Pomocy ! ! ! Licznik & Prędkościomierz
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pomocy ! ! ! Licznik & Prędkościomierz
Zachciało mi się wymiany zegarów na białe i podświetlenia na niebiesko diodami. Wszytko by było w porządku (zegary są na swoim miejscu, podświetlanie działa bardzo dobrze) tylko że głowny licznik wybijający kilometry źle wybija. tzn. zaniża (przjechałem odcinek 15km a wybiło że tylko 3km) no i prędkościomierz zaniża według mnie dużo prędkość;(
Wszystko chyba dobrze popodczepiałem, o lince do licznika też nie zapomniałem chyba że coś mogłem zbroić nalepiając białe zegary???
Najbardziej zależy mi na prędkościomierzu, na liczniku mniej.
Sam nie wiem. Proszę o pomoc.
Posiadam VW Golf 2 1.6D rok 1986 skrzynia "5".
Wszystko chyba dobrze popodczepiałem, o lince do licznika też nie zapomniałem chyba że coś mogłem zbroić nalepiając białe zegary???
Najbardziej zależy mi na prędkościomierzu, na liczniku mniej.
Sam nie wiem. Proszę o pomoc.
Posiadam VW Golf 2 1.6D rok 1986 skrzynia "5".
jak ściągałeś wskazówke to napewno źle ją założyłeś jak ci zaniża. Wejdz na głuwną strone http://www.vwgolf.pl/ i kliknij na porady i tam znajdziesz Poprawa wskazań prędkościomierza
Wskazówki nie ściagnąłem bo nie mogłem. Próbowałem ją zdjąć ale nie dało rady. Nie wiem dlaczego??? Wiec przeciąłem zegary i dopiero przykleiłem. Nawet nie widać trzeba się dobrze wpatrzeć.
Wię dlaczego źle pokazuje prędkość. Wdłeug mnie zaniza nawet o 50km/h???:otepienie:
PS: Czy napewno da się ściagnąć wskazówkę??? Ja mordowałem się z pół godziny i nic. Czy jest na to jakiś sposób???
TZC dzięki za szybką odpowiedź.
Wię dlaczego źle pokazuje prędkość. Wdłeug mnie zaniza nawet o 50km/h???:otepienie:
PS: Czy napewno da się ściagnąć wskazówkę??? Ja mordowałem się z pół godziny i nic. Czy jest na to jakiś sposób???
TZC dzięki za szybką odpowiedź.
- Adam Polak
- Mały gagatek
- Kontakt:
naklejenie białych nakładek na zegary nie powinno mieć wpływu na objawy jakie podałeś.napisałeś że mordowałeś się ze zdjęciem wzkazówek. osobiście nie polecam tego łatwo uszkodzić i chyba tak się stało w twoim przypadku mocowałeś się z tym aż uszkodziłeś mechanizm choć na zewnątrz tego nie widać. sprawdż jeszcze czy linka prędkościomierza siadła na swoje miejsce
Dzięki wszystkim za szybkie odpowiedzi;)
Nie wiem sam. Po świetach wezmę się za to i napewno dam znać czy mi się udało z tym uporać. Napewno nie dam za wygraną.
Ale chyba zgodzę się z postem Adama Polaka że mogłem uszkodzić wskazówke mocując się z nią
albo
źle włożyłem linkę prędkościomierza ???
Odezwę się jak jeszcze raz to rozbiorę i powoli spokojnie nad tym posiedzę
pozdrowienia
Nie wiem sam. Po świetach wezmę się za to i napewno dam znać czy mi się udało z tym uporać. Napewno nie dam za wygraną.
Ale chyba zgodzę się z postem Adama Polaka że mogłem uszkodzić wskazówke mocując się z nią
albo
źle włożyłem linkę prędkościomierza ???
Odezwę się jak jeszcze raz to rozbiorę i powoli spokojnie nad tym posiedzę
pozdrowienia
Witam
Rozebrałem jeszcze raz zegary i jest gorzej niz poprzednio
Teraz mi już nic nie działa
Predkościomierz nic nie wskazuje,
wskaznik paliwa w baku jak i temperatury silnika tez nic
nie pokazuje. A wszystko moim zdaniem dobrze podłaczyłem
i nie wiem dlaczego tak się stało ???
Nie mam już siły na to.
Może ktoś wie ile takie rzeczy mogą kosztować tj,
prędkościomierz, wskaźnik paliwa i temperatury silnika i
ta płytka co do niej jest wszytko podłączone ( bo chyba musiałem ją
uszkodzić ) do Golfa Mk2 1.6 D rok 1986. Ewentualnie całe to pudełko żeby podmienić ???
Chyba że może zna przyczynę co i gdzie mogłem zepsuć i jak to
naprawić ???
Rozebrałem jeszcze raz zegary i jest gorzej niz poprzednio
Teraz mi już nic nie działa
Predkościomierz nic nie wskazuje,
wskaznik paliwa w baku jak i temperatury silnika tez nic
nie pokazuje. A wszystko moim zdaniem dobrze podłaczyłem
i nie wiem dlaczego tak się stało ???
Nie mam już siły na to.
Może ktoś wie ile takie rzeczy mogą kosztować tj,
prędkościomierz, wskaźnik paliwa i temperatury silnika i
ta płytka co do niej jest wszytko podłączone ( bo chyba musiałem ją
uszkodzić ) do Golfa Mk2 1.6 D rok 1986. Ewentualnie całe to pudełko żeby podmienić ???
