golf iv 1.8 125 km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
golf iv 1.8 125 km
Panowie mam problem z moim 1.8 bez turbiny 125 KM rocznik 1998. Pali jak smok i nie wiem czy to jakiś błąd czy to norma. Łyka 12,9 l/100 km na przestrzeni niecałych 400 km. Poruszam się tylko po dużym mieście, o dużym ruchu i licznych korkach, których raczej unikam. Co może być przyczyna? Miał ktoś taki problem? Będę montować gaz na dniach, ale najpierw chcę zrobić porządek z tym spalaniem. Będąc u gazownika zrobił mi krótkie badanie, z którego wynika że raczej jest ok. Nie znam się na autach, raczej jest to tylko środek transportu, a nie zajawka hobbystyczne, więc tak na prawdę nie mam pojęcia ocb w silnikach. Jest to mój pierwszy samochód i jak na taki silnik miałem wrażenie że po mieście to 11 będzie max. Poradźcie coś bo jak jest jakiś błąd/usterka to chce to zrobić, żeby nie palił mi gazu ponad 15 bo przy obecnym spalinu PB to tyle wyjdzie lpg.

golf iv 1.8 125 km
może być wiele przyczyn. Udaj się do mechanika, może być to kwestia podłączenia pod komputer i kasacja błędów, jeżeli nie trzyma obrotów, dziwnie chodzi mógł przeskoczyć rozrząd. Naprawdę nie umiem odpowiedzieć Tobie
życzę powodzenia

golf iv 1.8 125 km
Jeżeli autko pali sporo to w pierwszej kolejnośco do sprawdzenia czujnik temperatury cieczy - jakie wartości podaje do sterownika a jakie na zegary, potem sprawdzenie termostatu czy nie jest stale otwarty oraz analiza pracy sondy lambda. bez kompa tego nie zrobisz więc skoro nie masz pojęcia to lepiej poszukać kogos z forum z twojej okolicy kto się zna i ma sprzet.
golf iv 1.8 125 km
Mi spala na mieście 9-10. W trasie 7-8. Jeździsz na klimie , jeśli tak to litra więcej spali.
gero30