Witam, czy silnik 1.6 sr jest 8 zaworowy? Jaki silnik najlepiej wybrać? dużo czytałem i słyszałem opinii i polecono mi 1.6 8v jeśli chodzi o wszystkie rodzaje 1.6 są to 1.6 sr / 1.6 8v (MPI) / 1.6 16v (FSI) ?
Proszę o pomoc nie znam się na tym a planuje zakup golfa 4
Rodzaj silnika. GOLF IV
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Rodzaj silnika. GOLF IV
1.6 SR, to to samo co 1.6 8V, a 1.6 16V i 1.6 FSI to dwa różne silniki.Thomas44z pisze: ↑śr sty 27, 2021 21:33Witam, czy silnik 1.6 sr jest 8 zaworowy? Jaki silnik najlepiej wybrać? dużo czytałem i słyszałem opinii i polecono mi 1.6 8v jeśli chodzi o wszystkie rodzaje 1.6 są to 1.6 sr / 1.6 8v (MPI) / 1.6 16v (FSI) ?
Proszę o pomoc nie znam się na tym a planuje zakup golfa 4
Polecane są wszystkie oprócz silnika FSI.
Zalety 1.6 16V w stosunku do 8V:
- brak przepływomierza (MAF)
- posiada map sensor, co ułatwia diagnostykę w razie nieszczelności w dolocie
- łatwe dojście do cewek i świec
Dodatkowo generalnie 1.6 16V jest nowszą konstrukcją, charakteryzuje się lepszą kulturą pracy i niższym spalaniem. Jedyną awaryjną rzeczą (jeśli można to tak nazwać) jest sonda lambda, wytrzymuje około 200 tys. km. 8V często mają problemy z dużym poborem oleju.
Gdybym to ja miał wybierać, to skłaniałbym się ku 16V.
Jak już to szukaj z silnikiem 1,8t. To najlepsze co można mieć. Owszem trudno teraz o zadbane i nie ujeżdżone auto ale one są w stanie dużo znieść. Jak chcesz spokojnie jeździć to 1,6 tylko nie fsi.
- beRRo
- Użytkownik
- Silnik: AKL
- Kontakt:
1.6 RS - bardzo mała awaryjność jednostki, bardziej dynamiczny od 1.6 16v czy FSI. Szukaj z zadbanym silnikiem a posłuży.
A co to za nowy twór RS?
Co do dynamiki SR w porównaniu do 16V, to jest porównywalna. FSI ma prawie 10 KM więcej.