Temperatura, luz na maglownicy, sprzeglo

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Galik
Nowicjusz
Nowicjusz

Temperatura, luz na maglownicy, sprzeglo

Post autor: Galik » sob mar 31, 2007 22:05

Witam!!
Kilka dni temu kupilem sobie pieknego niebieskiego golfa III :D
Od kilku dni przegladam to forum ale mimo to nie moge znalezc odpowiedzi na kilka pytan (nie umiem bądz nie ma zadnych informacji).

1. Caly czas pokazuje mi 70-75 stopni jak sie nagrzeje, ale raczej 70. Myslalem ze to termostat (dolny waz od chlodnicy goracy), ale dzis sobie troche po miescie pojezdzilem, korki itd, i zaczal mi sie wentylator wlaczac na chlodnicy, aprzy 70 stopniach to raczej on sie nie wlacza, wiec jak to jest? czy to raczej bedzie czujnik temperatury?

2. Bylem dzis u mechanika, i okazalo sie ze mam luzy na maglownicy, czy to jest niebiezpieczne? jak dlugo mozna z tym jezdzic? normalnie nie czuc nic na kierownicy bo mam wspomaganie, ale jak byl uniesonu to byl luz.

3. Jak sprzeglo "bierze" wysoko to co to oznacza?

i na koniec

4. Jaki mam silnik? :D, nie mam w bagazniku zadnej naklejki, niby w dowodzie mam wbite 1.8 66kW, ale mi sie wydaje ze on ma mniej niz 90...

z gory dzieki za odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony sob mar 31, 2007 22:46 przez Galik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » sob mar 31, 2007 22:13

AD1 wskaźnik ci przekłamuje (pewnie czujnik temp był zmieniany i włozony jest jakiś zamiennik)
AD2 zależy jak duże te luzy
AD3 umnie też bierze wysoko i nic się więcej niedzieje
AD4 popatrz na obudowę rozrządu jeśli będą na niej literki ABS lub ADZ to masz 90 kucy
jeśli AAM to 75 kucy
możesz też sprawdzić po numerze silnika pierwsze trzy litery to właśnie oznaczenie silnika
ABS ADZ AAM (ADD wersja na USA i MEXICO)

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

Galik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Galik » sob mar 31, 2007 22:20

dzieki za odpowiedz,

co do silnika to wlasnie nigdzie nie ma zadnych literek, na obudowie paska nic nie ma, na silniku tez nic oprocz numeru na przodzie .. dodam ze samochod jest z 92 roku, i z tylu ma znaczek GL :)

co do tych luzów to jakby tu okreslic jak duze, wyczówalne i widzialne golym okiem przy ruszaniu kolem, to duze?

a co do czujnika to rozumiem ze przy tych objawach co opisalem to najprawdopodobniej on jest walniety, gdzie on jest umieszczony? czy wymiana tego cuda jest jakas skomplikowana i czasochlonna czy lepiej oddac to w rece speca?

aha, dodam ze 66kW mam tez wpisane w ksero niemieckiego dowodu rejestracyjnego (autko z niemiec)

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Re: Pierwszy post i kilka pytań :)

Post autor: snowak » sob mar 31, 2007 22:39

Galik pisze: 1. Caly czas pokazuje mi 70-75 stopni jak sie nagrzeje, ale raczej 70. Myslalem ze to termostat (dolny waz od chlodnicy goracy), ale dzis sobie troche po miescie pojezdzilem, korki itd, i zaczal mi sie wentylator wlaczac na chlodnicy, aprzy 70 stopniach to raczej on sie nie wlacza, wiec jak to jest? czy to raczej bedzie czujnik temperatury?
Termostat z reguły uszkadza się na jeden z dwóch sposobów:
1. Nie otwiera się - i wtedy dolny wąż jest zimny cały czas
2. Nie domyka się - i wtedy dolny wąż robi się ciepły razem z górnym, bo woda krąży cały czas.

W Twoim przypadku albo jest uszkodzony czujnik i/lub instalacja, albo ... ktoś grzebał przy zegarach.

Podłącz pod tzw. VAG'a - zobaczysz jaką temperaturę otrzymuje ECU.
No i pozostaje jeszcze bezpośredni pomiar temperatury płynu.

