witam chciałbym poprosić użytkowników golfów z klimatyzacją o opisanie sposobu włłączania się (pompy?) klimatyzacji. Na postoju u mnie czuć spore szarpnięcie, obroty spadaja - zaraz jednak wracają do normy, słychać początkowo dziwne dzwięki ale po niedługim czasie ustają. Czy u was też ta pompa lub też sprężarka włącza sie i wyłącza co kilka minut? Czy to jest normalny objaw? Jak trzeba dbać o cały osprzęt klimatyzacji?
Pozdrawiam
Klimatyzacja
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
Dawka
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Re: +[mk3] klimatyzacja
Zacznę od tego, że w moim MK3 TDI z manualną klimą jest połączenie klimy ze sterownikiem silnika i keidy przyspieszam automatycznie klima się wyłącza, po to, by po ustabilizowaniu obrotów włączyć się na nowo. Słychać kliknięcia przekaźnika oraz sprzęgiełko klimy, jak również charakterystyczny dźwięk "hamujących" wentylatorów. Dzieje się tak rónież przy energocznym wciśnięciu "gazu" na postoju, nawet jeśli obroty się nie podniosą za wiele- więc jest to też połączone z czujnikiem pedału. Taki już kupiłem i wszystkich ten układzik dziwi. Nie jest ejdnak nic przerabiane i widziałem schematy klimy i tak chyba ma być.Dawka pisze:witam chciałbym poprosić użytkowników golfów z klimatyzacją o opisanie sposobu włłączania się (pompy?) klimatyzacji. Na postoju u mnie czuć spore szarpnięcie, obroty spadaja - zaraz jednak wracają do normy, słychać początkowo dziwne dzwięki ale po niedługim czasie ustają. Czy u was też ta pompa lub też sprężarka włącza sie i wyłącza co kilka minut? Czy to jest normalny objaw? Jak trzeba dbać o cały osprzęt klimatyzacji?
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o włączanie- najpierw słychać klikniecie przekaźnika w desce rozdzielczej, następnie specyficzny stuk sprzęgiełka klimy- jest głośny i wyraźnie słyszalny wewnątrz i na zewnątrz, a sprężarka specyficznie buczy. Jest w niej na osi obrotowa krzywka (napędzana od silnika) , wprawiająca w ruch kilka promieniowo umoeszczonych tłoczków. Taki układ generuje jakiś hałas. Jeśli jest zbyt głośny, świadczy o zużyciu sprężarki. U mnie przy silniku TDI jest ona wyraźnie słyszalna. Z obrotami wszystko jak u Ciebie- czyli prawidłowo. Jeździłem też nowym Fiatem Doblo JTD i także ją słychać. Jeśli masz cichego "benzyniaka" to różnica będzie wyraźniejsza. Dodatkowo głośno szumią pracujące wentylatory chłodzące skraplacz.
A co do wyłączania co kilka minut- jeśli to się dzieje w temperaturze kilku stopni na zewnątrz- to może ją wyłączać czujnik tempetatury, ale że co kilka minut, to trochę dziwne... Lepiej sprawdzić.
Wymieniaj filtr kabinowy 1-2 razy do roku ( pod maską, w podszybiu, pod czarnym plastikiem, wystarczy sdemontować 3-5 zaczepów od prawej i da się uchylić plastik i wyjąć filtr. Na Allegro dałem 17 zł +KW (klima i bez- ten sam).
Co rok trzeba wyczyścić na serwisie, koszt około stówy, a jeśli jeszcze z niej nie śmierdzi, to możesz to zrobić samemu dostępnym w sklepach środkiem (instrukcja tutaj, w dziale porad) trochę częściej.
Włączaj też klimę w zimie, co tydzień. Jeśli czujnik temp zewn. uniemożliwi- zostaw auto z gorącym silnikiem w bezwietrznym miejscu na 15-30 min, czujnik się ogrzeje, włącz silnik i klima może się włączy. Jeśli nie, to szukaj cieplejszego miejsca. Koniecznie ją załączaj, musi się "przesmarować"!
- Paweł Marek
- V.I.P.

jest to normalne jeśli klima jest sprawna i ma tyle czynnika chłodzącego co trzeba. Jak trochę go ubędzie to klima gorzej już chłodzi i może sprężarka chodzić cały czas. U mnie w GTI spadek obrotow jest prawie niezauważalny ale jest. To znaczy po włączeniu klimu silnik na ulamek sekundy odrobinę obnizy obroty, potem wracają one do nieco wyższego poziomu jak bez klimy. W silnikach z wtryskiem Digifanta i mono-motronica czyli również u Ciebie jest elektryczne połączenie klimy z układem wtryskowym i ono odpowiada za utrzymanie i podniesienie tych obrotów. W silnikach z nowszymi wtryskami z czujnikiem prędkości wału korbowego jak Simos tego połączenia zdaje się już nie ma bo sam komputer silnika radzi sobie z pilnowaniem obrotów. W benzynowych nie ma odłączenia sprężarki przy przyśpieszaniu jak kolega wyżej pisze, nie wiem na pewno czy ono ma być w dieslach, pewnie takDawka pisze:Czy u was też ta pompa lub też sprężarka włącza sie i wyłącza co kilka minut
[ Dodano: Pią Sie 04, 2006 11:53 pm ]
Raczej nie owinno być takiego mocno wyczuwalnego szarpnięcia, chociaż ABU jest słabszy więc może to jest ok, trzeba by porównać z innym autem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
stary temat ale odswieze
po przeczytaniu tego pomyslalem sobie ze dobrze jest wiec podziele sie z wami
Wiec tak moja klima dziala oki chlodzi wszystko spoczko i wogole. Ale jest male ale pojechalem do mechanika bo cos mi stuka kolo napinacza i wali dalej ale on tak patrzy niech pan wlaczy klime no i wlaczam chodzi i oki on gazuje a ona chodzi spoko ale puszcza gaz u momentalnie klima sie wylacza aby po ustabilizowaniu sie obrotow wlaczyc na nowo trwa to jakies pol sekundy do1 sek. hehehe wiec latam szukam dzwonie klima nie dziala .... masakra normalnie az tu kolo od mnie z pracy pzypomnialo mi sie ze tez ma klime w MK3 wiec lece do niego odpalam i faktycznie moja musi byc zrabana bo sie wylacza a jego nie non stop chodzi ale jest male ale on ma benzyne!!! 1.8 a po przeczytaniu tego stwierdzam wiec ze niby diesle maja inny system dzialania tej kilmatyzacji?? jak to wkoncu jest???
Wiec tak moja klima dziala oki chlodzi wszystko spoczko i wogole. Ale jest male ale pojechalem do mechanika bo cos mi stuka kolo napinacza i wali dalej ale on tak patrzy niech pan wlaczy klime no i wlaczam chodzi i oki on gazuje a ona chodzi spoko ale puszcza gaz u momentalnie klima sie wylacza aby po ustabilizowaniu sie obrotow wlaczyc na nowo trwa to jakies pol sekundy do1 sek. hehehe wiec latam szukam dzwonie klima nie dziala .... masakra normalnie az tu kolo od mnie z pracy pzypomnialo mi sie ze tez ma klime w MK3 wiec lece do niego odpalam i faktycznie moja musi byc zrabana bo sie wylacza a jego nie non stop chodzi ale jest male ale on ma benzyne!!! 1.8 a po przeczytaniu tego stwierdzam wiec ze niby diesle maja inny system dzialania tej kilmatyzacji?? jak to wkoncu jest???