Blokuje się prawe tylne koło
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Blokuje się prawe tylne koło
Dziś po przejechaniu 30km zatrzymałem się i znad prawego tylnego koła ujrzałem dym!!!Klocki się palą(topią).Rozebrałem zacisk i okazało się, że nie "odbija" tłoczek do końca.Zwłaszcza jak wcześniej zaciągne się ręczny.Czy czeka mnie wymiana całego zacisku??A może warto by kupić zestaw do naprawy i wyczyścić tłoczek??Zaznaczam, że układ został odpowietrzony, a tarcza(brembo) i klocki są prawie nowe.Proszę o radę.Pozdrawiam
- Paweł Marek
- V.I.P.
Przyczyny to moga być: zatarta w pancerzu linka, nie odbijająca dźwignia przy zacisku do której linka jest zaczepiona, zatarty tłoczek w zacisku. Zestawy naprawcze ze wszystkimi elementami gumowymi sa dostępne, ale najpierw trzeba zobaczyć co się zepsuło..
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
linka jest nie zatarta, dźwignia nie do końca odbija, co do tłoczka jutro rozbieram zacisk więc będzie więcej wiadomo.Naturalnie kupuje zestaw naprawczyPaweł Marek pisze:zatarta w pancerzu linka, nie odbijająca dźwignia przy zacisku do której linka jest zaczepiona, zatarty tłoczek w zacisku
i jeszcze wzmianka.. elementy gumowe na zacisku nie są wcale zpieczone( nie widać na nich żadnych reakcji co do tego zdarzenia) co innego klocki i tarcza... no i pasowało by zajrzeć jeszcze na łożysko..
- Paweł Marek
- V.I.P.
a musi. Próbuj ją rozruszać bo to u mnie na długo pomogło. Dźwignia opiera się o taki platsykowy kołeczek. Wyciąg go i rozruszaj dźwignie w obie strony zadając jakiegoś oleju pod uszczelkę przy dźwigni (nie płynu halulcowego bo ciągnie wodę a jeszcze przymrozki moga być). Potem załóż kołeczek i zobaczysz. Bo problem masz wewnatrz zacisku, zaciera się tam gwintowany element, trzeba rozbierać będzie caly środek, seger tam jest itd.MarcinRoz pisze:dźwignia nie do końca odbija
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.