Odpalanie silnika 1.6 16v
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam drogich forumowiczów,
Bez zbędnego gadania przejdę do sedna tematu. Mój problem polega na tym, iż samochód rano (po nocy) ma problemy z odpalaniem. Trochę musi pokręcić zanim odpali. W ciągu dnia tego problemu nie ma i odpala od razu. Golfik jest z 2001 roku i ma 85tysiecy przebiegu (od nowego w domu). Dodam, iż z jakiś miesiąc wyskakiwały błędy o sondzie lamba, lecz po usunieciu bledy temat ucichl. Akumulator byl sprawdzany i jest jak bardziej ok, wiec wina raczej nie moze lezec po jego stronie. Świece są nowe (nie byle jakie),
Pytanie czy wina moze lezec po stronie owej lamby? (mowa o sondzie nie przy silniku, tylko o tej pod fotelem pasazera). Ewentualnie moze macie jakies inne sugestia, badz ktos tez zmagal sie z tym problemem? Prosze o szybką pomoc, za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuje!
Za wszelkie bledy i nie dociagniecia przepraszam, jestem tutaj nowy W razie pytan śmialo pytać, chetnie odpowiem. Pozdrawiam!
Bez zbędnego gadania przejdę do sedna tematu. Mój problem polega na tym, iż samochód rano (po nocy) ma problemy z odpalaniem. Trochę musi pokręcić zanim odpali. W ciągu dnia tego problemu nie ma i odpala od razu. Golfik jest z 2001 roku i ma 85tysiecy przebiegu (od nowego w domu). Dodam, iż z jakiś miesiąc wyskakiwały błędy o sondzie lamba, lecz po usunieciu bledy temat ucichl. Akumulator byl sprawdzany i jest jak bardziej ok, wiec wina raczej nie moze lezec po jego stronie. Świece są nowe (nie byle jakie),
Pytanie czy wina moze lezec po stronie owej lamby? (mowa o sondzie nie przy silniku, tylko o tej pod fotelem pasazera). Ewentualnie moze macie jakies inne sugestia, badz ktos tez zmagal sie z tym problemem? Prosze o szybką pomoc, za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuje!
Za wszelkie bledy i nie dociagniecia przepraszam, jestem tutaj nowy W razie pytan śmialo pytać, chetnie odpowiem. Pozdrawiam!
Proponuję ci zacząć od sprawdzenie czujnika temperatury cieczy. U mnie też pomogła regeneracja rozrusznika jak miałem problem z odpalaniem zimnego silnika - popękał szczotkotrzymacz.
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Ta wypowiedź mnie nurtuje.lapcia123 pisze: Świece są nowe (nie byle jakie),
Marcin już podał ci sugestię.
Rozumiem że LPG nie masz?
A te (nie byle jakie świece) to jakie są konkretnie podaj model i markę bo może źle dobrane.
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Właśnie to miałem na myśli.jameess pisze:A te (nie byle jakie świece) to jakie są konkretnie podaj model i markę bo może źle dobrane.
Czujnik temperatury cieczy sprawny, sprawdzany na VAG'u. Rozrucznik kreci bez problemu, nic nie zgrzyta. Swiece przez pol roku nie sprawialy problemu, wiec i teraz nie powinny sprawiac hmm?
Wgl sluchajcie, na co dzien samochod stoi pod chmurka, ale tej nocy byl w garazu i rano odpalil bez problemu. Wgl zastanawia mnie dlaczego aku nie jest niczym ocieplonym w doslownym tego slowa znaczenia, bo np w merolu jest on dookola pokryty taka gąbką :/
Wgl sluchajcie, na co dzien samochod stoi pod chmurka, ale tej nocy byl w garazu i rano odpalil bez problemu. Wgl zastanawia mnie dlaczego aku nie jest niczym ocieplonym w doslownym tego slowa znaczenia, bo np w merolu jest on dookola pokryty taka gąbką :/
- waski1
- _
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
- Kontakt:
Tylko przez ostatnie pół roku było ciepło i nie było takiej wilgoci jak przez ostatnie parę dni.lapcia123 pisze:Swiece przez pol roku nie sprawialy problemu, wiec i teraz nie powinny sprawiac hmm?
Owiń go kocem na noc i zapalaj rano a nóż pomoże.lapcia123 pisze: Wgl zastanawia mnie dlaczego aku nie jest niczym ocieplonym w doslownym tego slowa znaczenia
Ale z tego co mi wiadomo to nie zawsze na vag-u wyjdzie ci blad czujnika jesli jest on uszkodzony