VW Golf IV 1.4 16v - silnik bierze olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie,
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem problem ze znikającym olejem. Zwróciłem na to uwagę, gdyż silnik zaczął chodzić w charakterystyczny sposób przy odpalaniu jak brakuje oleju. Było to koło grudnia ubiegłego roku. Sprawdziłem wtedy poziom oleju na bagnecie - był grubo pod minimum. Na szczęście miałem butelkę z olejem w bagażniku, więc uzupełniłem - dużo weszło, zanim doszło pod maximum (wlewałem po trochu i odczekiwałem, aby nie przelać). Kolejne sprawdzenie zrobiłem za miesiąc, czyli w styczniu tego roku - poziom oleju był równo na minimum, więc znowu dolałem. Kolejne sprawdzenie zrobiłem dziś - poziom oleju oczywiście znowu równo na minimum. Silnik jest suchy, pracuje równo i cicho, nigdzie nic nie kapie, nie kopci z rury, nie słuchać żadnych dziwnych dźwięków. Co może być powodem znikania oleju?
P.S. Sprawdzałem zawsze w następujących warunkach: silnik był zgaszony od co najmniej godziny i auto stało na równej płaskiej powierzchni.
Od jakiegoś czasu zaobserwowałem problem ze znikającym olejem. Zwróciłem na to uwagę, gdyż silnik zaczął chodzić w charakterystyczny sposób przy odpalaniu jak brakuje oleju. Było to koło grudnia ubiegłego roku. Sprawdziłem wtedy poziom oleju na bagnecie - był grubo pod minimum. Na szczęście miałem butelkę z olejem w bagażniku, więc uzupełniłem - dużo weszło, zanim doszło pod maximum (wlewałem po trochu i odczekiwałem, aby nie przelać). Kolejne sprawdzenie zrobiłem za miesiąc, czyli w styczniu tego roku - poziom oleju był równo na minimum, więc znowu dolałem. Kolejne sprawdzenie zrobiłem dziś - poziom oleju oczywiście znowu równo na minimum. Silnik jest suchy, pracuje równo i cicho, nigdzie nic nie kapie, nie kopci z rury, nie słuchać żadnych dziwnych dźwięków. Co może być powodem znikania oleju?
P.S. Sprawdzałem zawsze w następujących warunkach: silnik był zgaszony od co najmniej godziny i auto stało na równej płaskiej powierzchni.
Witam, tak sprawdzałem, ale na wszystkich innych tematach auto kopci (niektóre nawet na niebiesko), a u mnie jedyny objaw, to ginący w czeluściach niewiadomości olej. O ile z elektryką sobie jeszcze jako tako radzę, to z mechaniką silnika już nie bardzo. Dlatego pytam w oddzielnym wątku. Chcę się dowiedzieć, czego mogę się spodziewać?
popatrz czy nie cieknie kolo pompy oleju po wymianie rozrzadu nieraz lubi sie rozszczelnic jak dobrze pamietam to oslonka jest przykrecana na 2 srobki razem z pompa wlasnie, te silniki lubia miewac wycieki drobne...
Silnik i dookoła jest sucho, pod autem jak stoję, też nigdy nie ma żadnych plam. Przypuszczam, że ten typ tak już ma. Sprawdzę jeszcze ten filtr powietrza.
-
- Ma gadane
- Auto: Volkswagen Golf
Re: VW Golf IV 1.4 16v - silnik bierze olej
witam mam golfa 1,4 16v i odkad kupiłem auto zrobiłem 3 tys km , jak kupiłem golfa to wymieniłem olej i był zalany prawie pod maksa , a teraz na bagnecie jest oleju na 3/5 kresek , czy auto powinno tyle pobierać oleju? na forach piszą , ze silniki te lubią brać olej, ale czy mi czassem nie bierze za dużo?
Na miarce masz od min do max ok 1L pojemności więc jak zużyło ci autko ok 0,5L na te 3kkm to nie jest tragedia jeszcze...swój przebieg zapewne ma a i wady fabryczne tez swoje robią...styl jazdy tez ma wpływ. Zobacz czy nie masz np filtra powietrza w oleju mocno ubrudzonego.
-
- Ma gadane
przebieg ma 110 tys km, filtr jest czysty, jeżdze tak do 3- 3,5 tys obrotów
Jeździj i obserwuj zużycie. Jak wzrośnie do 1l na 1000 km to wtedy remoncik.
-
- Ma gadane
Czyli niecale 0,5 l oleju na 3 tys km to nietragedia ? I nic nie robic z tym ?
To zależy co dla ciebie jest tragedią i jakie zużycie oleju uważasz za normalne. Owszem nie jest to stan idealny ale nie panikowałbym z tym zużyciem akurat w tym silniku. Chyba, że ci to spać nie daje i masz sporo $$$ to wydawaj na remont. Nieraz wystarczy zmienić olej i zużycie oleju delikatnie zmniejsza się lub zwiększa. Moim zdaniem nie masz co panikować.
Nie pękaj, mój bierze dokładnie tyle samo (1.5L w 10tys) od 60 tys km i nic z tym nie robie Padnie to padnie i wtedy się naprawi