wielka dolewka ..... oleju (1,8 RP)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

wielka dolewka ..... oleju (1,8 RP)

Post autor: guti » śr mar 28, 2007 11:19

podczas rutynowej grzebaniny przy aucie , tak dla pewnosci sprawdzilem bagnet no i sie przerazilem, doslownie na 0.5 cm bylo oleju na koncu bangtu, auto stało okolo 30 min spkojnie wiec na pewno wszystko spłyneło do michy, przebieg od ostatniej wymiany 8 tys ok czyli za 2 tys wymiana a tu brakuje 1,5 LITRA !!! , wiem ze uszczelka jest ok , nie stwierdzilem zeby bral olej ani po objawach pracy ani po typowych objawach, podejrzewam jakas nieszczelnosc, a takie pytanie mam , ile według fabryki golfy "biora" oleju ? w maluchu to slyszalem ze 0,25 ml na 1000 km no ale golf to nie nasz maluszek.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » śr mar 28, 2007 13:19

dobry silnik nie powinien wogole brac oleju :) ksiazka podaje chyba tez jakies male wartosci, moze w zime ci wywalilo przez zatkana odme? sa gdzies slady na silniku?

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr mar 28, 2007 14:00

T.O.B.I., raczej odma odpada, bo ostatnia wymiana byla po zimie, slady oleju sa pod miska, podejrzewam ze tamtedy sie saczy ale cholera ze az 1,5 L ? czujnik oleju sprawdzalem , dziala , tez nie zadzialal . no chyba ze to jescze nie byl stan krytyczny

Obrazek

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » śr mar 28, 2007 14:11

bylo caly czas cisnienie bo pompa nie bierze oleju z powierzchni tylko z nad dna miski, pozostaje ci umyc te wszystkie brudne miejsca bezyna i wytrzec krutka przejazdzka i bedzie widac to najleprzy sposob na swiezo zaobserwowac, na czystym odrazu zobaczysz zkad leci, a propo odmy bagatelizowalem to ale jak zobaczylem co tam sie zebralo to mnie zatkalo

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
zajac
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: zajac » śr mar 28, 2007 14:19

oleju auto moze wziasc max litr miedzy wymianami (tyle jest napisane w serwosowce ktora mam orginalna w aucie) prawdopodobnie zuzycie u ciebie moze wynikac z nieszczelnosci miski i ze zbyt zadkiego oleju (mi np wlal mechanik syntetyk bo powiedzialem mu ze silnik jest po remoncie) i starczylo na 5-6tys zlalem silnik polsyntetykiem lotosa i nic nie ubylo po 8 tys

RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: RobertP » śr mar 28, 2007 14:33

guti pisze:raczej odma odpada, bo ostatnia wymiana byla po zimie, slady oleju sa pod miska, podejrzewam ze tamtedy sie saczy ale cholera ze az 1,5 L ? czujnik oleju sprawdzalem , dziala , tez nie zadzialal . no chyba ze to jescze nie byl stan krytyczny
no to chyba jak nie odma i nie ten wyciek to pieścienie olejowe już przytarte i idzie w układ spalania

[ Dodano: Sro Mar 28, 2007 14:35 ]
zajac pisze:oleju auto moze wziasc max litr miedzy wymianami (tyle jest napisane w serwosowce ktora mam orginalna w aucie)
ja jak ostro butowalem swoją audice z silnikem 1,8 to brała olej jak głupia, aż sie dziwiłem,
ale gdy jeździłem spokojnie to mało co ubywało i też też dla mnie było dziwne

remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)

Sharan - AFN

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr mar 28, 2007 15:43

RobertP pisze:no to chyba jak nie odma i nie ten wyciek to pieścienie olejowe już przytarte i idzie w układ spalania
tyle ze nie widac zeby kopcil
T.O.B.I. pisze:, pozostaje ci umyc te wszystkie brudne miejsca bezyna i wytrzec krutka przejazdzka i bedzie widac to najleprzy sposob na swiezo zaobserwowac, na czystym odrazu zobaczysz zkad leci,
to ja go od razu wrzuce do rzeki :D przy okazji sie podwozie umyje :D

Obrazek

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » śr mar 28, 2007 15:58

zajac pisze:oleju auto moze wziasc max litr miedzy wymianami
no tak co ty to za silnik masz :PPP !! Przy normalnej jedzie nie mowie to u trasach długich !! ale przy normlanym uzytkowaniu to dobry silnik nie bierze oleju !!

Awatar użytkownika
zajac
Kontakt:

Post autor: zajac » śr mar 28, 2007 18:54

to nie moj wymysl jakbys czytal dokladnie to bys zauwazl dopisek w nawiasie
napisane jest tak w ksiazce serwisowej ktora dostaje sie z autem i tak jak wol jest napisane
i kwestia dalej moj silnik nie bierze oleju

czytaj dokladnie i dopiero jak zrozumiesz co przeczytales to syp docinkami

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”