Golf 4 2.0 AQY Drgania na jałowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
pierwsze slysze ze te silniki 1.8 maja wadliwe pierścienie acz kolwiek moze to byc tym spowodowane , trzeba było by chyba sprawdzic kompresje na tłokach ? Czy na LPG drgało by mocniej przez to?
Odświeżam temat.
Po 4 latach przestały wypadać zapłony.
Ostatecznym rozwiązaniem w moim przypadku okazał się akumulator. Wymieniłem w czerwcu bo zaczął szwankować okazało się ze już ma 6-7 lat i w momencie kupna auta w 2013 roku może się z nim coś działo już.
Pozdrawiam,
Jarek
Ostatecznym rozwiązaniem w moim przypadku okazał się akumulator. Wymieniłem w czerwcu bo zaczął szwankować okazało się ze już ma 6-7 lat i w momencie kupna auta w 2013 roku może się z nim coś działo już.
Pozdrawiam,
Jarek
Re: Golf 4 2.0 AQY Drgania na jałowym
raq88 pisze:Odświeżam temat.
Pozdrawiam,
Jarek
Nie wierzę. Drgania szybko wrócą.
Witam, a co jeśli pozbylem się drgań wymieniając sondę lambda na oryginalną bosha, przewody, świece, czujnik temperatury i jeszcze parę rzeczy po dłuższym okresie spokoju od paru dni podskoczylo mi dyrastycznie spalanie? Komputer pokazuję tylko błąd " mieszanka za uboga- długoterminowa regulacja". Czego się czepić? Od jakiegoś czasu na postoju przy włączonym nawiewie czuję spaliny. Czy jeśli pękł mi kolektor wydechowy to mogło tak podskoczyć spalanie benzyny i LPG?
Jeżeli pęknięty kolektor jest na tyle nieszczelny że spaliny uciekają przed sondą to może być tak że sonda odczytuje mniejszą ilość spalin jako zbyt ubogą mieszankę przez co sterownik ją wzbogaca i wzrasta spalanie . Podejrzyj korekty sondy vagiem.
Kolego jak możesz to zrób listę rzeczy które wymieniłeśuzar007 pisze:Witam, a co jeśli pozbylem się drgań wymieniając sondę lambda na oryginalną bosha, przewody, świece, czujnik temperatury i jeszcze parę rzeczy po dłuższym okresie spokoju od paru dni podskoczylo mi dyrastycznie spalanie? Komputer pokazuję tylko błąd " mieszanka za uboga- długoterminowa regulacja". Czego się czepić? Od jakiegoś czasu na postoju przy włączonym nawiewie czuję spaliny. Czy jeśli pękł mi kolektor wydechowy to mogło tak podskoczyć spalanie benzyny i LPG?
Ale po co wymieniać te inne części skoro raczej nie mają one nic wspólnego ze zwiększonym spalaniem. Zrobiłem też jakiś czas temu adaptację przepustnicy a w tygodniu sprawdzę ten kolektor wydechowy i jeezcze raz podepne auto do kompa. Co sprawdzić żebym miał pewność co może być uszkodzone? Dodam że auto bardzo dobrze pracuję bez dlawienia się na Pb i lpg i żadnych innych błędów w kompie oprócz tego co napisałem wyżej.
-
- Nowicjusz
Witam
Odkopię trochę temat bo niestety mam to samo co większość tutaj.
2.0 AQY , błąd P0172. i telepie trochę na biegu jałowym.
Przepływomierz ma 2 lata nie całe, pokazuje na biegu jałowym ze silnik ma za duży pobór powietrza na PB jak i na gazie - 5-5,5 mg/s i możliwe ze przez to jest te wypadnie jak i CE. Może ktoś miał podobny problem i wie o co chodzi ? Czemu silnik tyle tego powietrza pobiera ?
Odkopię trochę temat bo niestety mam to samo co większość tutaj.
2.0 AQY , błąd P0172. i telepie trochę na biegu jałowym.
Przepływomierz ma 2 lata nie całe, pokazuje na biegu jałowym ze silnik ma za duży pobór powietrza na PB jak i na gazie - 5-5,5 mg/s i możliwe ze przez to jest te wypadnie jak i CE. Może ktoś miał podobny problem i wie o co chodzi ? Czemu silnik tyle tego powietrza pobiera ?