1,6 16V Huczenie w pewnych obrotach sprzęgło czy mechanizm
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Auto z 2002 roku AGZ 1.6 16 V i przy prędkości około 60km/h zaczyna coś z silnika lub jego okolic huczeć. Dziwne jest to, że gdy zwiększam prędkość staje się cichy i dopiero przy około 80km/h do 85km/h zaczyna się to samo. Jednak gdy znowu wciskam gazu znowu jest cicho. Ale co ciekawe gdy przy 80km.h czy 60km/h zabiorę na chwilę nogę z gazu od razu jest cicho. Wczesnej sprawdzano mi łożyska jednak żaden mechanik nie stwierdził, że przyczyną są właśnie łożyska. Sprzęgło bierze bardzo wysoko może to ważne? Czytałem dużo o podobnych problemach posiadaczy 1.6 i pojawiają się odpowiedzi o wymianach opon czy łożysk w kołach jednak jak później się okazało to był element sprzęgła lub jakieś (jakie?) łożysko w mechanizmie różnicowym skrzyni biegów (ERT)
suma sumarum
Powiem tak przy 60km/h 65 km/h przez kilka sek. zaczyna się hałas po przekroczeniu 65km ustaje aż do 80km kiedy to znowu na kilka sek się pojawia jak utrzymuję w/w prędkości huczy jednak gdy tylko zabiorę nogę z gazu przestaje przy w/w prędkościach. jednak huczy 'ciągle' przy tych widłkowych podanych przeze mnie prędkościach. Prosze może o Wasze podpowiedzi bo już tego stanu rzeczy mam dość.
suma sumarum
Powiem tak przy 60km/h 65 km/h przez kilka sek. zaczyna się hałas po przekroczeniu 65km ustaje aż do 80km kiedy to znowu na kilka sek się pojawia jak utrzymuję w/w prędkości huczy jednak gdy tylko zabiorę nogę z gazu przestaje przy w/w prędkościach. jednak huczy 'ciągle' przy tych widłkowych podanych przeze mnie prędkościach. Prosze może o Wasze podpowiedzi bo już tego stanu rzeczy mam dość.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Sprawdź jeszcze czy ten hałas wystepuje zawsze przy takiej samej prędkości obrotowej silnika np 2500 obr. Te silniki własnie przy tej prędkości obrotowej generuja największe drgania i czasami hałas dobiega z układu wydechowego.
Tak hałas generowany przy tych samych obrotach.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Tak jak ci napisałem. Sprawdx dobrze układ wydechowy. Jeżeli wszystko będzie ok to go całego odpręż tzn musisz poluzowac wszystkie złacza, odpalic autko na chwilę po czym poskręcac wszystko. U mnie to pomogło na buczenie przy ok 2500 obr.
O jakich złączach mówisz? Przy wydechu?
Tak. Wszystkie złaczki poczawszy od kata az do ostatniego tłumika.
Mechaniory mówią zgodnie że środkowy tłumik pomimo ładnego zewnętrznego wyglądu, musi być w środku wypalony. Najgorsze, że gdy stukali w niego nic nie latało w środku! Zastanawiam się czy jak wstawię inny tłumik (Bosal, Walker) czy będzie on lepszy od tego który siedzi u mnie w golfinie. bo wiadomo oryginał to zawsze oryginał pomimo buczenia może pochodzi dłużej?
Jak chcesz to popatrz sobie w seacie na części z serii Economy. Tam tez są chyba wydechy tym objęte. Pasowac będą na 100%.
Problem nadal nie rozwiązany. Mechaniory podmienili cały nowy układ wydechowy i dalej to samo. Już myślałem, po przewertowaniu forum, że może łożyska w mechanizmie różnicowym skrzyni, ale kilku mechaniorów mówi jednoznacznie nie! Podejrzenie pada na zapchany katalizator innej opcji już nie ma.
Późno późno, ale problem rozwiazano całkiem zresztą przypadkowo.
Zrobiła się dziura w pecionce - łączniku elastycznym- i już pierdział. Wymienili mi plecionkę i problem znikną, auto przyspiesza płynniej i żwawiej jedzie. Koszt śmieszny a banan na twarzy bezcenny.
Tak napisałem w myśl znalazłeś rozwiązanie podziel się tym z innymi.
Zrobiła się dziura w pecionce - łączniku elastycznym- i już pierdział. Wymienili mi plecionkę i problem znikną, auto przyspiesza płynniej i żwawiej jedzie. Koszt śmieszny a banan na twarzy bezcenny.
Tak napisałem w myśl znalazłeś rozwiązanie podziel się tym z innymi.