ciezko odpala na zimnym silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam posiadam golf IV 2.0 benzyne, i mam taki problem gdyz jak jest zimny to ciezko mi odpala na poczatku wymienilem akumulator bo myslalem ze od tego ale okazalo sie ze to nie to , alternator dobrze laduje. Jak juz raz odpale na zimny i zgasze to normlanie odpali. no i jak jest cieply tez odpala odrazu. czy ktos wie od czego moze to zalezec?
A czy jak wsiadasz to slyszysz odglos pracującej pompki paliwa? Tak samo po przekręceniu kluczyka.
Sprawdź do ilu V spada napięcie podczas rozruchu zimnego silnika. Może rozrusznik jest zabrudzony/zużyty i cięzko ma obracac co powoduje spadki napięcia w instalacji auta. Tez miałem takie problemy z porannym odpaleniem. Napięcie nie powinno spadac poniżej 10V podczas rozruchu.
-
- Nowicjusz
mam problem z moim golfem 1.6 sr silnik akl 8 zaworowy a mianowicie polega on na tym ze jak samochod troche po stoi to ciezko pali zaczyna nim rzucac jak by chodzil na 3 cylindry przy czym strasznie kopci podczas jazdy szarpie do 50km/h a lesli sie chce zeby problem znikl wystarczy go zgasic i zaczyna normalnie chodzic jak by nic nie bylo po podlaczeniu komputera nie pokazuje zadnych bledow (nie dawno mialem wymieniany silnik na taki sam czy moze jest nie wyregolowany ??) z gory dziekuje za pomoc jak ktos ma jakis pomysl niech napisze na moje gg (13393627)
Jak miałem ibizę to takie objawy powodował walnięty czujnik temp. Zalewało świece paliwem bo komp myslał, że jest - 40 st. Spróbuj odpalic autko rano z odpiętym czujnikiem temp. i zobacz co się będzie działo.