Podlaczenie elektr spryskiwaczy reflektorow - jak?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podlaczenie elektr spryskiwaczy reflektorow - jak?
Witam wszystkich,
Mam problem z podlaczeniem elektrycznym spryskiwaczy reflektorow, zalozylem ksenony wraz z nowym zbiornikiem plynu i dodatkowa pompka,
Czy ktos wie gdzie nalezy podlaczyc dodatkowa pompke , bo podlaczajac ja pod pompke szyb tylna wycieraczka chodzi co 10 sekund mimo ze jest wylaczona.
Samochod fabrycznie nie byl przystosowany pod ta instalacje.
Z gory dziekuje.
pozdrawiam
Mam problem z podlaczeniem elektrycznym spryskiwaczy reflektorow, zalozylem ksenony wraz z nowym zbiornikiem plynu i dodatkowa pompka,
Czy ktos wie gdzie nalezy podlaczyc dodatkowa pompke , bo podlaczajac ja pod pompke szyb tylna wycieraczka chodzi co 10 sekund mimo ze jest wylaczona.
Samochod fabrycznie nie byl przystosowany pod ta instalacje.
Z gory dziekuje.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw kwie 19, 2007 20:01 przez 5555adasa, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam
- Paweł Marek
- V.I.P.

Chyba będziesz musiał podpiąć plus od spryskiwacza reflektorów pod jeden z kabli silnika spryskiwacza wycieraczek (ten na którym pojawia się plus przy włączeniu przednich spryskiwaczy) po drodze wpiąć diodę jakąkolwiek o wystarczającej mocy. A masę od spryskiwacza reflektorów do minusa przy aku lub jakiegoś brązowego masowego kabla.
Bo prąd cofający się na pompkę uruchomi przekaźnik wycieraczki.
Bo prąd cofający się na pompkę uruchomi przekaźnik wycieraczki.
Ostatnio zmieniony czw kwie 19, 2007 19:16 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
http://volkswagen.msk.ru/electro/g4/g4_wd18.pdf
Poszukaj na tym schemacie.
Poszukaj na tym schemacie.
[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...
-
greg
spryskiwacze relektorów powinny być uruchamiane tylko przy włączonych światłąch a wiec najsensowniej zastosować przekaxnik który + uzyskuje np z kabla dającego napięcie dla świateł mijania a impuls z kabla idącego do silniczka spryskiwacza szyby przedniej z kabla który uzyskuje napięcie przy włączaniu spryskiwacza szyby przedniej 
tak jak wyżej ale tzreba podłączyć z przekażnikiem który ma opóżnienie czyli jak masz włączone reflektory i chcesz oczyścić samą szybę to musis krótko przytrymać dzwignię spryskiwacza a jak masz dłużej przytrzymana to dopiero czyści reflektorygreg pisze:spryskiwacze relektorów powinny być uruchamiane tylko przy włączonych światłąch a wiec najsensowniej zastosować przekaxnik który + uzyskuje np z kabla dającego napięcie dla świateł mijania a impuls z kabla idącego do silniczka spryskiwacza szyby przedniej z kabla który uzyskuje napięcie przy włączaniu spryskiwacza szyby przedniej
jak tak nie będziesz miał to płyn ze spryskiwacza będziesz musiał w beczkach kupować
ale jak masz oryginalny zestaw to masz i schcemat
mogę Ci wysłac jutro schemat od uniwersalnego Helli
tylko daj mail
Oświetlenia, doradzę, załatwię......
może się przydam
może się przydam