kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
kontrolka oleju
witam wszyskich....
od 3 dni mam pewien problem z kontrolka oleju, w czasie jazdy na niewielkich wzniesieniach zaczyna piszczec i migac po 4,5 sekundach sama gasnie po czym za jakis czas znowu to sie powtarza...... mial moze ktos podobny problem, olej wymienilem 2 tyg. temu na starym czegos takiego nie bylo,
tak pozatym przez pomylke nalalem 10 litrow ropy do mojego benzyniaka <dolalem pozniej 40l benzyny> czy to moze miec wplyw na ta kontrolke.......
od 3 dni mam pewien problem z kontrolka oleju, w czasie jazdy na niewielkich wzniesieniach zaczyna piszczec i migac po 4,5 sekundach sama gasnie po czym za jakis czas znowu to sie powtarza...... mial moze ktos podobny problem, olej wymienilem 2 tyg. temu na starym czegos takiego nie bylo,
tak pozatym przez pomylke nalalem 10 litrow ropy do mojego benzyniaka <dolalem pozniej 40l benzyny> czy to moze miec wplyw na ta kontrolke.......
Witam,jeśli masz filtr Filtrona to go lepiej zmien na inny ,możliwe że bedziesz musiał wymienić czujnik ciśnienia,jeden na filtrze oleju drugi znajduje się na bloku silnika,możesz mieć 2 czujniki na filtrze oleju ( u mnie tak jest) to są czujniki od ciśnień więc napewno że któryś ci siada.Sprawdz i kup pod kolor jaki tam masz.
- -pawlo111
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
przeczytaj ten temat. Tam juz pisałem o tym:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=91996
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=91996
mkII GTI 112ps
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT
Ja mam taka sama sytuacje kontrolka zapala sie na 3 sekundy, ale jeszcze nic z tym nie robilem. Ale zauwazylem ze alarm sie wlacza tylko gdy jade na wysokim biegu i niskich obrotach. Np w moim 1.8 66kw jak jade na 4 i 5 biegu ponizej 1,9 tys obrotow.
Poczekam sobie jeszcze 3 tys km do zmiany filtra i oleju wtedy kupie czuniki(podejzewam ze walniety jest ten na 2 tys obrotow).
No oprocz tego mam gdzies maly wyciek oleju, jeszcze nie wiem z kad ale jest na pewno. Ech oby mnie remont nie czekal, bo gofer ma kopyto niezle az szkoda cos grzebac.
Poczekam sobie jeszcze 3 tys km do zmiany filtra i oleju wtedy kupie czuniki(podejzewam ze walniety jest ten na 2 tys obrotow).
No oprocz tego mam gdzies maly wyciek oleju, jeszcze nie wiem z kad ale jest na pewno. Ech oby mnie remont nie czekal, bo gofer ma kopyto niezle az szkoda cos grzebac.
- -pawlo111
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Mialem dokladnie te same objawy.
W czasie jazdy wlaczal sie alarm. Czasem sie nie wlaczal a czasem wlaczal. bardziej przy wyzszych obrotach a czasem i niższych. W zależności od obciążenia silnika. Wymienialem licznik, chcialem to jakos odlaczyc i nicccccc. Czujniki też nic nie pomagały.
Okazało sie ze to:
simering od wałka posredniego/ od wałka rozrzadu.
Poprostu przy wyzszych obciążeniach simering puszczal i cisnienie chwilowo spadalo a co za tym idzie wlaczal sie alarm. Ale to tak puszczal ze nigdzie nie bylo tego widac a alarm sie wlaczal.
W czasie jazdy wlaczal sie alarm. Czasem sie nie wlaczal a czasem wlaczal. bardziej przy wyzszych obrotach a czasem i niższych. W zależności od obciążenia silnika. Wymienialem licznik, chcialem to jakos odlaczyc i nicccccc. Czujniki też nic nie pomagały.
Okazało sie ze to:
simering od wałka posredniego/ od wałka rozrzadu.
Poprostu przy wyzszych obciążeniach simering puszczal i cisnienie chwilowo spadalo a co za tym idzie wlaczal sie alarm. Ale to tak puszczal ze nigdzie nie bylo tego widac a alarm sie wlaczal.
mkII GTI 112ps
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps
b4 2.6 V6 150ps
Ibiza 6K Cupra 150ps
ibiza 6K2 TDI 150ps
corrado ABF 150ps
A3 TDI 110+
toledo 2 TDI 90+++
MKII GT
mkII GTI 107ps
mkII GTD 82ps