POLEROWANIE Szkła ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ml2210
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
POLEROWANIE Szkła ???
Zabrałem się za porzadek pod maską.
Wziełem się tez za leflektory.
Były strasznie zasyfione i nieszczelne.
Po i rozmontowaniu i dokładnym umyciu, moim oczom ukazał się widok, którego wczesniej nie zauwazałem.
Nianowicie :
Klosze lamp, a dokladnie szkło od strony zewnętrznej jest pełne miewielkich mini uszkodzeń
(wiadomo kamyczki, sryczki, muszki itd...)
Praktycznie 99% klosza jest nimi pokryta, przez co szkło nie jest gładkie,
jest wrecz chropowate i matowe,
przez co bardzo traci na przepuszczalności ŚWIATŁA.
Czy można wypolerować szkło???
Jeśli tak to czym, ale dokładnie- Papierem o jakiej gradacji, ręcznie czy wiertarką itd itp.
Wziełem się tez za leflektory.
Były strasznie zasyfione i nieszczelne.
Po i rozmontowaniu i dokładnym umyciu, moim oczom ukazał się widok, którego wczesniej nie zauwazałem.
Nianowicie :
Klosze lamp, a dokladnie szkło od strony zewnętrznej jest pełne miewielkich mini uszkodzeń
(wiadomo kamyczki, sryczki, muszki itd...)
Praktycznie 99% klosza jest nimi pokryta, przez co szkło nie jest gładkie,
jest wrecz chropowate i matowe,
przez co bardzo traci na przepuszczalności ŚWIATŁA.
Czy można wypolerować szkło???
Jeśli tak to czym, ale dokładnie- Papierem o jakiej gradacji, ręcznie czy wiertarką itd itp.
Ostatnio zmieniony pt sty 16, 2009 16:46 przez ml2210, łącznie zmieniany 1 raz.
www.mlautobroker.pl
-----Profesjonalny Broker Samochodowy-----
-----Profesjonalny Broker Samochodowy-----
Jestem w trakcie polerowania szyby czołowej w passacie. Mam sporo wżerów od kamyków i do tego sporo drobnych rysek od wycieraczek, jedna przy drugiej (w zasadzie cała powierzchnia na której pracują wycieraczki - pod słońce tworzą się plamy światła, przez które nic nie widać). Nie chcę inwestować w to auto (wymiana szyby 400 zł, klejona do nadwozia, podobnie golf 3, w GII 160 zł szyba i pół godzinki wymiana, więc tam nie ma to sensu).yellow pisze:Polerowanie szyby? Nie radze. Zacznie ci zalamywac swiatlo.obuch pisze:Podepnę się do tematu... Mam rysy na przedniej szybie od wycieraczki...
Można to wypolerować? Jaki koszt takiej usługi?[/code]
Poleruję tlenkiem ceru na dużym (13 cm) krążku z grubego filcu (ścierniwo 20 zł za ok. 100g, co wystarczy na co najmniej 2 szyby przednie, filc 7,50 zł) na wiertarce. B. wydajny, bo daje się go mało. Polerowanie ewidentnie na mokro (co 1-2 min. zanurzenie polerki w wiadrze z wodą), na średnich obrotach (nie więcej niż 800)
Powiem tak: efektem jestem zaskoczony, na razie pół szyby zrobione (ok. godzinki). Wżerów punktowych od kamyczków nie usunę, bo są za głębokie. Na to nawet nie liczyłem. Ryski od wycieraczek schodzą b. ładnie. Szyba robi się wyraźnie gładka (poza wżerami). Efekty optyczne (załamywanie światła) praktycznie nie występują (duża polerka, równomierne polerowanie całej powierzchni szyby). Jest duużo lepiej (poza wżerami) niż było. Na dobrą sprawę przez te wżery powinno się wymienić, ale tylko jadąc pod światło dają się we znaki. Więc szyba zostaje.
Te mikroryski to tylko max. 0,01-0,03 mm, dlatego schodzą. Szyba nie powinna dostać żadnych naprężeń. Nie mam szerokich na 0,5 cm zmatowań od wycieraczek, więc nie wiem jak wtedy. De drobne ryski dają się natomiast usunąć.
Oceniam, że na całość zejdzie ok. 3 godzinki pracy, koszty j.w. (27,50 plus prąd i woda ).
Jak skończę, dam znać
mzoan kupci szkal bez uzebrowan polerowane allegor lub polerowac w czewie poleruja
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
ale z tego co wiem kolega ml2210, ma chrom look z gladkimi szklami!
a nie ze seryjne poleruje.. seryjnych moze i nei warto bo pozniej zle swiatlo rozprasza..
poza tym watpie zeby byl dobry efekt polerujac to jak np lakier..
a nie ze seryjne poleruje.. seryjnych moze i nei warto bo pozniej zle swiatlo rozprasza..
poza tym watpie zeby byl dobry efekt polerujac to jak np lakier..
http://www.mapet-TUNING.com