Brak masy przy czujniku prędkości (impulsatorze), awaria?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kawior
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Brak masy przy czujniku prędkości (impulsatorze), awaria?

Post autor: kawior » sob kwie 07, 2007 17:22

Witam, wskazówka prędkościomierza mi sie nie wychyla i nie jest liczony przebieg.
Wiem, że za to odpowiedzialny jest impulsator.

O co mi chodzi...

Impulsator dzialal ok. Wjechalem do garazu na jakies czas, zeby popracowac przez zime przy aucie. Robilem m. in centralny zamek i wymienialem licznik na taki z obrotomierzem.
Po wyjechaniu nie ma predkosci.
W zwiazku, z tym ze moze nie padl sam impulsator jak auto stalo postanowilem sprawdzic okablowanie, bo moze to nie wina impulsatora. Moze, nie jestem pewnien.

Objawy.
Wyjalem wtyczke przy impulsatorze.
Pomagalem sobie schematem z "Sam naprawiam..."
Zauważyłem, ze na obwodzie czarno bialy (+12 za bezpiecznikiem), a brazowo niebieskim (masa) nie ma napiecia.
Ale jak badam napiecie pomiedzy czarno bialy (+12) i klema ( - ) na akumulatorze to jest 12,3 volta.

Nie jestem elektykiem samochodowym, ale zaczalem podejrzewac, ze nie ma masy, skoro przy badaniu z klema jest napiecie.

Zatem odlaczylem akumulator i sprawdzilem opor pomiedzy klema ( - ) i kabel brazowo niebieski ( masa ) i opor wynosil nieskonczonosc.

Rozumiem, ze niektore obwody z masa oznacza sie dodatkowym kolorem do brazowego, tak jak tutaj, ze jest brazowo niebieski.

Czy na podsawie takiego badania mozna sptwierdzic na 100 % ze masa jest przerwana i nic sie nie stanie jak podciagne sobie minus bezposrednio z klemy jako mase do tego obwodu??? Czy wykombinowalem sobie cos co ma malo wspolnego z rzeczywistoscia?

Prosze o rzeczowe odpowiedzi.

Czy ktos z Was moze zmierzyc napiecie na tym wtykui zobaczyc czy na sprawnym ukladzie jest napiecie pomiedzy brozowo niebieskim, a czarno bialym???? Prosze...
Ostatnio zmieniony sob kwie 07, 2007 18:01 przez kawior, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob kwie 07, 2007 17:44

kawior pisze:Czy ktos z Was moze zmierzyc napiecie na tym wtykui zobaczyc czy na sprawnym ukladzie jest napiecie pomiedzy brozowo niebieskim, a czarno bialym???? Prosze...
jest 12V.
Tyle że mam kabel brązowy a nie brązowy z paskiem.
A schematy w polskich serwisowkach mają masę błędów. Np w moich dwóch schematach biało czarny to plus po stacyjce, a jest stały plus. Może jest coś inaczej w instalacji w TD - ja mam benzyniaka - tego już nie jestem pewien, ale raczej masa to masa. Z drugiej strony brązowy z paskiem może znaczyć że w twoim to jest masa załączana a nie stała. Licho wie. Nic nie powinno się stać jak spróbujesz ją pociągnąć od aku lub choćby jakiejś śróby w pobliżu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

manieczek111
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: manieczek111 » sob kwie 07, 2007 20:16

kawior pisze:Zatem odlaczylem akumulator i sprawdzilem opor pomiedzy klema ( - ) i kabel brazowo niebieski ( masa ) i opor wynosil nieskonczonosc.
A sprawdzales w ten sposob jakas inna mase? Bo nie sadze zeby to byl najlepszy sposob na sprawdzenie.Chociaz nie mowie nie , bo ja jeszcze tak nie robilem.

Pociagnij mase z iinego miejsca i sie wszystko wyjasni. Niekoniecznie prosto z aku.

Awatar użytkownika
kawior
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kawior » pn kwie 09, 2007 17:56

problem został rozwiązany poprzez poprowadzenie masy bezpośrednio z klemy ( - ) akumulatora. Licznik dziala. :D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”