Wysokie sprzęgło - cos nie tak?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wysokie sprzęgło - cos nie tak?
witam,
cholernie mnie nurtuje fakt, ze sprzegło bierze mi u samej góry i pedał jest bardzo miekki. Sprzęgło jest nowe tzn ma ok 5 mies. jest to sachs za 450 zł wiec raczej lepsze, mechanik mi powiedział ze sie go nie reguluje. nie wiem czy to prawda bo sie nie znam na tym.
czy mozna to jakos regulowac czy to wina sprzegla ze tak bierze?
cholernie mnie nurtuje fakt, ze sprzegło bierze mi u samej góry i pedał jest bardzo miekki. Sprzęgło jest nowe tzn ma ok 5 mies. jest to sachs za 450 zł wiec raczej lepsze, mechanik mi powiedział ze sie go nie reguluje. nie wiem czy to prawda bo sie nie znam na tym.
Ostatnio zmieniony pn kwie 23, 2007 15:11 przez jorgus7, łącznie zmieniany 1 raz.
ja tak mialem i to byla wina sprzegla, slizgalo sie
sprobuj zaciagnac reczny hamulec, wrzuc dwojke i pusc sprzeglo, jak szarpnie i zgasnie to przynajmniej wyeliminujesz ten problem, jezeli nie... wymienilas sama tarcze czy docisk i reszte tez? ja za kompletne sprzeglo sachsa dalem 800 zl (z montazem)
sprobuj zaciagnac reczny hamulec, wrzuc dwojke i pusc sprzeglo, jak szarpnie i zgasnie to przynajmniej wyeliminujesz ten problem, jezeli nie... wymienilas sama tarcze czy docisk i reszte tez? ja za kompletne sprzeglo sachsa dalem 800 zl (z montazem)
- tomyart
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: wysokie sprzęgło w mk3
bo pewnie masz linke z samoregulatorem i raczej tu tkwi problemjorgus7 pisze:witam,
Witam u mnie łapało wysoko 2/3 pedała myślałem że sie juz powoli kończy , jednak skoczyłem do kumpla i on zaczoł krecic tym plastikiem kolo serwa(jak masz linke od sprzegła to na poziomie serwa jest na niej taki plastik, przynajmniej u mnie tak jest ) opuścił je troche i teraz chodzi leciutko łapie od razu i kola piszcz az milo
Re: wysokie sprzęgło w mk3
Witam!
Mam odwrotnie - za nisko łapie sprzęgło - pedał przy samej podłodze. Mechanik powiedział ze to wina linki samoregulującej się. Co dalej - wymieniać linkę, jakoś regulować tę linkę, czy nie zwracać uwagi (podam ze ja tego prawie nie odczuwam, niekiedy szarpie przy wrzuceniu wstecznego biegu)?
Mam odwrotnie - za nisko łapie sprzęgło - pedał przy samej podłodze. Mechanik powiedział ze to wina linki samoregulującej się. Co dalej - wymieniać linkę, jakoś regulować tę linkę, czy nie zwracać uwagi (podam ze ja tego prawie nie odczuwam, niekiedy szarpie przy wrzuceniu wstecznego biegu)?
tak ponoc to jest linka z samoregulatore tak mi mechanik poweidział i ze nie da sie z tym nic zrobic? ale czy na pewno? cholernie mnie to wkurza :/
napewno sie taka linka nie reguluje? czy mozna cos z tym w ogole zrobic?
Greg, wydaje mi sie ze kompletne z montarzem zaplaciłem 600 zł u znajomego mechanika
napewno sie taka linka nie reguluje? czy mozna cos z tym w ogole zrobic?
Greg, wydaje mi sie ze kompletne z montarzem zaplaciłem 600 zł u znajomego mechanika
Witam! mam 1.4 AEX sprzęgło z samoregulacją, też mi łapie wysoko. Mechanik powiedział że nieda się nic zrobić, niewiem czy mu się niechce czy tak naprawde jest. Bo zgadzam się że deerwujące jest to jak sprzęgło łapie wysoko. Wymieniałem prawie 20 000 km temu i na początku wydawało się jakby brało szybciej ale po pewnym czasie znów łapao wysoko. Czy wiektoś może czy dałoby się zamienić linke z samoregulatorem na tą z regulacją sprzęgła, moż jest taka opcja. pozdro
remi
- el_tommo
- Mały gagatek
- Kontakt:
To może ja wtrącę kilka słów, gdyż tydzień temu robiłem łożysko oporowe i trzeba było wymienić całe sprzęgło (słaby docisk był a tarcza jak nowa).
Ta samoregulacja linki polega na tym że z stopniowym zużywaniem się tarczy i docisku linka ta po prostu się skraca.
Po zamontowaniu w moim przypadku nowego sprzęgła i założeniu tej starej linki która była oczywiście w tym momencie za krótka co powodowało "branie" od samej góry i nawet wyczuwalne ślizganie się sprzęgła - postanowiłem to zwalczyć.
Najpierw zablokowałem na skrzyni dzwignię sprzęgła i naciskałem kilkakrotnie pedał aby wydłużyć linkę (rozciągnęła się - jednak za mało).
Drugim skutecznym zabiegiem okazało się wywalenie (przez rozcięcie) plastiku i gumy z końca linki co wydłużyło sam koniec linki o jakieś 2cm - nawet więcej niż było trzeba.
Oczywiście linka się wyregulowała (skróciła tyle ile trzeba) i teraz pedał jest na swoim miejscu i łapie jak powinien. sprzęgło z nowym dociskiem więc pedał "chodzi" baaardzo lekko
Pozdrawiam!
Ta samoregulacja linki polega na tym że z stopniowym zużywaniem się tarczy i docisku linka ta po prostu się skraca.
Po zamontowaniu w moim przypadku nowego sprzęgła i założeniu tej starej linki która była oczywiście w tym momencie za krótka co powodowało "branie" od samej góry i nawet wyczuwalne ślizganie się sprzęgła - postanowiłem to zwalczyć.
Najpierw zablokowałem na skrzyni dzwignię sprzęgła i naciskałem kilkakrotnie pedał aby wydłużyć linkę (rozciągnęła się - jednak za mało).
Drugim skutecznym zabiegiem okazało się wywalenie (przez rozcięcie) plastiku i gumy z końca linki co wydłużyło sam koniec linki o jakieś 2cm - nawet więcej niż było trzeba.
Oczywiście linka się wyregulowała (skróciła tyle ile trzeba) i teraz pedał jest na swoim miejscu i łapie jak powinien. sprzęgło z nowym dociskiem więc pedał "chodzi" baaardzo lekko
Pozdrawiam!
Witam Wszystkich i Pozdrawiam!!!