Podświetlenie włącznika świateł...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » ndz kwie 15, 2007 09:20

adurweb pisze:JayT, Pewnie, że bym wolał diodę, ale jaką i jak to przylutować? Może ktoś mi pomóc?
Nawet bym Ci to zrobił, gdybyśmy mieli trochę bliżej do siebie :)
Jeśli nie chcesz zmieniać koloru podświetlenia, to potrzebujesz białą diodę + rezystor - po wlutowaniu będzie działało tak, jakbyś miał żarówkę. Zmierz średnicę przepalonej żarówki, a następnie podejdź do sklepu z elektroniką i kup diodę o podobnej średnicy oraz powiedz, żeby Ci dobrali rezystor tak, aby świeciła w samochodzie - napięcie około 12-14 V. Potem wystarczy przylutować rezystor do "+" na diodzie (dłuższa nóżka) i całość przylutować w miejscu, gdzie powinna być żarówka. Rozumiem, że pokrętło świeci, a symbole nie - więc sprawa prosta, będziesz musiał tylko wydostać to: http://vw2.info/vwforum/mk3_pliki/04170018.jpg - kley już napisał, jak to zrobić.

Problem może być z ustaleniem polaryzacji - żarówce bowiem wszystko jedno, a dioda musi trafić idealnie: "+" do "+" a "-" do "-", dlatego być może trzeba będzie rozebrać włącznik, aby miernikiem sprawdzić polaryzację.

Jeśli chcesz zmieniać kolor podświetlenia, to link do porady podał już wyżej jawel.

Moje VWozidło spala średnio: Obrazek i Obrazek

Awatar użytkownika
adurweb
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adurweb » pn kwie 16, 2007 08:56

JayT, Czyli cała żarówka składa się z zarówki i tego plastiku, ta fotka co pokazałeś to kompletna żarówka? Czy taką dziwaczną kupię gdzieś? I ile ona ma watt, bo nie jest na niej napisane.

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » pn kwie 16, 2007 20:44

adurweb pisze:Czy taką dziwaczną kupię gdzieś?
Później skoczę do garażu sprawdzić, czy nie mam zapasowej... miałem gdzieś drugi rozwalony włącznik, może jeszcze coś wynajdę.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn kwie 16, 2007 20:55

Da się dokupić, lub da się tam po kombinacjach z nawiercaniem oprawki plastykowej włożyć zwykłą żarówkę całoszklaną 1,2W (nawiercić trzeba od strony włącznika, bo zwykła całoszklana jest dłuższa od orginalnej

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Gobo90
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » pn kwie 16, 2007 21:23

JayT, a nie chciał byś sprzedać tego włącznika ??

Awatar użytkownika
JayT
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: JayT » pn kwie 16, 2007 21:54

Gobo90 pisze:JayT, a nie chciał byś sprzedać tego włącznika ??
Nie, bo to dawca organów jest... strasznie już niekompletny zresztą :-) Okazało się też, że niestety potrzebnej żarówki nie ma :(

Awatar użytkownika
adurweb
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adurweb » pn kwie 16, 2007 22:00

Spoko, żarówka już zamówiona w ASO, bo nie mam zdolności elektronika i bym nie zrobił tej diody. Koszt żarówki 17 zł.

[ Dodano: 23 Kwi 2007 08:39 ]
A jeszcze jedno, czy w tylnych drzwiach ten włącznik do opuszczania szyb też jest podświetlany? Jeśli tak, to jak się do niego dobrać, żeby zmienić żarówkę?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”