1.4 TSI Golf VII
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: 1.4 TSI Golf VII
Jak na silnik z 2018 roku Ale lepsze 1.4 ma i tak nadal Fiat
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Czy ja wiem w czym on jest lepszy? Po za tym czy auto to ino silnik? Jak dla mnie reszta to inna liga...
no tak tylko ze jak silnik się zepsuje no to kaplica
wiec wybór silnika tez jest główna cechą przy zakupie auta
wiec wybór silnika tez jest główna cechą przy zakupie auta
No niestety FCA w stosunku do VAG nie wiele ma do zaproponowania. Giulietta jest już przestarzała, na poziomie Golfa VI. Ale ich silnikom nie można nic zarzucić. Nawet nowe 1.8/2.0TBI wydają się sprawiać mniej problemów niż silniki VAG. Oczywiście to może i efekt skali ale jednak wadliwych pierścieni takim efektem nazwać nie sposób
________________________________________________________________________________
Zgoda, że silniki robią lepsze choć odpukać i vag-owe jakoś jeżdżą masz Ty radekrp90 tsi mam i ja i siakoś się kulamy...
Oczywiście ale nigdy nie uważałem VW za mistrzów inżynierii 1.9 TDI im się udał przez przypadek ale szybko, go "naprawili".
Cześć,
niedawno zakupiłem golfika mk7.5 z silnikiem 1.4 tsi bmt 92 kw
mam kilka pytań a nie chce zakładać nowego tematu.
1. pierwsza wymiana oleju kiedy? oczywiście nie będę robił tego jak VW sugeruje po 30kkm lub 2 latach, ale czy nie zrobić tego jakoś pomiędzy pierwszymi 2 tysiącami km? Ponoć silnik dotarty ale ktoś zasugerował, ze i tak warto to zrobić do pierwszych 2-3k km i potem co 10/15k km
2. system start stop:) jak on wpływa na turbine jak po przyjechaniu do domu on od razu gaśnie. Czy turbina się wtedy chłodzi?
niedawno zakupiłem golfika mk7.5 z silnikiem 1.4 tsi bmt 92 kw
mam kilka pytań a nie chce zakładać nowego tematu.
1. pierwsza wymiana oleju kiedy? oczywiście nie będę robił tego jak VW sugeruje po 30kkm lub 2 latach, ale czy nie zrobić tego jakoś pomiędzy pierwszymi 2 tysiącami km? Ponoć silnik dotarty ale ktoś zasugerował, ze i tak warto to zrobić do pierwszych 2-3k km i potem co 10/15k km
2. system start stop:) jak on wpływa na turbine jak po przyjechaniu do domu on od razu gaśnie. Czy turbina się wtedy chłodzi?
-
- Nowicjusz
- Auto: Volkswagen Golf
matiusesl, to napisz tylko czy Twój motorek też tak cyka jak pracuje, jakby mu wtryskiwacz padł i czy po nocnym postoju chwile po uruchomieniu też Ci tak przez 2 sekundy zaciąga dziwnie
Też mam 1.4 BMT 92kw. Ja pierwszą zmianę zrobiłem na 15kkm. Przy zakupie auta pogadałem ze sprzedawcą i serwisantem i oni tak polecieli. Mówili że te zmiany co 30kkm to tylko po to aby złapać klijenta flotowego. Nie trzeba zmieniać przy 2-3kkm. Nie popadajmy w paranoję.
Wydaje mi się że 1.4 TSI to już ostatni dzwonek aby kupić bezproblemowy silnik u vw. Nowe 1.5 TSI są przekombinowane.
Ja kupiłem nowego z gwarancją na 5 lat i zamierzam go mieć tak długo aż zacznie się sypać ale jak znam życie to wytrzymam 8 lat. Robie 12-14kkm na rok wiec na długo mi starczy. Bardziej obawiam się o DSG ile to wytrzyma ale do 5 lat mam spokój. Przed upływem gwarancji mogła by nastąpić wymianka na nową:)
Wydaje mi się że 1.4 TSI to już ostatni dzwonek aby kupić bezproblemowy silnik u vw. Nowe 1.5 TSI są przekombinowane.
Ja kupiłem nowego z gwarancją na 5 lat i zamierzam go mieć tak długo aż zacznie się sypać ale jak znam życie to wytrzymam 8 lat. Robie 12-14kkm na rok wiec na długo mi starczy. Bardziej obawiam się o DSG ile to wytrzyma ale do 5 lat mam spokój. Przed upływem gwarancji mogła by nastąpić wymianka na nową:)
86 Jetta 1.8
94 Nissan Altima 2.4
00 Bora VR6 2.8
05 GTI 1.8T
08 Golf 5 2.5 (USA)
16 Golf 7 1.4 TSI
20 Audi A3 8V 1.5TFSI
24 S3 8Y
94 Nissan Altima 2.4
00 Bora VR6 2.8
05 GTI 1.8T
08 Golf 5 2.5 (USA)
16 Golf 7 1.4 TSI
20 Audi A3 8V 1.5TFSI
24 S3 8Y
Ale to i tak chyba ostatni rok produkcji golfa 7 ,bo jak zamawialem golfa miesiąc temu to Pani mi powiedziała ze golf 8 wchodzi pod koniec roku albo początek 2019 ,no ale jeszcze się załapałem na produkcję silnika 1.4 tsi tak więc jestem zadowolony ze ten silnik , bo 1.5 to nowość i tak opini żadnej nie ma , a ze ja będę jeździł rocznie po max 10 tys km rocznie to wytrzymie mi ma długo jak bede dobrze dbał ☺
Ja, słyszałem pierw, że 8 ma być zaprezentowany w sierpniu, a w sprzedaży w październiku. Potem słyszałem, że premiera ma być w połowie 2019, i póki co tego się trzymają, z informacji jakie dostałem
no ale ogólnie ma wejść golf 8 ciekawe co to za autko będzie , i jakie silniki wprowadza ,może wkoncu 1.6 benzyna;d