperatury znajdaujacy sie w bloku silnika wskaże za wysoka temperature. Woda (płyn) nie krąży lub krąży w zbyt małej ilości przez chłodnice i zdąża się wychłodzić prze co do czujnika w chłodnicy jak dochodzi to temperatura płynu jest zbyt niska by załacztyć wentylator. Teraz jaki byście termostat polecili i jaki to jest w przybliżeniu koszt. Słyszałem że mozna jeździć bez ale to chyba tylko dobre rozwiązanie na lato bo w zimie silnik bedzie nie dogrzany i zwiększy się min. spalanie.

[ Dodano: 24 Kwi 2007 17:54 ]
Byłem u mechanika i jak dojechałem brakowało prawie 4l płynu korek był nie dokrecony do konca. Węże nie były twarde. Powiedział ze wszystko jest dobrze ale jak wróciłem do domu było to samo i mam zmienic nowy korek na stary. Co myslicie by wyrzucic termostat?? Czy to pomoże coś?? I jakie beda skutki jazdy bez termostatu w lecie i zimie. wiem że bede miał cały czas duzy obieg i w zimie może silnik byc niedogrzany ale co to spowoduje?? Co dalej robić?? Ma ktos jakies pomysły??

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”