Jak sprawdzic czy klima (climatronic) dziala prawidlowo
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jak sprawdzic czy klima (climatronic) dziala prawidlowo
Witam
Mam pytanie jak sprawdzić przy kupnie prawidłowe działanie klimy?Nigdy nie miałem wózka z klimą i nie wiem jak prawidłowo powinna działać, trafił mi sie golf 4 i gość twierdzi że klime trzeba nabić a ja nawet nie wiem jak ona prawidłowo powinna działać. Proszę o podpowiedzi "klimatologów" i ewentualnie czy drogie jest nabijanie. Pozdrawiam
Mam pytanie jak sprawdzić przy kupnie prawidłowe działanie klimy?Nigdy nie miałem wózka z klimą i nie wiem jak prawidłowo powinna działać, trafił mi sie golf 4 i gość twierdzi że klime trzeba nabić a ja nawet nie wiem jak ona prawidłowo powinna działać. Proszę o podpowiedzi "klimatologów" i ewentualnie czy drogie jest nabijanie. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob sty 27, 2007 15:37 przez RALFI, łącznie zmieniany 2 razy.
- ksionc
- Użytkownik
- Kontakt:
jeżeli nie jest nabita to raczej nie sprawdzisz czy działa prawidłowo. co do nabicia to koszt jest zależny od tego jak dużo wejdzie czynnika chłodzącego. znajomy robi za ok 80zl + koszt czynnika. pojęcia nie mam czy to dużo czy mało. pytanie tylko dlaczego nie ma czynnika? może któryś przewód jest uszkodzony? możesz to sprawdzić u speca od klimy, wpuści taki kilorowy środek i obada czy nigdzie nie wycieka
Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn
najlepiej jakby nabił przy tobie w warsztacie, jeśli jest nieszczelna to będzie cię bardzo drogo kosztować ( węże są bardzo drogie). Jak napełni to włącz na 18 lub lo i dotknij ręką kratki czy wieje chłodem. W zimę to trochę ciężko sprawdzić bo na dworze zimno , pozatym klima nie załączy się gdy temperatura na dworze jest mniejsza niż +5 stopni. Najlepiej sprawdzić o tej porze w serwisie.
Często pomykam A4 i 1-ką Katowice-Warszawa
-
- Nowicjusz
Dokładnie, nie wszyscy to wiedzą, nawet w "fachowych" serwisach od klimy, i twierdzą, że to niemożliwe, bo klimę trzeba "smarować" co jakiś czas nawet w zimę.Jeśli jest możliwość to pojechać do ciepłego, większego budynku, albo do ogrzanego garazu i spróbować włączyć klimę i wysłuchiwać charakterystycznego "cyknięcia" załączanej sprężarki klimatyzacjiinspire pisze:pozatym klima nie załączy się gdy temperatura na dworze jest mniejsza niż +5 stopni
Co do klimy to tak na marginesie, gaz którym napełniana jest instalacja, ma tak drobnocząsteczkową strukturę, że nawet po ok.3 latach potrafi samoistnie opuścić instalację, ale z drugiej strony kto przez tyle lat nie dba o klimę to jest troszkę szalony...
Ale mówicie o cliamtroniku? Bede musiał u mnie sie przyjzec czy zeczywiscie tak jest.inspire pisze:pozatym klima nie załączy się gdy temperatura na dworze jest mniejsza niż +5 stopni
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
http://vwgolf.pl/index.php?id=klimatronik tutaj masz opisane to czego szukasz...używaj szukajki na przyszłość....
Jest jeszcze coś takiego jak autodiagnoza climatronic:
przy wyłączonej stacyjce - wciśnij na minimum 3 sekundy przycisk recylkulacji i ECON
trzymając dalej - przekręć kluczyk, (ale nie włączaj silnika)
gdy klima się włączy poczekaj pół minuty, aż skończy diagnostykę
Na koniec wyskoczy ci lista błędów, albo 444 - tzn zero błędów.
Jeżeli jednak coś znajdzie, to czerwonym przyciskiem przełączasz kolejne błędy.
Spisz je sobie i poszukaj w necie co oznaczają.
przy wyłączonej stacyjce - wciśnij na minimum 3 sekundy przycisk recylkulacji i ECON
trzymając dalej - przekręć kluczyk, (ale nie włączaj silnika)
gdy klima się włączy poczekaj pół minuty, aż skończy diagnostykę
Na koniec wyskoczy ci lista błędów, albo 444 - tzn zero błędów.
Jeżeli jednak coś znajdzie, to czerwonym przyciskiem przełączasz kolejne błędy.
Spisz je sobie i poszukaj w necie co oznaczają.