Witajcie,
od jakiegoś czasu mój GolF IV 1,6 16V 105KM ATN wydaje dosyć dziwny odgłos,
przed otworzeniem linków proszę o wstępne ściszenie głośników bo jest dosyć nieprzyjemnie:
https://www.youtube.com/watch?v=sqHnVF9OPGo
W zeszłym tygodniu pojechałem więc do mechanika, który po diagnozie orzekł że kończy się pasek [036145933H], rolka [032124276] i rolka z napinaczem [03214599A]. Tak było w zeszłym tygodniu.
Niestety teraz dźwięki są o wiele gorsze bo teraz jak dodaje gazu to mam coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=3Vo-lawnS1o
tu film z komory silnika:
https://www.youtube.com/watch?v=_PB8Cu3ap24
[jeszcze nie są wymienione te części wskazane przez mechanika].
Czy tego typu odgłosy to tylko wyrobione rolki paska czy jeszcze coś innego, np rozrząd, który de facto był robiony 2 lata temu.
Dziwne odgłosy z komory silnika - filmy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
zrzuć pasek wielorowkowy... jak dźwięki ustąpią to wiadomo gdzie przyczyna - tzn mniej więcej, ale odrzucisz rozrząd z grona podejrzanychNETWolF pisze:Czy tego typu odgłosy to tylko wyrobione rolki paska czy jeszcze coś innego, np rozrząd, który de facto był robiony 2 lata temu.
Zrzuć pasek wielorowkowy i odpal. Jeśli cisza, to zakręć palcami alternatorem, potem rolką napinacza. Tak powinieneś znaleźć winnego
P.S. Kolega mnie nieco uprzedził (miałem nieodświeżoną stronę), ale dodałem też coś od siebie
P.S. Kolega mnie nieco uprzedził (miałem nieodświeżoną stronę), ale dodałem też coś od siebie
Dziękuję Wam obu za ten sam jak widać plan
Nigdy w sumie nie zdejmowałem tego paska. Czy bez kanału sobie z tym poradzę?
Czy ten schemat będzie dobry do mojego auta [z klimą]:
I czy wystarczy poluzować napinacz aby go zdjąć?
Nigdy w sumie nie zdejmowałem tego paska. Czy bez kanału sobie z tym poradzę?
Czy ten schemat będzie dobry do mojego auta [z klimą]:
I czy wystarczy poluzować napinacz aby go zdjąć?
Schemat raczej ok Powinieneś dać radę, chociaż ja, jak zdejmowałem ten pasek w dieslu, jest ciasno jak jasna cholera, może u Ciebie jest więcej miejsca. Do tego przydaje się jakaś rurka na klucz do przedłużenia, bo napinacz trzyma dość mocno, ewentualnie szmata, bo klucz potrafi wrzynać się w dłoń. Możesz też odkręcić prawe przednie koło i próbować. I najpierw zdejmuj z największego koła, tak jest najłatwiej
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
bez problemu od góry ogarnieszNETWolF pisze:Czy bez kanału sobie z tym poradzę?
schemat ok...odchyl napinacz i zablokuj np dużym gwoździem