Witam!
Od pewnego czasu (ponad rok) nie działa mi hamulec ręczny na tylnym lewym kole.
Naciąganie linki nie pomaga. Kilka dni temu wyciągnąłem linkę w celu sprawdzenia i jest OK. Wyciągnąłem zacisk, bo myślałem, ze jest zapieczony, wyciągnąłem tłoczek, przesmarowałem, wymieniłem o-ring uszczelniający, rozruszałem "łapkę" od ręcznego, bo prawie wcale się nie ruszała, zakręciłem zacisk, wymieniłem płyn hamulcowy, sprawdziłem i ..... dalej nie ma ręcznego. Na łapce nie ma oporu tak jak w 2-gim zacisku tzn. chodzi sobie od prawa do lewa bez oporu.
Czy da się jakoś rozebrać zacisk i go naprawić?? Widziałem (po wyjęciu tłoczka) ,że jest tam jakaś zawleczka okrągła na szczypce "seggera?", ale nie dałem rady jej wyciągnąć. Robił ktoś podobne ewolucje z zaciskiem, żeby przywrócić go do normalnej pracy?
A najlepiej..czy ktoś wie jak wyciągnąć łapkę od tego ręcznego??.........mi się wyjmuje tak na 2 cm i dalej się nie da.
Zacisk tylny hamulca mk3 1.8 GT
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.

Mogę tyle napisać że u mnie wystarczyło rozruszanie tej łapki. Może tam w środku ten gwintowany element się zniszczył, albo gwint w tłoczku, to wtedy trzeba szukać, ciężko znaleźć używkę niestety
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Wiesz miałem to już na stole planując rozebrać, ale zgubiłem szczypce do tego pierścienia.Może ktoś jeszcze się odezwie.
A propos mam prośbę. Napisz dokładnie jaki to zestaw naprawczy (firma,oznaczenie numerowe) bo próbowałem kupić to znalazłem taki tylko z dwoma gumami, na tłoczek i ta osłona od zewnątrz, a do drugiej strony zacisku nic nie było.
A propos mam prośbę. Napisz dokładnie jaki to zestaw naprawczy (firma,oznaczenie numerowe) bo próbowałem kupić to znalazłem taki tylko z dwoma gumami, na tłoczek i ta osłona od zewnątrz, a do drugiej strony zacisku nic nie było.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Tutaj jest zdjęcie.......
Chodzi mi dokładnie o te 3 uszczelki co są z przodu na zdjęciu...gdzie je dać i jak?:)
[ Dodano: Czw Mar 29, 2007 22:15 ]
To jak??
...............wie ktoś jak rozebrać dalej ten zacisk po wyjęciu tłoczka??, czy nikt tego nie robił?
Chodzi mi dokładnie o te 3 uszczelki co są z przodu na zdjęciu...gdzie je dać i jak?:)
[ Dodano: Czw Mar 29, 2007 22:15 ]
To jak??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.