Szarpanie na benzynie i gazie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: Volkswagen Golf
-
- Mały gagatek
Re: Szarpanie na benzynie i gazie
No właśnie . Nie da się tym autem jechać że stała prędkością bo cały czas szarpie . Jak dam mu leciutko gazu jest ok . Ręce opadają chyba sprzedam go w cholerę .
-
- Mały gagatek
Czujnik halla jest w porządku. Dzisiaj gorsza rzecz się wydarzyła. Wracając z pracy zaświeciła się żółta kontrolka oleju. Sprawdziłem bagnet i jest poniżej normy. Olej jest rzadkiej konsystencji, śmierdzi benzyną. Ani bagnetem ani odma nie go nie wywaliło. Innych wycieków nie widzę ale tak jak kiedyś wspomniałem olej pojawiał się na filtrze powietrza stąd ostatnio go zmieniłem . Wychodzi na to że silnik do remontu niestety ..
Jak robisz krótkie odcinki z niedogrzanym silnikiem to olej może być rozrzedzony. Gorzej jak go ubywa lub jest go dużo w filtrze powietrza wówczas tak jak piszesz czeka cię remont- wymiana pierścieni zapewne...
-
- Mały gagatek
Coraz gorzej z nim teraz szarpie nawet gdy wcisne pedał w podłogę podczas przyspieszania.
-
- Mały gagatek
Robiłem pół roku temu było ok. 15 na każdym cylindrze. Zrobię ponownie na weekendzie . Zobaczymy
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
Nie będę zakładał nowego tematu, bo mój golf też cierpi na szarpanie. Pacjent Golf 4 1.6sr AKL, ma problem z szarpanie i po dodaniu gazu nie mam mocy. Nie występuje to cały czas tylko losowo, szarpnie 2-3 razy, potem chwilę nie ma mocy gdy dodaję gazu i już jedzie normalnie, występuje to na ciepłym silniku. Jeśli na wolnych obrotach pochodzi z 5 minut to zgaśnie a potem żeby go odpalić to trzeba dodać gazu i dłużej potrzymać rozrusznik bo strasznie przebiera i nie chce zaskoczyć. Komputer pokazuje mi błąd czujnika Engine Speed G28. Czy ten czujnik może powodować takie objawy ? Dodam, że samochód bardzo mało jeździ, sporo osób mówi że to właśnie przez to. Co mógłbym w domu sprawdzić jeszcze ?
Skoro masz błąd czujnika g28 to jedyną rzeczą jaką trzeba zrobić to sprawdzić czy faktycznie czujnik nie daje sygnału wtedy gdy zgaśnie po rozgrzaniu silnika i są trudności z uruchomieniem silnika. Jeżeli nie ma sygnału na czujniku to do wymiany czujnik. Jeżeli jest sygnał na czujniku to trzeba sprawdzić czy ten sygnał dociera do wtyczki przy ECU na podszybiu.
- grzechotek
- Ma gadane
- Auto: Golf MK6
- Silnik: BSE
Gdzie mogę znaleźć ten czujnik ? Jak powinien wyglądać sygnał, bo mam oscyloskop i mogę to sprawdzić ? Czy silnik by działał jak by sygnał nie docierał do ECU ?marcin7x5 pisze: ↑sob lut 01, 2020 20:21Skoro masz błąd czujnika g28 to jedyną rzeczą jaką trzeba zrobić to sprawdzić czy faktycznie czujnik nie daje sygnału wtedy gdy zgaśnie po rozgrzaniu silnika i są trudności z uruchomieniem silnika. Jeżeli nie ma sygnału na czujniku to do wymiany czujnik. Jeżeli jest sygnał na czujniku to trzeba sprawdzić czy ten sygnał dociera do wtyczki przy ECU na podszybiu.
Zapomniałem dodać, że obrotomierz mi lekko faluje może 2 - 3 mm.
W silniku jaki podałeś to szukaj go za kołem zębatym na wałku rozrządu.