Temperatura 110 stopni po wymianie termostatu i czujnika.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Temperatura 110 stopni po wymianie termostatu i czujnika.
Witam.
Jak w temacie...z dnia na dzień temperatura zaczęła mi skakać do 110st. Wymieniłem więc termostat i nic - dalej to samo (termostat Wahlera - poprzednio taki sam). Wymieniłem czujnik temperatury silnika - bez zmian - nadal dochodzi do 110st. Co robić? Mnie pomysły się już skończyły.
Dodam, że mam Golfa 1.8 silnik ABS.
Dziękuję z góry za porady.
Jak w temacie...z dnia na dzień temperatura zaczęła mi skakać do 110st. Wymieniłem więc termostat i nic - dalej to samo (termostat Wahlera - poprzednio taki sam). Wymieniłem czujnik temperatury silnika - bez zmian - nadal dochodzi do 110st. Co robić? Mnie pomysły się już skończyły.
Dodam, że mam Golfa 1.8 silnik ABS.
Dziękuję z góry za porady.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Weź termometr i zmierz w zbiorniczku, i do wyniku dodaj z 5 stopni. Jak faktycznie tak gorąco to złe odpowietrzenie, zniszczony wirnik pompy wody, zaleziona chłodnica (najrzadziej). Co do włączania wentylatora to mam nadzieję że pracuje cały czas przy takiej temperaturze?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
tylko i wyłącznie są na 4 piny w silnikach 1,8 tak jak u mnie w ABSPaweł Marek pisze:To jest czujnik z czterem pinami czy z dwoma?
[ Dodano: 01 Kwi 2007 19:12 ]
myślę że źle dobrany czujnik temperatury
miałem to samo i też pokazywał 110 stopni
założenie odpowiedniego czujnika załatwiło sprawę
[ Dodano: 01 Kwi 2007 19:15 ]
artekce
powiedz mi ile dałeś za nowy czujnik?
Witam ponownie.
Właśnie przeprowadziłem parę testów.
Temperatura w zbiorniku wyrównawczym 72 stopnie - ale wydaje mi sie, że nie odzwierciedla temperatury silnika bo nie ma tam przepływu cieczy.
Wziąłem stary czujnik, podłączyłem do kostki i włożyłem do czajnika. Jak woda się gotowała to pokazywało około 100 stopni - czyli ok. Włożyłem następnie czujnik do króćca przejechałem się i znowu 110 stopni. Zaraz po zatrzymaniu otwieram maskę i o dziwo wentylator nie chodzi. Natomiast jak rozgrzeję samochód na wolnych obrotach to pokazuje 90 stopni, wentylator sie załącza tak jak potrzeba i nie przekracza 90 stopni.....
Dodam, że pompę wymieniałem nie dalej jak 8 miesięcy temu - zresztą prócz łożyska i uszczelnienia to raczej nie ma się w niej chyba co popsuć....
Ps. czujnik kosztował 18 zeta ale wskazania ma identyczne jak ten stary...
Macie jeszcze jakieś pomysły.....bo ja nie....
Właśnie przeprowadziłem parę testów.
Temperatura w zbiorniku wyrównawczym 72 stopnie - ale wydaje mi sie, że nie odzwierciedla temperatury silnika bo nie ma tam przepływu cieczy.
Wziąłem stary czujnik, podłączyłem do kostki i włożyłem do czajnika. Jak woda się gotowała to pokazywało około 100 stopni - czyli ok. Włożyłem następnie czujnik do króćca przejechałem się i znowu 110 stopni. Zaraz po zatrzymaniu otwieram maskę i o dziwo wentylator nie chodzi. Natomiast jak rozgrzeję samochód na wolnych obrotach to pokazuje 90 stopni, wentylator sie załącza tak jak potrzeba i nie przekracza 90 stopni.....
Dodam, że pompę wymieniałem nie dalej jak 8 miesięcy temu - zresztą prócz łożyska i uszczelnienia to raczej nie ma się w niej chyba co popsuć....
Ps. czujnik kosztował 18 zeta ale wskazania ma identyczne jak ten stary...
Macie jeszcze jakieś pomysły.....bo ja nie....
Witam,
Ja mam silnik 1,6 ABU i tak samo jak ty mam temp 110. Wymineiłem termostat i czujniki temp. 3 razy. W zbiorniczku wyrównawczym temperature mam prawidłową 88 a wentyl włącza się przy 93 wynika z tego że chyba wskaźnik jest walnięty może u ciebie jest to samo.
Ja mam silnik 1,6 ABU i tak samo jak ty mam temp 110. Wymineiłem termostat i czujniki temp. 3 razy. W zbiorniczku wyrównawczym temperature mam prawidłową 88 a wentyl włącza się przy 93 wynika z tego że chyba wskaźnik jest walnięty może u ciebie jest to samo.
Gofry RULEZ :) http://klub.chip.pl/czara/dupa3.jpg
Panowie! Problem rozwiązany!
Właśnie wróciłem z kanału. Okazało się, że przyczyną moich kłopotów była uszkodzona pompa wody. Chociaż nie bardzo jest w niej coś do zepsucia a jednak.....wirnik miał za luźne pasowanie względem wałka i przy lekkim oporze zatrzymywał się co by tłumaczyło, że na wolnych obrotach wszystko było ok a na wiekszych już nie.....
Dodam jeszcze, że walnięta pompa miała raptem kilka miesięcy. Fima Reuville.
To tyle.
Dzięki za wszystkie posty.
Właśnie wróciłem z kanału. Okazało się, że przyczyną moich kłopotów była uszkodzona pompa wody. Chociaż nie bardzo jest w niej coś do zepsucia a jednak.....wirnik miał za luźne pasowanie względem wałka i przy lekkim oporze zatrzymywał się co by tłumaczyło, że na wolnych obrotach wszystko było ok a na wiekszych już nie.....
Dodam jeszcze, że walnięta pompa miała raptem kilka miesięcy. Fima Reuville.
To tyle.
Dzięki za wszystkie posty.
Nie bawię się w nauczyciela.Ideą forum jest pomaganie ludziom.I nie chodzi tylko o ewentualne awarie samochodów, ale także rady w doborze części, nazewnictwie.Nie wiem z jakiego źródła Ty korzystasz.Ja spojrzałem w instrukcję obsługi. A tam jest napisane "wyłacznik termiczny"Szosownik pisze:nie poprawiaj mnie bo chodzi nam o to samo!!!
po co to napisałeś???
w nauczyciela sie bawisz czy jak???
a tak wogóle to poprawna nazwa to termowyłącznik