Zacisk tylny hamulca mk3 1.8 GT

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

spray
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Zacisk tylny hamulca mk3 1.8 GT

Post autor: spray » pn mar 26, 2007 20:36

Witam!
Od pewnego czasu (ponad rok) nie działa mi hamulec ręczny na tylnym lewym kole.
Naciąganie linki nie pomaga. Kilka dni temu wyciągnąłem linkę w celu sprawdzenia i jest OK. Wyciągnąłem zacisk, bo myślałem, ze jest zapieczony, wyciągnąłem tłoczek, przesmarowałem, wymieniłem o-ring uszczelniający, rozruszałem "łapkę" od ręcznego, bo prawie wcale się nie ruszała, zakręciłem zacisk, wymieniłem płyn hamulcowy, sprawdziłem i ..... dalej nie ma ręcznego. Na łapce nie ma oporu tak jak w 2-gim zacisku tzn. chodzi sobie od prawa do lewa bez oporu.
Czy da się jakoś rozebrać zacisk i go naprawić?? Widziałem (po wyjęciu tłoczka) ,że jest tam jakaś zawleczka okrągła na szczypce "seggera?", ale nie dałem rady jej wyciągnąć. Robił ktoś podobne ewolucje z zaciskiem, żeby przywrócić go do normalnej pracy?
A najlepiej..czy ktoś wie jak wyciągnąć łapkę od tego ręcznego??.........mi się wyjmuje tak na 2 cm i dalej się nie da.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn mar 26, 2007 20:41

Mogę tyle napisać że u mnie wystarczyło rozruszanie tej łapki. Może tam w środku ten gwintowany element się zniszczył, albo gwint w tłoczku, to wtedy trzeba szukać, ciężko znaleźć używkę niestety

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

spray
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: spray » pn mar 26, 2007 20:44

Gwint jest dobry, zastanawia mnie to, czy jest tam jakaś uszczelka, którą można wymienić?, a jak jest to jak ją wymienić? Kupiłem cały zestaw do regeneracji zacisku i jest tam kilka uszczelek, które nie wiem gdzie i jak wymienić

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn mar 26, 2007 20:59

Wiesz miałem to już na stole planując rozebrać, ale zgubiłem szczypce do tego pierścienia.Może ktoś jeszcze się odezwie.
A propos mam prośbę. Napisz dokładnie jaki to zestaw naprawczy (firma,oznaczenie numerowe) bo próbowałem kupić to znalazłem taki tylko z dwoma gumami, na tłoczek i ta osłona od zewnątrz, a do drugiej strony zacisku nic nie było.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

spray
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: spray » pn mar 26, 2007 21:11

Tutaj jest zdjęcie.......
Chodzi mi dokładnie o te 3 uszczelki co są z przodu na zdjęciu...gdzie je dać i jak?:)

[ Dodano: Czw Mar 29, 2007 22:15 ]
To jak?? :)...............wie ktoś jak rozebrać dalej ten zacisk po wyjęciu tłoczka??, czy nikt tego nie robił?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”