światła na przekaźnikach - jaki bezpiecznik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kupszczelisty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
Kontakt:

światła na przekaźnikach - jaki bezpiecznik

Post autor: kupszczelisty » czw kwie 12, 2007 20:44

Dziś zamontowałem przekaźniki do swoich lamp, miałem spadek 1V, nie dużo ale pewnie za jakiś czas by się zrobiło więcej, powiedzcie mi jakie mam zastosować bezpieczniki przy akumulatorze ile amper?? Jeden na 2 lampy może być czy lepiej dać oddzielnie 2 na 2 lampy??

greg

Post autor: greg » czw kwie 12, 2007 20:53

1 przekaźnik na 2 lampy po 60Wat = 120Wat to daje przy 12V obciążenie amperowe około 10 czyli 15A spokojnie wystarczy

[ Dodano: Czw Kwi 12, 2007 8:55 pm ]
kupszczelisty, zraz zaraz - dajesz bezpiecznik za przekaźnikiem?? a nie przed?

kupszczelisty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
Kontakt:

Post autor: kupszczelisty » czw kwie 12, 2007 23:46

mam po 1 przekaźniku na lampe i patrząc od aku jest najpierw bezpiecznik (jakieś 10 cm od aku) puźniej przekaźnik i reflektor. Przekaźniki mam zaraz przy reflektorze bo jak rociołem kabel zaraz przy wtyczce do do przekaźników miałem specjalne gniazda i tam było po około 20 cm kabla wiec nie chciałem tego przedłużać bo by się śmietnik zrobił! Czyli może być jeden bezpiecznik pod 2 reflektory??

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » czw kwie 12, 2007 23:52

kupszczelisty pisze:mam po 1 przekaźniku na lampe i patrząc od aku jest najpierw bezpiecznik (jakieś 10 cm od aku) puźniej przekaźnik i reflektor
I tak ma być, 1 bezpiecznik na 1 przekaźnik... Bezpiecznik oczywiście przed przekaźnikiem, ja zastosowałem u siebie 20A bo w zamierzchłej przeszłości miałem zamontowane 100W żarówki, 15A na normalne żarówki w zupełności wystarcza.

Pozdrawiam
dzikgtc

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”