Chłodzenie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Chłodzenie
Hej
Przy jakiej temperaturze powinien włanczać się wentylator. Lub inaczej...dokąd wskazówka dojdzie na wskaźniku temperatury zanim on się włączy...bo jeszcze nie słyszałem aby u mnie chodził wiatrak. A wskazówka dochodzi mi przynajmniej jak dotąd do połowy wskaźnika.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Przy jakiej temperaturze powinien włanczać się wentylator. Lub inaczej...dokąd wskazówka dojdzie na wskaźniku temperatury zanim on się włączy...bo jeszcze nie słyszałem aby u mnie chodził wiatrak. A wskazówka dochodzi mi przynajmniej jak dotąd do połowy wskaźnika.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Panowie z tym stwierdzeniem ile ma być na blacie żebya wiatrak pracował to jest różnie ja ostatnio zauważyłem że jak mija tak 3/4 to zaczyna chodzić a jak w tym momencie dam po garach to załącza się drugi bieg.To wszystko zależy od warunków tzn czy auto jedzie czy stoi czy ma się stożek czy wkładke czy zwykły filtr jak również w jakim stanie jest silnik oraz osprzęt.Ktoś pewnie napisze co ma filtr powietrza do chłodzenia a no ma i to wiele.
fibolek, to chyba niezupełnie tak. Wiatrak włącza się zależnie od temperatury. Sugerowanie się tym co pokazuje wskaźnik rzecyzwiście nie ma sensu. Wkaźnik może przekłamywać-może sam być niedokładny, albo czujnik. Włączenie wiatraka zależy od wyłącznika termicznego w chłodnicy,jego dokładności i sprawności.Wskaźnik i czujnik temperatury płynu nie mają z tym nic wspólnego - może ich nawet nie być.fibolek pisze:Panowie z tym stwierdzeniem ile ma być na blacie żebya wiatrak pracował to jest różnie ja ostatnio zauważyłem że jak mija tak 3/4 to zaczyna chodzić a jak w tym momencie dam po garach to załącza się drugi bieg.To wszystko zależy od warunków tzn czy auto jedzie czy stoi czy ma się stożek czy wkładke czy zwykły filtr jak również w jakim stanie jest silnik oraz osprzęt.Ktoś pewnie napisze co ma filtr powietrza do chłodzenia a no ma i to wiele.
No masz rację bodzio_j z tym że on popraw mnie jesli się mylę mirzy czujnikiem w chłodnicy(na dole) czyli jest to 1-wszy sympton włączenia wiatraka.I jeżeli stoimy to wiadomo że powietrze wpływajace w chłodnice nie będzie miało pędu a co tym idzie wiatrak szybciej się włączy.
A druga sprawa po co są czujniki temperatury skoro z tego co piszesz mogło by ich nie być?
Bo jeden jest w głowicy drugi w (podobno) gaźniku i nie wiem gdzie tam jeszcze jest.
A filtr powietrza ma dużo (wiem po sobie) bo jeśli jest kupowaty to np przy instalce LPG bierze więcej gazu i wytwarza się przez to większa temperatura silnika (grzanie oleju).Bo moze głupoty piszę ale im więcej gazu tym większe spalanie i tym bogatsza mieszanka no i temperatura.
[ Dodano: Sob Mar 04, 2006 14:10 ]
bodzio_j proszę o uświadomienie mnie w kwestii czujników temperatury.byłbym wdzięczny bo nie wiem a chciałbym wiedzieć.
pozdro
A druga sprawa po co są czujniki temperatury skoro z tego co piszesz mogło by ich nie być?
Bo jeden jest w głowicy drugi w (podobno) gaźniku i nie wiem gdzie tam jeszcze jest.
A filtr powietrza ma dużo (wiem po sobie) bo jeśli jest kupowaty to np przy instalce LPG bierze więcej gazu i wytwarza się przez to większa temperatura silnika (grzanie oleju).Bo moze głupoty piszę ale im więcej gazu tym większe spalanie i tym bogatsza mieszanka no i temperatura.
[ Dodano: Sob Mar 04, 2006 14:10 ]
bodzio_j proszę o uświadomienie mnie w kwestii czujników temperatury.byłbym wdzięczny bo nie wiem a chciałbym wiedzieć.
pozdro
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Panowie ja już odpowiedziałem na pytanie kolegi 95 stopni plynu chlodniczego i wlacza sie pierwsza predkosc wiatraka, termowylacznik wentylatora chlodnicy znajduje sie gdzies na duzym obiegu (nie wazne gdzie) takze najepirw musi sie otworzyc termostat zeby , temperatura w duzym odbiegu zaczela wzrastac! tyle , prosta sprawa, jak dla mnie nie ma nad czym debatowac.....pozdrawiam
Tak brzmiało pytanie. Nie wiem dokładnie, ale jest to chyba ok 95-98st.sad-dreamer pisze:Hej
Przy jakiej temperaturze powinien włanczać się wentylator.
W chłodnicy nie ma czujnika, to jest wyłącznik termiczny, on niczego nie mierzy lecz załącza wiatrak. Czujnik-ja tak mam- są dwa. Jeden podaje impuls do komputera, a drugi do wskaźnika na desce. I po to one są. Napisałem, że mogłoby ich nie być a wentyl i tak się włączy.
To czym piszesz -
to nie dotyczy temperatury jako takiej (kiedy ma się włączać wentyl) lecz warunków kiedy tę temperaturę silnik osiągnie.fibolek pisze:A filtr powietrza ma dużo (wiem po sobie) bo jeśli jest kupowaty to np przy instalce LPG bierze więcej gazu i wytwarza się przez to większa temperatura silnika (grzanie oleju).Bo moze głupoty piszę ale im więcej gazu
tym większe spalanie i tym bogatsza mieszanka no i temperatura.