Chyba że może zna przyczynę co i gdzie mogłem zepsuć i jak to
naprawić ???
To chybaw liczniku jakieś trybiki poprzesuwałeś. Może w liczniku przy ściąganiu pękło Ci mocowanie linki w liczniku. Ja rozkładałem z 3 razy licznik i nic mu nie jest. Działają ci wogóle jakieś wskaźniki elektryczne (świece, zegar, ładowanie itp itd), może nie wtykłeś wtyczek, lub odwrotnie je wsadziłeś?
Co do licznika to sie mogę z tobą 1 6 D zgodzić bo też tak
podejrzewam.
Ale jedno jest dziwne.
Dlaczego wszykie kontrolki (te diody od zapłonu, podgrzewania świec itp.) działają a wskażnik paliwa w baku i temperatury silnika ani drgnie ??? Przecież nie maja żadnego powiązania z prędkościomierzem ??? Sprawdzałem kilka razy i rozebrałem to jeszcze raz i wszystko dobrze jest podłączone według mnie bo innaczej tych wtyczek nie da się włożyć bo mają zabezpieczenia, wię dlaczego te dwa wskaźniki nie działają ???
podejrzewam.
Ale jedno jest dziwne.
Dlaczego wszykie kontrolki (te diody od zapłonu, podgrzewania świec itp.) działają a wskażnik paliwa w baku i temperatury silnika ani drgnie ??? Przecież nie maja żadnego powiązania z prędkościomierzem ??? Sprawdzałem kilka razy i rozebrałem to jeszcze raz i wszystko dobrze jest podłączone według mnie bo innaczej tych wtyczek nie da się włożyć bo mają zabezpieczenia, wię dlaczego te dwa wskaźniki nie działają ???
Może ktoś zna na to pytanie odpowiedź. Oto ono:
Czy pomimo tego że wskaźnik temperatury w moim Golfiku nie działa to czy załączy się wiatrak w chłodnicy gdy osiągnie ona odpowiednią temperaturę ???
Gdzieś wyczytałem że wiatrak w chłodnicy załącza się przy temperaturze prawie 97'C ???
Bo nie wiem czy mogę teraz bez obaw dopuki nie zrobię tego nim jeździć?
Bo nie chcę go zagrzać
PS: Czy wie ktoś ile mogą te części kosztować ??? Mniej więcej ???
Czy pomimo tego że wskaźnik temperatury w moim Golfiku nie działa to czy załączy się wiatrak w chłodnicy gdy osiągnie ona odpowiednią temperaturę ???
Gdzieś wyczytałem że wiatrak w chłodnicy załącza się przy temperaturze prawie 97'C ???
Bo nie wiem czy mogę teraz bez obaw dopuki nie zrobię tego nim jeździć?
Bo nie chcę go zagrzać
PS: Czy wie ktoś ile mogą te części kosztować ??? Mniej więcej ???
http://members.chello.nl/y.timmer1/
Tu jest strona o dieslu w mk2.
Wskaźnik nie ma raczej nic do gadania przy załączaniu, on tylko pokazuje temperaturę. Co do wskazań może coś się stało ze
stabilizatorem napięcia.
Z rysunku wynika, że "Thermoswitch" jest bezpośrednio podłączony pod wiatrak. Załącza się on przy 93-98 stopniach celecjusza.
Tu jest strona o dieslu w mk2.
Wskaźnik nie ma raczej nic do gadania przy załączaniu, on tylko pokazuje temperaturę. Co do wskazań może coś się stało ze
stabilizatorem napięcia.
Z rysunku wynika, że "Thermoswitch" jest bezpośrednio podłączony pod wiatrak. Załącza się on przy 93-98 stopniach celecjusza.
Wielkie dzięki za szybką i ekstra odpowiedź !!!
A i też wielkie dzięki za link do stronki - niezła
Tylko mam jeszcze jedną prośbę bo widzę że się znasz na rzeczy
i to całkiem nieźle.
Czy masz może książkę servisową do golfa diesla po polsku bo
ja mam ale po angielsku i nie do końca rozumiem niektóre chyba techniczne zwroty
na forum znalazłem takie posty ale linki do ściagania nie działaja, nie wiem dlaczego ???
Interesuje mnie też schemat elektryki w golfie. bo mam plany co do swojego Golfika, bo chciałbym też go odrestaurować i co nie co przerobić
Ale najpierw chce troche poczytać o nim by go później złożyć w całość i
nie odwalić jakiejś lipy jak z tym zegarem i wskaźnikami
A i też wielkie dzięki za link do stronki - niezła
Tylko mam jeszcze jedną prośbę bo widzę że się znasz na rzeczy
i to całkiem nieźle.
Czy masz może książkę servisową do golfa diesla po polsku bo
ja mam ale po angielsku i nie do końca rozumiem niektóre chyba techniczne zwroty
na forum znalazłem takie posty ale linki do ściagania nie działaja, nie wiem dlaczego ???
Interesuje mnie też schemat elektryki w golfie. bo mam plany co do swojego Golfika, bo chciałbym też go odrestaurować i co nie co przerobić
Ale najpierw chce troche poczytać o nim by go później złożyć w całość i
nie odwalić jakiejś lipy jak z tym zegarem i wskaźnikami