Jak dostać się do tyłu skrzynki z bezpiecznikami?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
gv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Jak dostać się do tyłu skrzynki z bezpiecznikami?

Post autor: gv » pn kwie 16, 2007 20:46

Witajcie.
Jak dostać się do tyłu skrzynki z bezpiecznikami w mk3?
Zabieram się do montażu alarmu i potrzebuję skądś wziąć napięcie i nietylko.
Zdjąłem dolną kratkę, odpięłem dwa boczne zaczepy (te białe) i skrzynka obniżyła się znacznie, ale nie mogę i tak dostać się do jej tyłu. Może jest jakiś uniwersalny sposób aby tam się dostać?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

--
gv

sobiking
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: sobiking » pn kwie 16, 2007 20:51

Ale jak obniżyła się znacznie, obruciła się, jak odpiołeś te dwa zatrzepy to ją lekko dziwignij do góry żeby zeskoczyła z metalowych uchwytów i powinna się dać położyć na wycieraczce.

Awatar użytkownika
piobib
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: piobib » pn kwie 16, 2007 20:56

ja powiem tak - jestem świeżo po montażu alarmu i obniżenie skrzynki w zupełności wystarczy - nie trzeba sie dostawać głębiej, ani tym bardziej nic wymontowywać. Weź miernik i jakąś konkretną rozpiske do jakich kabli sie wpinać i tyle - w zasadzie przy skrzynce z bezpiecznikami wystarczy podłączyć sie do kabli wyłączników drzwiowych i z tego co pamiętam to tyle - stacyjke radze podłączyć bezpośrednio przy wtyczce obok kolumny kierownicy - uważam, że łatwiej zrobić to tam, szybciej znajdziesz potrzebny kabelek, a potencjalny złodziej aby sie tam dostać bedzie musiał porozkręcać (ew. powyrywać plastiki osłaniające), ale tak czy inaczej bedzie to dla niego trudniejsze niż wyciągnięcie skrzynki z bezpiecznikami. a co do napięcia to wszystko robiłem przy silniku bo tak jest łatwiej, a jak Ci będą nie daj Boże goflika kraść to jeden kit czy odłączą zasilanie alarmu czy od razu cały akumulator

[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/5033bf4a45aa53dc659c3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 16, 2007 20:59

Jedna rzecz z tą skrzynką. Nie wystarczy odpiąć zatrzasków. Trzeba cienki nóż wsadzić między skrzykę a lewą blachę w której siedzi i zawantować żeby ta blacha się w bok odgięła. Dopiero wtedy skrzynkę podnieść, pociągnąć i wychodzi.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Gobo90
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » pn kwie 16, 2007 21:16

Jedna rzecz z tą skrzynką. Nie wystarczy odpiąć zatrzasków. Trzeba cienki nóż wsadzić między skrzykę a lewą blachę w której siedzi i zawantować żeby ta blacha się w bok odgięła. Dopiero wtedy skrzynkę podnieść, pociągnąć i wychodzi.
u mnie wychodzi normalnie nic nie trzeba p[odważać... wiem bo ostatnio mfa zakładałem..
A co do zdejmowania skrzynki to jak już ją zdjąłeś i wisi na kablach to połóż sie plecami na wycieraczce głową w stronę pedałów i włóż rękę za skrzynkę (dobrze mieć oświetlenie w tym momencie...) probuj opuścić skrzynkę do dołu włóż rękę i delikatnie ciągnij kable do dołu powinno pójść uważaj żebyś nie powyrywał kabli jak już trochę pójdzie obróć ją w bok i będziesz miał jako taki dostęp..

Awatar użytkownika
gv
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gv » pn kwie 16, 2007 22:27

Dzięki wielkie za spostrzeżenia.
Mianowicie zrobiłem tak: odpięłem te dwa białe uchwyty, podważyłem ją do góry. Zeskoczyła z tej blachy (ona ma po bokach takie dwa kołki na których się trzyma tej blachy). Ale kable wydają się lekko przy krótkie, żeby skrzynka wypadła aż na dywanik :) Tylko ledwo leży mi na tym podnóżku obok sprzęgła.
Zasilanie wezmę chyba z zapalniczki (ale najlepiej ze skrzynki jak dam radę, bo wydaje mi się że to trochę zły pomysł z zapalniczki) , +12V ze stacyjki, kierunki też z kolumny kierowniczej, wyłącznik drzwiowy to też wiem, ultradźwięki przeciągnę i by było :) Centralny na przekaźnikach zrobię, bo alarm steruje masą, ale to nie problem :)

Dzięki :okej:

--
gv

pomyslowy
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: pomyslowy » sob kwie 21, 2007 11:40

gv pisze: Centralny na przekaźnikach zrobię, bo alarm steruje masą, ale to nie problem :)

Dzięki :okej:
dokładnie , jak ja zakładałem też musiałem na przekaźniki dać.chodzi o zmiane polaryzacji.chyba jeszcze mam gdzieś schemacik, jak cos moge podesłać - gg8386836

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”