[mk4] Golf IV 1.6 azd brak mocy gdy ciepły duże spalanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: Volkswagen Golf
[mk4] Re: Golf IV 1.6 azd brak mocy gdy ciepły duże spalanie
Odświeżam swój temat . Niestety z uwagi na to że dostałem służbowy samochód golf więcej stoi jak jeździ i niestety nie miałem czasu usunąć usterki która powoduje duże spalanie i spadki mocy. W tym czasie co 300-400 km pojawia się błąd P0404 dotyczący zaworu EGR. Błąd usuwam vagiem i ja jakiś czas jest spokój. Dodam że EGR był czyszczony i zaadoptowany. Silnik nie faluje. Jak myślicie może to on jest winowajcą moich problemów z dużym spalaniem i brakiem mocy? Dzisiaj znowu wyskoczył błąd P0404 . Koszt nowego EGR pierburga ponad 400 zł . Myślę nad jakimś zamiennikiem tylko czy za chwilę nie zakończy on swego żywota ? Ma ktoś doświadczenie z zamiennikami ?
EGR owszem może mieć wpływ na moc silnika ale na spalanie to już raczej nie. Podejrzyj czasy wtrysku oraz korekty lambdy. Jeżeli chcesz mieć pewność to go zaślepka fizycznie blaszką i najlepiej tu obok przepustnicy gdzie wchodzi ta rurka od EGR wtedy też można sprawdzić czy ona nie jest gdzieś nieszczelna.
Co do kupna EGR to nie pchaj się w zamienniki bo jest problem z adaptacją. Jak już to lepiej poszukać Ori używki.
Co do kupna EGR to nie pchaj się w zamienniki bo jest problem z adaptacją. Jak już to lepiej poszukać Ori używki.
-
- Mały gagatek
Marcin a podrzucił byś linki do zaślepek? Pytam o to ponieważ nie mogę znaleźć zaślepki od strony przepustnicy.
Bo takich nie znajdziesz. Trzeba samemu dorabiać. Przeważnie większość zaślepia przed zaworem egr a nie przy przepustnicy. Jest filmik na yt (autor to corin bodajże) gdzie pokazuje jak to zrobić.
-
- Mały gagatek
Panowie podpowie ktoś gdzie znajduje się czujnik ciśnienia oleju w moim golfie ? Bo wyraźnie nawala jak wjade autem na jakieś nierówności to miga mi kontrolka oleju później gaśnie .
Wkręcony w głowicę tuż obok zaworu EGR.
-
- Mały gagatek
Dzięki za podpowiedź. Mam kolejne pytanie jak wymontować alternator z mojego auta ? Zwaliłem pasek odkręciłem śruby mocujące, przewody, udało mi się wyjąć regulator napięcia ale alternatora nie mogę wyjąć.
-
- Gadatliwa bestia
Musisz okrecic pompe wspomagania , maly wentylator wyjac i altek manewrujac wychodzi do gory. Jesli wentylatory sa jak w Leonie na jednym stelazu to musisz wymontowac sprezarke klimy ( polozyc na czyms ) i altek wychodzi dolem (generalnie w Golfach i Borze mniej roboty z tym).
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
-
- Mały gagatek
Dzięki Maszan za odpowiedź , udało się wyjąć alternator bez demontażu pompy u wentylatora. Mam inny problem po ponownym montażu alternatora pasek klinowy niestety nie prowadzi się równo po rolce napinacza wygląda to tak jakby napinacz się skrzywił . Porosze o podpowiedź w jaki sposób jest montowany ? Dodam że pasek jest dobrze założony na wszystkie koła pasowe .
-
- Gadatliwa bestia
Napinacz przykrecony jest od tylu tzn wewnatrz lapy trzymajacej altek ,pompe i sprezarke. Dluga przedluzka poprowadzona pod baranem kolektora Cie ratuje.Wpisz sobie na youtube wymiana rozrzadu w tym silniku to zobaczysz co i jak. Wyglada ze nie zblokowales napinacza przed zdjeciem paska i sie rozprezyl za bardzo.
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
-
- Mały gagatek
Dokładnie popełniłem ten błąd . Czy można go jakoś uratować tzn przywrócić do stanu poprzedniego czy ratuje mnie wymiana na nowy ?
-
- Gadatliwa bestia
Dla bezpieczenstwa chyba lepiej nowy.
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
-
- Mały gagatek
Założyłem nowy bo stary się rozpadł. Powiem szczerze że po naprawie alternatora auto jakby zaczęło normalnie działać. Golf nie jest już taki zamulony. Czy to możliwe że alternator mógłbyć przyczyną ?
Jeżeli silnik cierpiał na zbyt niskie napięcie ładowania wskutek ślizgającego się paska to różnych rzeczy można się spodziewać. Również i pompa wspomagania może stawiać większy opór obciążając tym samym silnik.