Wymiana banalna - tylko jeśli już będziesz kupował to idź po czujnik do ASO, bo będziesz żałował jak kupisz gdzie indziej ...
Galik pisze: 2. Bylem dzis u mechanika, i okazalo sie ze mam luzy na maglownicy, czy to jest niebiezpieczne? jak dlugo mozna z tym jezdzic? normalnie nie czuc nic na kierownicy bo mam wspomaganie, ale jak byl uniesonu to byl luz.
Pytanie, gdzie był ten luz - czy na krzyżakach, listwie.
Niektóre przekładnie mają możliwość skasowania luzu na listwie - ale jak byłeś u porządnego mechanika to powinien to wszystko wiedzieć.

Jeżeli luz jest minimalny to nie ma strachu - możesz jeździć - ale musisz uważać czy się nie zwiększa i zbierać pieniążki na mniejszą (krzyżaki) lub większą (cała przekładnia) naprawę. Podjedź do innego diagnosty - sprawdzisz czy poprzedni nie mijał się z prawdą ;) (różnie z tym jest, oj różnie). Tylko mu nie mów z czym przyjechałeś - powiedz że poprostu chcesz wszysko sprawdzić.
Galik pisze: 3. Jak sprzeglo "bierze" wysoko to co to oznacza?
Że może się kończyć tarcza sprzęgła albo linka (samoregulator) - wszystko będzie ok jeśli nie będzie brało coraz wyżej.
Galik pisze: 4. Jaki mam silnik? :D, nie mam w bagazniku zadnej naklejki, niby w dowodzie mam wbite 1.8 66kW, ale mi sie wydaje ze on ma mniej niz 90...
Pewnie masz ABS'a (lub AAM - 75KM)- nie wiem z jakiego źródła masz ten samochód - jak masz pozostałe papiery (niemieckie) to powinieneś mieć wklejkę w książce serwisowej. Najlepiej odczytać z silnika - widziałem już różne wałki - trójka z silnikiem JR a w dowodzie 90KM. Będziesz miał pewność.

[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]

Dominik107
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Dominik107 » sob mar 31, 2007 22:58

U mnie tez ostatnio diagnosta stwierdzil luz na maglownicy ale powiedzial ze to nic takiego. A podczas gdzy wjezdzam w jakas wieksza dziure to wali jakby pol zawiechy nie bylo no chyba ze takie cos jest na miejscu przy obnizonym aucie ale moim zdaniem cos jest nie tak. A gdzie szukac tej regulacji na krzyzakach??

snowak
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: snowak » sob mar 31, 2007 23:02

Na krzyżakach nie ma regulacji - tylko wymiana. Jest natomiast w niektórych przekładniach regulacja luzu na listwie.

[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]

Galik
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Galik » sob mar 31, 2007 23:04

ok,
czyli, maglownice zweryfikuje kolejna wizyta u innego mechanika
temperature plynu postaram sie zmierzyc miernikiem w poniedzialek,

a z tym silnikiem, to gdzie mam szukac tych oznaczeń?
sa one wybite na bloku silnika?

bo tych naklejek to naprawde nigdzie nie ma, a w tych papierach co mam z niemiec, to tylko na ksero niemieckiego dowodu jest cos o mocy, mam jeszcze jakies przeglady (ale tam nic nie ma) chyba wyrwana karke z jakiejs ksiazeczki z data zakupu oraz jakies rachunki z ostatnich 3 lat najwiekszy to na 430 euro, a jako ze nie znam niemieckiego to nie wiem na co one byly :D

[ Dodano: 01 Kwi 2007 13:30 ]
dzis jeszcze raz ogladalem dokladnie samochod w poszukiwaniu naklejek, niestety nic nie ma...

tylko na takiej tabliczce z przodu auta (pod maska) na samej gorze napsiane jest volkswagen, ponizej ABE F804, nizej VIN, a jeszcze niżej jakies kg podane są.

Na bloku silnika znalazlem tylko różne cyferki, znaczki volkswagena i audi, oraz napis Grazit.. czy da sie jakos zidentyfikowac to cudo bez nklejek?

i jeszcze jedno pytanie odnosnie szyberdachu, czy ma on jakies odplywy na wypadek gdyby przeciekal? bo cos mi sie wydaje ze ta uszczelka to za "szczelna" to ona nie jest i woda napewno sie przedostanie tamtedy...

Dominik107
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Dominik107 » czw kwie 05, 2007 00:24

Galik pisze:a z tym silnikiem, to gdzie mam szukac tych oznaczeń?
sa one wybite na bloku silnika?

Tak sa to 3 pierwsze litery numeru silnika. Numer silnika znajdziesz na przedniej stronie bloku zaraz pod glowica po prawej stronie silnika(patrzac jak staniesz na wprost niego).

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”